Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Ett bra ställningstagande av Försvarsmakten i samband med Pride

2021-08-04

Svenska Försvarsmakten har publicerat en annons där fyra beväpnade militärer bär en Pride-flagga. Rubriken lyder ”en flagga värd att försvara” och undertexten lyder:

Vi försvarar mänskliga rättigheter, allas lika värde och vår rätt att leva som vi själva väljer.

Min ryggmärgsreflex till detta var inte positiv, för jag kan inte ställa upp på alla människors lika värde. Jag tycker t.ex. att Steve Biko hade ett högre värde än Adolf Hitler, och att Deepak Chopra hittills har ett lägre värde än vad Stephen Hawking hade. Det Pride-flaggan förhoppningsvis signalerar, är att ditt värde inte påverkas av din sexuella läggning, eller dylikt. Vi vill ju så gärna att mänskligheten ska komma så långt så att man blir bedömd för sina gärningar, och inte för de attribut livets lott har gett individen att bära, men vi har en lång väg dit. Dessutom är Försvarsmakten politiskt neutral, och kommer inte agera annorlunda mot personer oavsett om de är homofoba eller homosexuella.

Efter att bearbetat frågan så är jag starkt positiv, även om jag skulle ha formulerat annonstexten annorlunda. Förföljningen av homosexuella är fortfarande ytterst allvarlig. Inte minst inom islam, vars popularitet ökar, har homosexuella låg status. Att Försvarsmakten tar ställning, är därför bra. Den som har en annorlunda läggning, eller av något annat skäl har sin läggning som en del av sin identitet (vilket jag har lyxen att inte behöva ha) ska känna sig 100% trygg i att Försvarsmakten står på deras sida.

Människan behöver mer åsiktsfrihet, yttrandefrihet, tankefrihet, religionsfrihet, och så vidare, inte mindre. Ingen ska behöva få en negativ särbehandling på grund av sina egenskaper, sina politiska åsikter, sin sexuella läggning, och så vidare. Vi är inte fullvärdiga människor förrän vi klarar att bedöma våra medmänniskor utifrån sina gärningar i stället för våra negativa förutfattade meningar om en grupp som vi placerar våra medmänniskor i. Den som i nedlåtande ton säger ”jaha, du är homosexuell” eller till och med ”jaha, du är moderat” till dig, har förmodligen ingen kunskap om dig, utan applicerar sina stereotyper om gruppen på dig. Den som känner dig, och får lära sig något sådant nytt om dig, applicerar inga stereotyper – för han känner ju redan dig – och vet vem du är och således att stereotypen inte passar in. Så varför skulle den göra det på personer man inte känner?

Kategorier: Mänskliga rättigheter, Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips