Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Fundamentalist?

2014-10-24

För ett par timmar sedan satt jag på tåget hem till min kära hemstad efter en veckas jobb i Kungliga Hufvudstaden, och utnyttjade tiden till att kritisera antiabortrörelsen. Orsaken var SHRLs försök att utnyttja Drottning Silvia och Uppsala universitets namn till sin fördel. I kritiken tog jag spjärn mot Bibeln, vilket man som bekant inte får göra.

Detta ledde (givetvis) till protester. Den som tror att det som står i Bibeln är sant, och om jag kritiserar någon med utgångspunkt att gudstroende tror detta, så borde jag vara bokstavstroende?

Nej.

Det finns lika många uppfattningar om rätt och fel tro som det finns troende, och den som reagerar på argument som tar spjärn i bibelord är inte den som tror på dem, och således inte fundamentalisten. Denna typ av reaktioner mot religionskritik gör nämligen en felaktig generalisering: Den som kritiserar ett religiöst fenomen tror att det religiösa fenomenet är allmängiltigt. Detta är kort och gott fel, eftersom man både kan vara medveten om det breda utbudet av tolkningar och kritisera någon av dessa tolkningar.

Jag ogillar att sätta etiketter på mina medmänniskor, men om jag var tvungen att beskriva sådant som utmärker bokstavstro, så måste det handla om den som tror. Om den som tror något konstigt, något som vi rent förnuftsmässigt vet inte stämmer. Något som har en religiös urkund som sin enda källa, typ Bibeln. Om vi accepterar den definitionen, kan vi konstatera att följande personer är bokstavstroende:

– Den som tror att Jesus har funnits på riktigt.

– Den som tror att Jesus var Guds son.

– Den som tror att Maria var jungfru.

– Den som tror att Jesus återuppstod på tredje dagen.

Och så vidare. Inte den som kritiserar något som står i Bibeln.

Kategorier: Uncategorized

22 svar till “Fundamentalist?”

 1. Anonym skriver:

  Det finns flera anonym här, och min namnteckning godkänns inte av URL bara här av alla sajter på webben. För att kommentarerna inte skall sammanblandas kommer jag att inflika mitt namn i den aktiva texten. Bara som ett klarläggande. K Grönqvist

 2. Anonym skriver:

  Anders du är uppenbart troende men du kämpar emot den predisposition för tro som du har hade du inte haft den så hade du inte varit troende tidigare och eftersom du har den kommer du bli troende igen och det är det som du kämpar emot

 3. Anonym skriver:

  Det är ju uppenbart att religion upptar den större vaknandelen av ditt liv precis som för de djupt troende hur skulle du annars kunna ögna så mycken tid till religion i din blogg

 4. Anders Hesselbom skriver:

  Man måste ta sitt ansvar och svara på anspråken som görs.

 5. Anders Hesselbom skriver:

  Det jag betraktar som orimligt kan jag inte tro på ens om jag skulle vilja.

 6. Kan vi lita på att K Grönqvist är vår lagkamrat Kristian Grönqvist? Kan ju vara en Kalle! 😉

 7. Lokatt skriver:

  Också för mig upptar intresset för religion ganska mycket tid, utan att någonsin tvivlat över att alltihop är gallimatias. Det är intressant att studera hur människor tänker – och skrämmande.
  Jag ser religioner som ett hot som bör bekämpas, världen skulle må mycket bättre utan dem. Vem vill självmordsbomba sig om man vet att det inte finns något paradis med sjuttio jungfrur, att sjuttio personer ur min släkt inte alls garanteras plats där för att jag självmordsbombat? Inga sjuttioåriga tanter skulle krypa på knäna och få dem förstörda längs stengolvet för att worshippa den fåniga Svarta Madonnan i den polska katolska kyrkan.

 8. Lokatt skriver:

  Listan över skador kan göras hur lång som helst. Tänker på den gotländske gynekologen som berättade att hans enkla metod för att stoppa blödning vid förlossning och därmed rädda afrikanska liv motarbetas därför att kondomer (=hans blodstoppare vid en sorts bakvänd användning, inne i kvinnan) är strängt förbjudna i afrikanska katolska kyrkor, de är tabu. Hellre får den förlösta dö. Guds vilja.

 9. Håller med dig till 100 %. Eftersom jag är en ateistvärsting – och stolt över det – anser jag att KK:s underlåtenhet att rädda liv när det går måste jämföras med mord. Att hota med Guds vrede inför vidskepliga afrikaner- som då dör – är lika illa som IS' framfart och borde tacklas på samma sätt. När ska människan vakna?

 10. Nu fungerar det igen,,,,hoppas jag, till förfång för anonymKG med anorexi….eller vad det nu var.

 11. …och fru har jag inte heller…men en älskad sambo…

 12. Lokatt skriver:

  Anorexi, hahah! Dyslektisk anorektiker , jobbigt!
  Så skönt att det verkar ha ordnat sig? Jag hade annars tänkt tipsa "Anonym" om att han måste prata lite om Finland ibland, för ökad trovärdighet. Nu behövs det ju inte.
  För undvikande av missförstånd: min pappa kom från Gamla Vasa, därför reagerar min mentometer eller vad det kan heta på allt finlandssvenskt, och lagrar i irl-minnet.

 13. Min RIP-mor var från Vasa. RBVD Ingves från Närpes, och rasistskytten Mangs far var bror till Sune och de i sin tur söner till predikanten Frank Mangs från Kristinestad. På tal om möten med Lassie. Alltid roligt med finska rötter,… speciellt på Operan.

 14. Lokatt skriver:

  När jag var tolv år hälsade vi på hos en väldigt gammal tant i Närpes. Hon bodde i ett pörte och pratade en svenska som jag inte förstod. Jag var lite rädd, det var en annan värld

 15. Lokatt skriver:

  Ja visst är det mord.

 16. Lokatt skriver:

  Ingves, jaha. – Storthors. Kanske säger något?

 17. Inget mer än det ordinära. Storthors och Lillthors härstammar troligen från hemmanet Thors i Övermark någonstans runt slutet 1600 eller början 1700. Henrik Mangs..!!! (jag mötte Lassie) vet troligen mycket mer

 18. Lokatt skriver:

  Jag tror att både Lillthors och strax Storthors är utdöda.. 🙁 I vår släkt finns även Ehrström och Åbonde och Källbacka. Jag vet redan en del.
  " Storthorschen" var t ex ett original.

 19. Anders Hesselbom skriver:

  Mycket nöje, välkommen tillbaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips