Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Förminskandet av nazismens illdåd är ett reellt problem

2022-02-16

Fascismen var för ett diktatoriskt styre, introducerat av den socialistiska högerextremisten Mussolini (1920-tal). Nazismen är en vidareutvecklad högerextrem socialistisk ideologi som vi kopplar till 1930-talet och Adolf Hitler. Förståelsen för de övergrepp som begicks i dessa totalitära ideologier suddas ut i samma takt som överlevarna från dessa övergrepp dör ut, vilket är ofrånkomligt efter så pass många år, och idag är förståelsen i princip noll. När mina barn var små i slutet på 1990-talet så kämpade Svenska staten fortfarande med information. En och annan dokumentär visades på tv, boken ”Om detta må ni berätta” skickades ut. Och även när mina ungar gick i skolan, så fanns det fortfarande förintelseöverlevande som åkte ut och pratade.

Idag betyder inte nazistanklagelsen mer än ”jag blir kränkt av dina åsikter”. Urvattningen är total, intresset för modern historia är noll.

Teorierna bakom Lafferkurvan antas vara nazism, att vilja ha en fungerande migrationspolitik antas vara nazism, att vara intresserad av klassisk arkitektur antas vara nazism, att vilja ha tysta bibliotek antas vara nazism. Nonchalansen är total, historiedyslexin är skrämmande. Eller åtminstone nästan total, eftersom även MP reagerade på att kärnkraft är pedofili, när det egentligen är nazism.

Rädslan för historia blir uppenbar när man känner sig manad att påpeka för någon som aldrig någonsin kan tänka sig att rösta på SD (undertecknad) att SD grundades av nazister på 1980-talet, men samtidigt blir förfärad av att Centerpartiets rötter ens diskuteras. Vi förväntas att tycka att vi inte har något att lära oss av historien bortom 80-talet, medan det är helt uppenbart att ett rimligt ställningstagande mot SD rimligtvis görs efter lärdomar som görs av den som läser Centerpartiets partiprogram från 1950 om den ariska rasens överlägsenhet. För den som gått i modern skola vill jag påpeka att antirasister fick kalla fötter redan när Tyskland förlorade det sexåriga kriget år 1945. De som skriker fascist och nazist vid varje motgång, är inte per automatik en antinazist, utan snarar någon som söker kraftuttryck som försvar när verkligheten tränger sig på. Minimal kännedom om historien hade förhindrat detta förkastliga beteende! En nazist identifieras inte bara av att han hyllar nazistiska tendenser bland SD:s anhängare, utan av förminskandet av problemen med just riktig nazism.

Uppdatering 2022-02-17: Justin Trudeau gjorde misstaget att förväxla brist på medhåll med nazism, och förmådde inte att varken förstå problemet eller be om ursäkt.

Kategorier: Rasism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips