Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Fredrikssons klarspråk om samvetsfrihet

2014-11-18

Jag har tidigare nämnt religiös ”samvetsfrihet” under rubriken ”kristen underlåtenhet”, vilket är en mer rättvis benämning på detta fenomen. Det handlar om att religiösa personer ska slippa utföra vissa arbetsuppgifter som går emot deras moraliska uppfattning eller religiösa tro. Det kan låta vettigt att troende ska ha särskilda fri- och rättigheter på jobbet, och vi har ju vant oss med att det brukar vara så i samhället i stort. Tillåt mig visa ett särskilt gripande exempel hämtat från en Charlie Mefflers facebook-sida.

Han beskriver sig själv som troende pastafarian, och hade sett fram emot ett rikt och tryggt liv som kock. Men hans planer grusades när han insåg att han var tvungen att koka pasta, eftersom det innebär att han måste laga mat av sin guds beståndsdelar! Meffler ställer sig nu frågan om han kan få dispens från att laga pastarätter, eller om han måste lämna landet och börja leva som eskimå, där inte pasta ingår i kosten.

Han påpekar att han helst skulle vilja förbjuda pastaförtäring helt och hållet, vilket får mig att tänka att det trots allt är ganska storsint av honom att blott begära att själv få avstå. Beundransvärt! Men problemet är givetvis vården. Jimmy Fredriksson summerar detta mycket bra i Expressen GT idag. Han citerar kristdemokraten Eva Johansson som uttalar sig om kravet på utredning av ”samvetsfrihet”. Hon säger: ”Ja, det kan handla om aborter till exempel, jag vet att många som jobbar inom kvinnokliniken och när det handlar om sena aborter, ser det som problematiskt och ett dilemma.” Fredriksson skriver vidare:

”Det märkliga var att motionen inte röstades ner med en gång. Folkpartiet i landstingsfullmäktige lade ner sina röster, ledamöterna kanske sov eller facebookade eller något. Moderaterna och Centern röstade ja. Följden blev att församlingen beslutade att frågan skulle utredas i landstinget styrelse. Det blev ett herrans liv inte bara i bibelbältet. Då backade först Folkpartiet och sa att de borde röstat nej. Detta fick Moderaterna och Centern att göra helt om och rösta nej.”

Och så kommer det. Miljöpartiets Magda Rasmusson har räknat ut att samvetsfrihetens frånvaro är rasistisk, eftersom det kommer hålla muslimska kvinnor som inte vill utföra aborter borta från tjänster där man ska utföra aborter, vilket Fredriksson kommenterar:

”Om jag ligger på sjukhus vill jag bli vårdad av proffs – inte av religiösa utövare. Vad händer om jag behöver en blodtransfusion och läkaren som ska göra jobbet är Jehovas vittne. Ska hon ha rätt att vägra bara för att hennes religion förbjuder blodtransfusioner?”

Det summerar problemet ganska väl. (Jag brukar tänka på hur det skulle vara att ha mig arbetande som läkare. Jag tål inte ens att titta på blod, så det skulle gå åt rätt mycket samvetsfrihet för min del.) Nej, miljöpartiet har varit ständigt otursförföljda under mandatperioden, som trots allt nätt och jämt hunnit börja, och inte heller detta är deras stoltaste ögonblick.

Kategorier: Uncategorized

Ett svar till “Fredrikssons klarspråk om samvetsfrihet”

  1. Samvetsfrihet är säkert någon form av"mänsklig rättighet" men att få ett jobb utan kompetens eller vilja att utföra….är garanterat ingen "mänsklig rättighet".
    Flickorna blandar ihop äppel och päron bara för att De vill det. Ett sällsynt omoget tonårsbeteende, vilket egentligen inte förtjänar uppmärksamhet alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips