Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Ett hoppfullt inlägg, den svåra flyktingsituationen till trots

2015-10-28

Jag har tittat på en föreläsning om invandringen i Sverige med nationalekonomen Tino Sanandaji. Sanandaji levererar en mörk bild om situationen, men han inger hopp eftersom han ganska framgångsrikt lyckas peka på några konkreta problem som måste åtgärdas. Och med en fungerande politik så kan vi hjälpa fler. Sanandaji inleder med att bekräfta att debatten är ganska infekterad. Detta beror till viss del på att vi har en rasistisk rörelse som gjort sig hörd i debatten, och att negativa påståenden om invandring har associerats som stöd för den rasistiska rörelsen. Men genom att försöka se på situationen som den faktiskt är, både med sina för- och nackdelar, så kan man även se hur man faktiskt ska tackla situationen.


Tillåt mig peka ut några av Tino Sanandajis poänger från den knappt två timmar långa föreläsning.

”Jag vill börja med att förklara för er… […] Varför har Medelhavet inom några år förvandlats till en massgrav? Och om alla som ser bilder på döda barn och vuxna, och reagerar emotionellt på det, och humanistiskt, så är den första frågan ”varför har de dött?” för att kunna stoppa det. Om man inte förstår mekanismerna som har gjort att de här människorna har dött, så kan man inte hindra andra från att dö.”

Och även om situationen är fruktansvärd, så är det precis detta som är hoppfullt: Genom att förstå var problemen ligger, kan man vidta åtgärder som hjälper. Sanandaji går vidare med att presentera statistik om hur många som färdas över, och hur många som dör i Medelhavet. Antalet ökar från månad till månad.

I Sverige har man god sannolikhet att få asyl, och det finns många som är i behov av skydd. Vissa kommer från Syrien, Irak och Afghanistan, andra från Eritrea och Etiopien. Anledningen att inte fler kommer till Sverige beror på vårat visumkrav, för utan visum kan man inte ta sig hit och utan är i händerna på människosmugglare. Dessa är i sin tur inte humanister, utan transporterar på billigaste tänkbara sätt, trots sina betalande kunders risk att dö. Regeringen tillåter alltså inte att den med skyddsbehov köper en flygbiljett för 5000, utan hänvisar dem till människosmugglarna som tar tio gånger mer i betalt för en lägre överlevnadschans.

Tino Sanandaji utmanar även vår världsbild. Han hävdar att varje detalj i flyktingpolitiken har varit tabu i Sverige, och att varje detalj är utsatt för verklighetsförfalskning från både politiker och media. Oavsett om det handlar om vilka som kommer hit, varför de kommer hit, vad det kostar att de kommer hit, så säger politiker och media en sak, medan statistiken säger en annan. T.ex. kan man få en bild från media att kriget i Syrien är en speciell situation och att en majoritet av flyktingarna kommer därifrån. Jag personligen donerar pengar till Svenska Afghanistankommittén varje månad, där det pågår ett mycket brutalt krig som hittills kostat två miljoner människoliv. Och betänk gärna att en fungerande flyktingpolitik är mer kostnadseffektiv än en ickefungerande.

Alltså, knappt två timmar med Sanandaji kommer att ge dig en uppdaterad bild av läget. Min personliga ambition är att Sverige ska kunna hjälpa så många som möjligt, även om det sker på bekostnad av att dogmer utmanas. Och tänk på att om SVT säger en sak och SCB säger en annan, så kan SVT ifrågasättas utan att du är konspirationsteoretiker. Och tillåt mig påpeka att jag älskar Henrik Schyffert, och att jag inte för ett ögonblick ifrågasätter hans goda intentioner, men om Schyffert säger en sak och Världsbanken säger en annan, så kan Schyffert ifrågasättas utan att du är konspirationsteoretiker. Du är källkritisk!

Jag förstår att det finns en generationsskillnad här. Den källkritik som var högstadiematerial på 80-talet, är idag folkbildarprismaterial.

Kategorier: Uncategorized

19 svar till “Ett hoppfullt inlägg, den svåra flyktingsituationen till trots”

 1. Lokatt skriver:

  Hur kan man älska Henrik Schyffert, han verkar vara en uppblåst typ! Och jag har fördomar om folk som byter fru när de slitit ut den gamla som fött dem ett skrytstort antal barn.
  Två timmars föredrag känns tyvärr lite långt, annars tror jag att Tino Sanandaji ovanligt klok, också efter vad jag har hört från tidigare.
  Det är tråkigt att vanemässigt behöva misstänka nyhetsrapportering och statistik som manipulerade alternativt självcensurerade när det inte handlar om egentlig censur.
  När Brå rapporterade att brottsligheten sjunker stadigt, att vi kan vara riktigt trygga för nu är det så bra, så bra. Samtidigt som det mördas hej vilt runt mina kvarter (16-åringen på Brommaplans mack nyligen, knivande vid Kanaan, skjutande i Hässelby och mitt i ansiktet på pensionerad restaurangbesökare i Blackeberg. Ett trippelmord ett stenkast längre bort, i Bällsta.
  Just nu när jag skriver detta rapporterar radion om ett nytt mord i pangpangstaden Göteborg.
  När jag växte upp var de enda som pangade hemvärnsmän som övade på sjutbanan. Men då fanns inte något Brå vad jag vet.

 2. Lokatt skriver:

  Anders
  Jag funderar i vanliga fall aldrig över Henrik Schyffert, men idag hamnade jag i "Söndagsintervjun", något som tydligen regelbundet sänds i P1. Eftersom jag stod med händerna i en omständlig fiskfärs lyssnade jag vidare.

  Hans trasigheter från uppväxten där han mobbat och mobbats, varit sängvätare upp i tonåren och med psykologbehandlingar och turer ut och in på sjukhus och nu på senare tid ett tydligen brinnande hat mot främlingsfientliga fick mig att permanenta min tidigare mer vaga uppfattning om honom. (Obs att detta väldigt privata som han beskriver inte är mitt "skvaller" utan han vinner poänger och följare genom att offentligt berätta pinsamma saker om sig själv, avslöja sina "jobbiga onanifantasier" och annat.)

  På intervjuarens fråga apropå en låttext, om han idag vet vad kärlek är?" .tänkte han länge, innan han svarade Nej.
  Han har barn. Då vet man normalt vad kärlek (till någon annan än sitt ego) är.

 3. Det skjuts mycket mera i de svenska storstäderna än i våra grannländer. Nu frågas det om våra poliser är sämre än i Köpenhamn. Befängt! Kriminaliteten beror på årtionden av slapphet hos vara politiker påhejade av den vänstra pk-maffian. Ingen koll på invandringen. Med dagens politik är dagens skjutningar ingenting mot vad vi står inför i framtiden. Bah!

  http://www.svtplay.se/video/4544061/rapport/rapport-2-11-06-00

 4. Lokatt skriver:

  Ja, varför skjuts det så hejdlöst i lilla Sverige. Siffrorna är ju horribla och vad detta beror på vet tydligen ingen, vad kan det vara, vad kan det vaara?
  Kanske är det den svenska polisens fel att pangandet grasserar… (tiden 2010 till september 2015: Stockholm 189, Oslo 30, Helsingfors ca 10).
  Fast att bara skylla på polisen tycker experten Jerzy Sarnecki är orättvist, och grubblar vidare.
  Sarnecki är för övrigt en korrekt luring, och han tänker jättelångsamt.

  -Nyss hörde jag att den norska polisen åter ska arbeta utan skjutvapen (efter ett kortare uppehåll ). Lycka till gutter, säger jag bara.

 5. Det behövs inte funderas på varför det skjuts så mycket. Det är den slappa invandringen och för få utvisningar. Men ingen vågar se sanningen i vitögat eller tala ut. Men vänta bara tills våra ensamkommande "barn" av den förhärdade sorten har organiserat sig, ordnat skjutvapen och börjat gängkriga. Då blir det vilda västern i alla fyra väderstrecken.

  Såg någon debatten i gårdagens Agenda? Utom att Rädda Barnens chef gjorde ett synnerligen osympatiskt intryck tyckte hon det var bra och tillräckligt med kontrollen av ensamkommande barn. Fast den inte alls görs.

  Som vi bäddar får vi ligga. Ligga på gatan döende får oskyldiga förbipasserande göra när gängskjutningarna sker.

 6. Dagens Text-Tv på SVT visar att Sverige är katastrofalt triggerhappy. Fem gånger vanligare än i de andra nordiska huvudstäderna tillsammans. Över natten har Sverige från att ha varit världens tryggaste, blivit 40-talets Chicago. Och professor Snickesnacki är förbryllad. Ingen vet varför……Om Snickesnacki är professor i kriminologi och vet mindre än jag, varför är det inte jag, som är professor i kriminologi……..? Att skjutningarnas geografiska läge och sociala struktur pekar på de utländska enklaverna runt storstäderna, verkar helt ha gått universiteten förbi. Att kontexten hos bosättarna präglas av värdhat = svenskfientlighet, är också ett faktum som har undsluppit de minutiösa faktauppsamlarna. Antingen har vi de universitet vi förtjänar……eller också är vi som folk helt degenererade. Take Your pick….
  Jag känner inte igen det Sverige jag en gång flyttade till……

 7. Lokatt skriver:

  Apropå gängvåld och vänsterns goda våld.
  Det är så tröttsamt med den här champagnevänstern (Schyffert t ex) som är så bra på att hata. Vad är det för fel på dem egentligen?
  Såg i reportage en ilsken stockholmsböna i palestinasjal, beredd att på afa-vis försvara romernas egentillverkade soptippsboende i Malmö .
  Nyligen skrev en 22-årig tjej med ring i näsan att sverigedemokrater skulle ha så mycket stryk så att de inte kunde stå på fötterna (ungefär så; men misshandel av folk som inte tyckte som hon, var vad hon önskade)-
  Sen dog hon. Brann inne i sin bostad.
  De här ungdomarna bränner sitt ljus i båda ändar, ibland går det helt tokigt.
  De drivs av en sorts inre eld, där hat och hämnd kamouflerat som altruism tycks vara bränslet.
  Skrapar man på ytan så hittar man barn som varit illa vaggade, allihop.

 8. Zelma skriver:

  Hörde en märklig sak på SVT 1 i morse. En kvinnlig politisk kommentator tyckte att regeringen borde lugna folket och säga att landet klarar av den nuvarande flyktingströmmen, istället för att gå ut med att det håller på att gå överstyr. Så man ska alltså köra med dubbel 'bokföring' och föra folket bakom ljuset? Märkligt!

 9. Lokatt skriver:

  Jo…fast det gör man väl redan?

 10. Lokatt skriver:

  Jo jag såg Agenda.
  Beklämmande med Rädda Barnen-damen. Hur visste hon att Migrationsverket undersöker alla ensamkommandes ålder?
  Har för mig att det var en sjuttonårig flykting nyligen som råkade avslöja sig genom sin facebook, där han på bild satt vid poolkanten med enparaplydrink i handen – fast då var han visst 33 år.
  Varför äter RB-damen så onödigt mycket wienerbröd när världens alla rädda barn svälter?
  Hanif Bali knep nog tillbaka ett par röster från SD där, han verkade ha fötterna på jorden.

 11. "Varför äter RB-damen så onödigt mycket wienerbröd när världens alla rädda barn svälter?"

  Hon tittar på Fråga Doktorn. Rultorna där visar ju upp hälsosamma utseenden. Vad gör de annars i ett hälsoprogram?

  Min tidigare kommentar till fetmaepidemin, här nedan. Elak som fan. Har mejlat den till Rädda Barnens kansli:

  http://bjornsminusblogg.com/2014/07/13/konsten-att-bli-smal-och-vacker/

 12. "Intressant" inlägg på Humanistbloggen:

  http://humanistbloggen.blogspot.se/2015/11/a-brief-history-of-end-of-comments.html

  De tre första kommentarerna är typiska. Krister V förmedlar en bedrövlig statistik varpå Gustafsson och Lindenfors ("Bill & Bull") förklarar fenomenet med flytten till FB. Samtidigt ger PL oss utstötta en känga; de "otrevliga" kommentarerna har flyttat till annat ställe. (Läs Hesselbom). Jag undrar vad för psykologi som verkar här. Han känner behov att gång efter gång legitimera avstängningarna. Förstår den gamle katoliken inte att han kan gå och bikta sig i stället?

 13. Lokatt skriver:

  Aha! Bill o Bull läser här, kanske i alla fall Bill (eller Bull).
  Hoppas han blir lite uppretad, den gamla katoliken. 😉

 14. Lokatt skriver:

  Nu har jag tittat på Vetenskapens värld om IS-rekrytering. Programmet gav som väntat väldigt lite. Vad man letar efter är ju förklaringar till att europeiska unga muslimer ansluter sig till IS.

  Man snuddade en halv sekund vid ett bidragande skäl som jag anser väger blytungt: vanan vid våld, våld inom familjen, våldsam uppfostran.
  Jag är övertygad om att den muslimske pojke som inte blivit slagen, hotad och inte minst förödmjukad under hela sin uppväxt är lika sällsynt som en fyrklöver på en äng.
  Yayhya Hassan palestinier, Özz Nujen kurd, Driss Chraibi marockansk muslim (och delvis Zinat Pirzadeh, från Iran, vars mamma uppfostrade henne med slag av sina tofflor) har vittnat om daglig fysisk och psykisk tortyr under uppväxten.

  Det verkar inte som om folk i allmänhet (eller de professionella förstårsigpåarna ) anar vilket katastrofalt destruktivt formande av den unga personligheten detta är.

  Yahya Hassans far slog vanemässigt alla barnen, flickor som pojkar. De fick ställa sig på rad med framsträckta händer, fadern bankade på dem med en träplanka. Om någon snyftade till resulterade detta i extraslag. Bestraffningen hade ingenting med eventuella förseelser att göra, barnen kunde inte komma undan genom att försöka uppträda exemplariskt. De skulle regelbundet misshandlas bara.
  Yahya hatade sin far och drömde om att döda honom.
  Özz N sa i "Stjärnorna på slottet" om fadern: "Han slog mig. Han slog mig varje dag tills jag var arton. – men det var inget konstigt, det var så! Det var normalt, alla där jag växte upp gjorde så".
  Författaren Driss Chraibi beskriver inte bara sin fars våld mot hela familjen, vilket bland annat resulterade i att fadern en dag slog ihjäl den yngste, "älsklingssonen".
  Chraibi skildrar också skolans terror:
  "I koranskolorna har man undervisat mig om Lagen, dogmerna och haditherna. I fyra år. Med käppslag mot huvudet och fotsulorna – så mästerligt att jag ända fram till Domedagen till varje pris undviker att glömma det."
  (sid 14 i Enkelt förflutet).

  Dessa grymheter formar monster. Om de utsatta inte likt maskrosbarn har en fantastisk tur och lyckas ta sig ur den grymma nedärvda våldsspiralen.
  Där, ska man börja.
  Sen finns det ju en hel del annat också.

 15. Lokatt skriver:

  Jag menar inte att alla som växt upp med fadersmisshandel ( och förödmjukelser,i synnerhet förödande förödmjukelser) blir monster. Men att den sortens uppfostrande miljö deformerar själen.
  Barnet lär sig att störst går först, att våld är språket som gäller och de bär med sig genom resten av livet en stark känsla av orättvisa, att i grunden ha blivit kränkt, förnedrad och utifrån det en brinnande önskan om revansch.

  Den kan man till exempel få om man går med i IS.

 16. Lokatt skriver:

  Björn B
  Ohhh, vet du hur snabbt man kommer upp i rekommenderade 1000 kalorier ?
  Det räcker med att bara titta på en smörgås 🙁
  Men visst, du har rätt.
  Jag försöker "Äta som parisiskorna", dvs äta allt – men pyttelite. Det går sådär..

 17. Lokatt skriver:

  Zelma
  Angående uppmaningen att man kanske borde börja att undvika att rapportera om obehagliga sanningar så har detta som sagt satts i system sedan länge. Dvs man låter bli att rapportera sådant som anses olämpligt.
  I söndags tog sig två maskerade rånare in på Max i Falkenberg. Utan vettig anledning slog de de två ensamma flickorna i personalen sönder och samman med ett basebollträ, den ena fick båda armarna avslagna/brutna, den andra fick tänderna utslagna. Båda chockades naturligtvis mycket svårt.
  Om detta står absolut ingenting i min rikstäckande dagstidning DN.

  I Hasse Aros kriminalteveprogram beskrevs en vidrig gruppvåldtäkt i Falun, tre män hoppade på en flicka på väg hem och tog för sig en i taget. Man hör det inspelade larmsamtalet från en förbipasserande: "Ni måste komma fort, det ligger en flicka här, hon har inga byxor."
  Fruktansvärt.
  Ingenting står i DN om detta heller, inte minsta notis. Kanske vill man inte göra Brå lessna i ögat.
  Konsensus, kallas det, när alla kommer överens om att "Vi säjer inget!"

 18. Anders!
  Lindenfors skryter med att Humanistbloggen varje dag har 1500+ läsare. Framkommer inte om unika. Vilken siffra har din blogg? Förstår också om du inte vill uppge siffran.

 19. Anders Hesselbom skriver:

  Det är mycket bra siffror. Denna blogg läses inte av många. Det snittar på 100 unika besökare. Men jag är givetvis tacksam även för det. Jag når betydligt fler via min podcast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips