Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

”Finns det någon troende kristen i lokalen?”

2012-01-09

Jag förstår att man kan undra vad som händer på skeptikerträffar när man läser kommentarer från troende kristna som bekänner att de väljer att stanna hemma från dessa, för att slippa bli anklagade för att vara irrationella eller ologiska. Den lilla informationen om vad som försiggår på träffarna, kan avmystifieras här och nu, för jag går gärna på skeptikerträffar. Vi dricker öl. Gärna dyr öl från lokala bryggerier. Vi pratar strategi. Vad är bra för den skeptiska rörelsen och vad är inte produktivt. Och framförallt, vi utvecklar våra argument. Våra skeptiska argument.
Det där med argumenten är ju givetvis lite problematiskt om du är en homeopat som brinner för skeptikerrörelsen, och gärna deltar på skeptikerträffar. Fast jag vill nog ändå lägga ett litet ansvar tillbaka på dig som är homeopat. Du kan inte förutsätta att det ligger i vårt intresse att bekräfta dina föreställningar om homeopati, och vill du ta diskussionen, är du givetvis välkommen. Men du kan också ansluta dig utan att fronta med att du tror på homeopati. Ingen kommer att fråga: Finns det någon homeopat i lokalen? Eller: Finns det någon troende kristen i lokalen?
Så varför ska du hålla tillbaka? Har du inte rätt att vara den du är? Självklart! Jag älskar att samtala med både homeopater och troende kristna. Man växer även av det! Men är det bekräftelse för dina föreställningar du vill ha, kanske en skeptikerträff helt enkelt är ett dåligt val av sällskap. Och vill du inte ha mothugg, kanske en skeptikerträff helt enkelt är fel plats att komma ut som troende. Troende kristen, homeopat, astrolog eller slagruta.
Inom skeptikerrörelsen pågår ständigt debatten om vilka vidskepelser man ska alliera sig med, för att inte hamna i för dålig dager. Givetvis är vi glada för varje kristen person som vågar sätta ner foten mot homeopati, och givetvis är vi glada för varje homeopat som vågar sätta ner foten mot kristendomen, och vi vet mycket väl att ingen är fri från felaktiga föreställningar. Det är trots allt inte bara homeopater som får mothugg när de ventilerar sina felaktiga föreställningar, och det är trots allt inte bara kristna som får mothugg när de ventilerar sina felaktiga föreställningar. Det gäller alla! Läs gärna på ett skeptiskt debattforum på nätet, så märker du att när helst en skeptiker ”kommer ut” som anhängare av någon obskyr pseudovetenskap eller konspirationsteori, så möts man med mothugg. Och om du kommer på någon skeptikerträff, kanske du även noterar att det är föreställningar och inte personer som angrips.

Kategorier: Uncategorized

2 svar till “”Finns det någon troende kristen i lokalen?””

  1. Anonym skriver:

    Något ironiskt att så många skeptiker tvärsäkert uttalar att vetenskap och religion (eller mer specifikt, tro på Gud) är helt orelaterade, NOMA. Är inte precis svårt att hitta vetenskapsmän som inte håller med alls om detta (nej, Dawkins är inte den enda). Dessa vetenskapsmän skulle m.a.o snabbt bli hyschade av skeptikerna som berättar för dem att vetenskapen inte kan uttala sig om det. Något… märkligt.

    Bästa posten om ämnet: http://blogs.discovermagazine.com/cosmicvariance/2009/06/23/science-and-religion-are-not-compatible/

  2. Anders Hesselbom skriver:

    Om Gud finns, är han en del av den naturliga världen, och naturvetenskapens viktigaste fråga. Anledningen till att man inte forskar på det, är ungefär den samma som att man inte söker efter osynliga rosa enhörningar. Det är helt enkelt för dumt. Dessutom, när man skaffar sig kunskap, ser religiösa metoder och vetenskapliga metoder helt annorlunda ut. Eftersom "teologi" är läran om något som (av allt att döma) inte finns på riktigt, måste metoderna vara icke-fungerande för att nå önskat resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips