Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Finsk skola ber flickor att klä sig anständigt

2015-09-23

Norska VG rapporterar (fritt översatt, min emfasering):

En finsk skola rekommenderar sina kvinnliga studenter att klä sig i mer bylsiga kläder med tanke på de asylsökande som kommer till landet enligt tidningen Savon Sanomat.

Mötet med manliga studenter från muslimska länder vid folkhögskolan Pohjois-Savon blir lättare att hantera om de kvinnliga eleverna bär kläder som inte är alltför avslöjande, enligt tidningen.

– Till exempel, när de hälsar på varandra, kan de koncentrera sig på situationen och inte på störande moment som synligt bar hud på kvinnor, säger en kurator på skolan.

I Sverige finns religiösa och skeptiker. De allra flesta religiösa fungerar utmärkt i ett sekulärt samhälle med humanistiska värderingar. Kvinnor har nästan samma rätt som män klä sig som de behagar i Sverige, och det är den som har invändningar som är den som är problemet – en fundamentalistisk minoritet.

Även om syrianer tenderar att vara muslimer hellre än skeptiker så gäller samma sak där – de flesta har inga problem med kvinnor eller deras klädsel. Att vara ”muslim” är inte samma sak som att vara ”religiös fundamentalist”.

Sedan det frigjorda 80-talet har mycket hunnit hända angående synen på nakenhet och bröst (åtminstone de bröst som tillhör kvinnor). Detta skeende har ägt rum långt innan några syrianer sökte asyl i Sverige, och skulle ha skenat även utan några syrianska flyktingars inflytande.

Foto: Olivier Bareau

De få som har åsikter om våra kläder tillhör samma minoritet som redan fanns i landet – en minoritet som faktiskt får lära sig att anpassa sig. Både den inhemske kristna fundamentalisten och den hitmigrerade muslimska fundamentalisten må bli kränkta av kvinnohud, men det är inte konstigare än att jag blir kränkt av McDonalds matlagning eller Milli Vanillis musik. Det är den som blir kränkt som är problemet, och det är den som är kränkt som är orsaken till att vi idag har KBT. Att som syriansk flykting bli representerad av någon gammal islamist är inte roligare för dem än att jag skulle ha en jesusfundie som företrädare.

Kategorier: Uncategorized

Ett svar till “Finsk skola ber flickor att klä sig anständigt”

  1. Det finns pryssiluskor i Finland också, men där kallas de Filifjonkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips