Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Filippa Reinfeldt och homeopati

2011-09-25

Varje gång man seriöst vill läsa på om homeopati, och uppriktigt söker bland homeopaters texter, kommer konspirationsteorier magiskt tänkande i vägen. Det verkar som att galningarna som förespråkar homeopati dränker de seriösa och uppriktiga utövarna – för de seriösa utövarna finns. Vi betalar skatt för att få ha dem kvar. Utan att ta ställning för homeopatins medicinska verkan, för den betraktar jag som klart underbevisad, så undrar jag vad det är som Stockholms Läns Landstings förtroendevalde Filippa Reinfeldt egentligen betraktar som så övertygande?

Vad vet vi om homeopati? Behandlingsformen är en av behandlingsformerna tillsammans med bl.a. mistelterapi som den religiösa rörelsen Antroposofiska Sällskapet hittade på under första halvan av 1900-talet. Vi vet också att skeptiker, inte minst James Randi, offentligt begått närmast lustmord på de anspråk som är kopplade till homeopatika. Vi vet också att homeopater inte arbetar med s.k. peer reviewing, vilket betyder att när man söker information, är man ganska utlämnad till den tredjehandinformation som finns på t.ex. Google, och där är den seriösa informationen dränkt bland en massa religiösa galningar som pratar om kosmisk energi och strängteori.

På vilken grund betraktar vi då homeopati som något som inte kan leva på egna ben på den kommersiella marknaden, utan använder skattepengar till att försörja homeopater? Är det för mycket begärt att Filippa Reinfeldt svarar på detta? Mats Reimer har försökt få en kommentar, men han har inte lyckats. Vad vet Filippa Reinfeldt som inte vi vet?

Kategorier: Uncategorized

Ett svar till “Filippa Reinfeldt och homeopati”

  1. Min kopp te! skriver:

    Väl rutet! Kan bara hålla med om att de som fördelar skattepengarna måste svara på varför dessa ska gå till homeopati. Ser fram emot att läsa ett svar från statministerfrun i fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips