Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Faktiskt.se har fastnat i ordvrängeri

2018-08-02

Det sprids ett påstående på sociala medier om att Faktiskt.se inte tagit emot något statligt bidrag. Det är faktiskt helt fel.

Politikern Lars Beckman ifrågasätter 30/7 att statliga pengar används till en plattform jag uppfattar att han upplever som aningen regeringsvänlig och oppositionskritisk. Faktiskt.se svarar att de inte tagit emot något statsbidrag, utan ”stöd” från en statlig myndighet, Vinnova.

Hej, det stämmer inte: på http://faktiskt.se  hittar du alla granskningar vi gjort: de är jämnt fördelade mellan blocken, faktiskt med en liten övervikt av granskning av rödgröna påståenden. Något statsbidrag har heller inte utgått: däremot ett stöd på 600′ från Vinnova.

Vinnovas uppdrag är att betala ut statliga bidrag, och när Vinnova får frågan om Faktiskt.se bekräftar de att de betalat ut bidraget, och att det är rimligt att kalla bidraget för bidrag. Jag förstår faktiskt inte varför Faktiskt.se betraktar det som viktigt att göra denna marginella ordvrängning, men de står på sig. Beckman upplever att man rent av syftar till att vilseleda allmänheten, vilket Faktiskt.se bemöter genom att igen säga att det statsbidrag de mottagit inte är ska kallas statsbidrag.

Ett tekniskt utvecklingsstöd från en innovationsmyndighet skulle inte vi kalla statsbidrag. Ha en fortsatt trevlig kväll!

Eftersom de använde pengarna till att bygga en hemsida, anser de att ”ett tekniskt utvecklingsstöd från en innovationsmyndighet” passar bättre. Men varför i hela friden vill man inte vara ärlig med benämningarna? Vad är man rädd för, och varför? Frågan är ju inte vad de ”hellre” kallar sina bidrag, utan huruvida de faktiskt fått bidrag!

Den nyfikne kan läsa på Vinnovas hemsida under rubriken ”Sök finansiering”:

För att förstå vad Vinnova finansierar, kan du läsa om vilka projekt som fått bidrag från oss förut. //  För att få bidrag från oss behöver ni genomföra projektet så som ni har beskrivit och följa våra villkor. // Projektparten behöver inte nödvändigtvis få del av bidraget… // Utbetalningarna går alltid till koordinatorn, som fördelar bidraget till bidragsmottagarna. // Bidragsmottagare är de projektparter som får del av finansieringen. Vissa projektparter deltar i projektet utan att ta del av bidraget. De är därför inte bidragsmottagare. En bidragsmottagare får aldrig vara finansiär till en annan part i projektet. // Stödnivån är Vinnovas bidrag uttryckt i procent… // En bidragsmottagare kan inte vara finansiär till en part i samma projekt. // Egen finansiering är den andel av kostnaderna som inte täcks av Vinnovas bidrag eller andra finansiärer.

Och så vidare. Nu återstår det bara att försöka förstå vad Faktiskt.se har för agenda med sitt trixande.

Kategorier: Bidrag, Faktiskt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips