Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Ett tjej-BNP är onödigt

2014-06-08

Feministiskt Initiativ skriver i sitt partiprogram (sidan 8, punkt 2) att de tänker verka för att BNP-måttet ska innefatta obetalt arbete, hushållsarbete och omsorg för familjemedlemmar. Syftet med detta är att tydliggöra kvinnors samhällsinsatser (punkt 4). Min uppfattning om bl.a. BNP är att mått som ställs i relation med andra, behöver mindre godtycke, inte mer. Om det är just den ekonomiska aktiviteten man är intresserad av, så är det intressant titta på siffror som inte har inräknat ideellt arbete eller familjeomsorg. Och ett sådant mätvärde, kommer således förmodligen att tas fram. Det mätvärdet kommer likna det många traditionellt kallar för BNP.
Att obetalt arbete inte anses vara begränsat till hushållsarbete och omsorg för familjemedlemmar, tycker jag framgår av formuleringen. Men helt oavsett, så tror jag mig tillhöra en ganska arbetsam generation. Tillåt mig att kommentera mina egna erfarenheter, med en inledande betoning på medvetenheten om att detta absolut inte behöver vara allmängiltigt.
Både i mitt hushåll och i mina vänners hushåll, blir det en hel del ideellt arbete. Det är inte vi som spelar pingis, tittar på streamade tv-serier eller spelar tv-spel. Den biten sköter ungdomarna, 80- och 90-talisterna, så bra. Problemet med min generation är inte vår rädsla för ideellt arbete, men att vi kanske inte alltid är så speciellt jämställda. Kvinnorna har inte sällan ”vabbat” oftare, varit föräldralediga längre, och så vidare. Men detta har inte varit något större problem för oss, eftersom vi har utnyttjat vår möjlighet att välja själva, på exakt det här sättet.
Men från vad jag tycker mig se hos t.ex. yngre kollegor, alltså de som tar sig tid med lätt underhållning såsom tv-serier, är att de inte alls är lika villiga att jobba ideellt. Men detta beror inte nödvändigtvis på lathet, det beror på prioriteringar. Insatser som prioriteras bort, verkar tendera att vara politikbloggandet, biståndsarbetet, engagemang i livräddningssällskapet, storviltsjakten, och så vidare, men inte hushållsarbetet eller omsorgen för familjemedlemmarna. De unga verkar snarare vara mer jämställda än oss på den punkten.
Med det sagt, vill jag lämna spekulerandet bakom mig, men om jag med mitt begränsade perspektiv har rätt i att de yngre generationerna betraktar hushållsarbete och omsorg för familjemedlemmar som bådas ansvar, inte nödvändigtvis kvinnan, så kommer denna definitionsjustering av BNP att försämra måttets precision utan att det är just kvinnors samhällsinsatser som tydliggörs. Vilket i sin tur innebär att vi har att göra med en onödig förändring till det sämre.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips