Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Flyktingarna hotar att lämna landet

2015-01-02

Just nu pågår en förhandling om flyktingboende, där vi på ena sidan har 30 flyktingar från Syrien och Irak, och på andra sidan har Migrationsverket och svenska regler för hanteringen av flyktingar. Konflikten handlade om att flyktingarna, som önskade att bli placerade i Malmö istället blev placerade i Grytan, strax utanför Östersund. Idag skriver Dagens Nyheter att flyktingarna anser att de nu gått med på att bo i Grytan, mot att ett nytt boende ordnas inom tre månader. Migrationsverket dementerar att det finns någon sådan uppgörelse. Konflikten har, enligt DN, kommit till ett läge där flyktingarna överväger att resa vidare till Finland eller Norge, vilket väcker frågan för vems skull vi tar emot flyktingar. Om det bara vore för Sveriges skull så är detta hot rimligt, men så är det inte. Dessutom har flyktingarna rätt att ordna sitt eget boende även i Sverige, vilket innefattar Malmö. Givetvis vill vi att alla önskemål ska tillgodoses, och det kan mycket väl vara bäst även för Sverige att flyktingarna placeras i en stor stad, men ingen kan göra mer än den kan göra. Och en sak är klar, föreställningen att flyktingmottagningen görs främst för flyktingarnas skull, får sig en prövning av hotet om att resa vidare till Finland eller Norge. Låt mig bjuda på lite satir från prästen Kent Wisti:

Kategorier: Uncategorized

32 svar till “Flyktingarna hotar att lämna landet”

 1. Ingen vill bo på landet. Inte ens svenskarna med få undantag.

  Ingen som med egna ögon sett folklivet i Bagdad, Damaskus eller för den delen även i småorter i Iraq och Syrien kan förstå hur någon utan älgjaktkultur i generna kan bo i Grytan!

  Det välmenande svenska folket tror att vi har räddat flyktingarna från en säker död och att de följaktligen borde vara tacksamma var de än hamnar i vårt fredliga land. Pyttsan! Dödshoten – om de fanns – är glömda och nu gäller det att se om sitt hus. Eller rätt sagt finna det på rätt ställe! Mänskligt, ack så mänskligt!

 2. Det går alldeles utmärkt att bo i hjärtat av Härjedalen, utan att drabbas av lappsjuka. Operor är bättre på Blue-Ray, musiken hemma stör ingen, även om man spelar Bach för fullt. Parkeringar är inget problem och sprit finns i busken. Världen finns i datorn. Stuga vid en fjällsjö, fisk i mängder, bastu på tomten och en blygsam pension. Vad mer behövs? Höga hus och asfalt? Bögar? Ytliga ansiktslyftare…?

 3. "Ingen vill bo på landet. Inte ens svenskarna med få undantag."

  Hoppas du noterade min gardering i sista meningen! Inkluderade finlandssvenskar!

  Om du tillåter kommer jag i sommar på besök medförande småländsk moonshine för jämförelse! OK?

 4. Noterat Björn. Beträffande idediskussionen så är det lika enkelt. Pistoler är i sig själva inte farliga. Ligger där så stilla. Problemen uppstår först när en människa laddar den och avfyrar den av vilken orsak som helst…..

 5. Lokatt skriver:

  Någon påstod att hon stadsvetaren Jenny Madestam har sagt att hon kan tänka sig att öppna sitt hem för nödställda krigshotade på flykt.
  Nu har hon ett gyllene tillfälle! De jämtska flyktingarna måste inte alls bo på Grytan om de sjalva kan ordna annat boende, sägs det.
  Så stig fram nu Jenny!

  Den enda(?) kvinnan i det bussade sällskapet var reko och ärlig, riktigt arg och skamsen läste hon lusen av sina bortskämda reskamrater, hon tyckte att de ska skämmas för sin proteststrejk. Hon vände sig mot kameran och sa Tack, Sverige! Det verkade äkta. Och fruktansvärt modigt, en spröd ung flicka bland det här rövarbandet.

 6. Lokatt skriver:

  Kristian verkar visst inte så sugen på ditt småländska moonshine Björn.. 😉 Kanske är det rejälare doningar däruppe i björnriket.. Obs obs att jag behagar skämta lite så här på nattkröken.

  I morgon ska jag försöka ta reda på vad det ministern har sagt om att informera svenska folket om islam.?
  Jag tror att hon är alltför naivt godhjärtad för uppdraget.
  Islam mår bäst av att analfabeter för sina tolkningar vidare, skulle vi alla otrogna tvingas läsa vad som verkligen står i den heliga boken kan det bli riktigt jobbigt.
  Jag tror inte Alice Bah själv har läst en enda sida i den grymma koranen, varmt frireligiöst kristen som hon ju också är.
  Come on, bered dig på en liten chock, Alice!

 7. KG får skylla sig själv. Min produktion är femstjärnig. Han är nog bara rädd att bli synad 😉

  När det gäller Bah får du vänta tills o2 februari:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20103401.ab

 8. Lokatt skriver:

  Jag bara måste citera Nils på humbloggen, han skriver:

  "Tycker Blaha Baha Kuhnkes idé är lysande. Bättre kunskaper om vad som verkligen står i koranen och muslimska "demokratier" kan enbart stärka "islamofobin".

  Det är människor av just hennes typ som kommer på idéer om att upplysa det dumma folket.

  http://www.di.se/artiklar/2007/10/26/jag-ar-sjalvcentrerad-elitistisk-och-hogmodig/"

  Jag tycker precis så. Helt underbart att folk äntligen får veta vad som faktiskt står i koranen, både muslimer och otrogna.
  – Fast det kommer inte att hända, Alices utvalda expertimamer kommer att få lägga ut texten på sitt eget sätt och folk kommer snabbt att uttråkat stänga öronen inför ologiskt och obegripligt mumbo-jumbo.
  Och sen är vi "upplysta", häpp!

 9. Lokatt skriver:

  Femstjärnigt! Låter finfint! Han kommer att ångra sig, vänta bara 😉

 10. Lokatt. Proms på 2:an! Och till alla andra…

 11. Citat från kommentar i dagens Humanistblogg:

  "Debatten mellan tänkande och oliktänkande människor är den här bloggens främsta styrka."

  Historielös kommentar av "Limpan"! Men kanske ursäktad. Limpan nybakad?

 12. Lokatt skriver:

  Missade allt utom slutet..:-(

 13. Lokatt skriver:

  Hih!
  Jag har inte sett så mycket av Limpan, surdegs- eller siraps?
  Ibland har man inte riktigt tålamod med nybakade, oavsett sort.

 14. Lokatt skriver:

  Jag läste lite av Ostronmannens diskussion med Patrik L. – Säger verkligen Patrik L att"attentatet" på Eskilstunamoskén gjorts mot "en helig" lokal?
  Hoppas det var fel uppfattat av mig.
  Enligt mig finns inga "heliga" lokaler – helig, pfhöh, vad är det?
  Humanistbloggens högsta höns bugar i respekt för religiös "helighet" – då har det väl ändå blivit lite fel!
  Kanske ska Patrik söka jobb på Dagen? Han verkar absolut kvalificerad.
  Och tråkigt att Patrik har ett sånt starkt behov av att vara "god", så god att sanningen får komma i skymundan eller inte alls vara viktig. Ingen tycks veta hur "attentatet" i Eskilstuna egentligen gått till (lite konstigt, med dagens vassa teknik), men ingenting tycks peka på att branden var anlagd, alltså var ett "hatbrott".

 15. Lokatt skriver:

  Jag har en idé angående Alice Bahs folkbildning: Publicera ett "Dagens koranvers" på väl synlig plats, i DN, Sydsvenskan och GT till exempel. Så blir folk informerade och därmed mera kunniga.
  Allt står svart på vitt i Koranen, på ett ganska enkelt språk. Det kunde finnas en liten diskussionsgrupp som ger förslag till eventuella tolkningar av den aktuella dagsversen.

  Jag ger några förslag till start här. Det är Allah som talar, förmedlat av Profeten.

  "Jag ska injaga skräck i deras hjärtan som är otrogna, halshugg dem och hugg av dem alla fingrarna."
  (åttonde suran, vers 12)

  "Ni har inte heller dödat dem, det var Gud som dödade dem; inte heller var det du som slungade utan det var Gud som slungade, och detta för att han ville pröva de rätttrogna med ett ynnestbevis."

  (Förslag:Här kan man till exempel diskutera befrielse från personligt ansvar för den rätttroendes dödande av medmänniskor som tror fel.)

  Obs att i min koran som vars första upplaga kom ut 1917 är språket ålderdomligt, jag har moderniserat det lite. Och K.V. Zetterstéen kallar Allah "Gud" av någon aledning.

  Vassego, Alice Bah, detta tips var gratis 🙂

 16. Lokatt skriver:

  Glömde uppge: åttonde suran, vers 17, beträffande mit förslag nummer två. "Ni har heller inte dödat dem…"

 17. Lokatt skriver:

  Det kryllar av hot, hämnd, straff, halshuggning, avbränd hud i helveteselden och kokande olja i gapet i den heliga boken, det är bara att öppna pärmen och läsa.

  Det kan vara bra med en mindre kontroversiell diskussion, den om förbudet att dricka alkohol till exempel.

  I den sextonde suran talas om gudens alla gåvor som man bör (ska) uppskatta och ta vara på.
  Jag kortar ner lite;om "vatten från himlen som ger jorden liv", boskap som bland annat ger "ren mjölk, lätt att svälja" m.m.
  I vers 69 står en fortsättning: "Så och av palmernas och vinrankornas frukter, av vilka I bereden eder rusande dryck och god näring; häri finns finnes sannerligen ett tecken för människor som hava förstånd"

 18. ¨Koranen är en samling av järnålderns primitiva herdevidskepelser blandat med bondepraktikan. Att Patrik L kallar lokaler för "heliga" visar bara att han är en jesuit i förklädnad. Större ambivalens hos en akademiker har jag aldrig skådat och jag tycker i princip mycket illa om att han hänvisar till en akademisk bakgrund i sin verksamhet…. Mera skryt än sanning.

 19. Han och Lennart liknar rent poetiskt Jan Ersa och Per Persa.

 20. I rättvisans namn måste det sägas att Patrik L inte använde ordet "helig" i inlägget om Eskilstunamoskébranden. Men han röjde sig med sin frustande PK-snabbhet i att fördöma tilltaget -Som kanske inte var något tilltag.

 21. Mycket god ide! De stora drakarna borde samtidigt dagligen publicera en vers varje from koranen och bibeln. Gärna där innehållet överlappar så vi kan se i vilken bok galenskapen är störst. Anders H; initiera något!?

 22. Nu är Patrikarna igång ordentligt på Humanistbloggen! L:et vill att idéerna ska styra människorna medan N.et tycker att människorna ska styra idéerna!

  Påminner lite om vad som kom först; hönan eller ägget!

  L.et verkar vara platonist! Idéerna finns färdiga någonstans att bara hämta ner tycker han nog. Jag håller en femma på N:et här. Människan kommer först och måste lära sig att formulera goda idéer. Annars gillar jag inte N:et alls heller.

 23. Gud är på tapeten i 2:an 1800. Får se om han själv bryter in under sändningen. Då tar jag en mässa!

 24. Lokatt skriver:

  Ja, men jag blir så trött av såna här diskussioner.. Men det var förstås intressant ändå. Jag gladde mig åt att de vidskepliga i programmet var gråhåriga (inte alla dock)… ett utdöende släkte vill jag tro och hoppas!
  Men vilken förlust, Hitchens! Att bara gå och dö ifrån oss så där, gråååt 🙁
  Skönt att för en gångs skull få textband, jag tycker det är svårt att förstå hans brittiska engelska. Enklare med Dawkins faktiskt.

 25. Lokatt skriver:

  När du skriver "jesuit" – menar du då som ett invektiv? Eller är det hans bakgrund? 😮 !

 26. Jag tror du har en poäng där. Allt snack om religioners revival är strunt. Ingen "ung internätsanvändare" vill skylta som religiös utan nytändningarna är dödsryckningar hos de grå!

 27. Lokatt skriver:

  På motsvarande sätt njuter jag när jag ser den ömkligt lilla hop som trallar med i "Oh store Gud.." i vissa (frikyrko)gudstjänster som jag ibland tittar på -aldrig hela såklart, det finns gränser.
  -Oj så gråhåriga dom är, lammen! tänker jag ondskefullt belåtet. Där känner jag att djävulen definitivt har sin boning i mig, jag kommer aldrig att upptagas i himmelriket :-).

 28. Hjälp till irakiska barn i Irak. Bra initiativ av Humanisterna!

  http://humanistbloggen.blogspot.se/2015/02/stodgala-for-barn.html

  Bra med frivilliga arrangemang och bidrag; feel good! Ännu bättre med ordentliga resurser via våra skattsedlar. Och humanare i Irak i stället för Grytan utanför Östersund. Kanske Sturmark kan påverka Morgan Johansson som sitter i regeringen?

 29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 30. Han är född katolik och jesuiterna ansåg att ändamålet helgar medlen. Nåt sånt…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips