Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Går solen upp imorgon?

2015-05-24

Kategorier: Uncategorized

144 svar till “Går solen upp imorgon?”

 1. Bra snutt! (Men ingen filt dito!). Det är just bedömningarna av sannolikheter som skiljer ateister från religiösa. En troende likställer sannolikheten för att en Gud finns med sannolikheten för att ingen sådan finns. Att Gud inte är någon lösning missar man fullständigt.

  Eftersom det är (den troende) människan som är "god-maker" borde samma människa fortsätta med att tillverka också en anfader till Gud. Varför inte en evolutionsteori också för gudar? En gudarnas Darwin behövs som kartlägger stamträdet! För varför sluta bara med Gud? Då kan man lika gärna bara ha frågetecknet som vi ateister lever med.

 2. Björn Bäckström 25 maj 2015 08:03

  Observera att jag inte menar gudsbegreppets evolution. Det har vi bra kläm på redan; från animism och vidare över mångguderi till Jahve, Gud och Allan.

  (Att just DEN evolutionen för övrigt inte gör de religiösa lite skeptiska till sina gudar är förvånande. Evolutionen av gudsbegreppet visar ju med all tydlighet att det är ett människopåfund. Det är ju mobiltelefonen också med den finns ju att visa. Men var är Gud?)

 3. Björn Bäckström25 maj 2015 08:03

  "En troende likställer sannolikheten för att en Gud finns med sannolikheten för att ingen sådan finns."

  Det är ju förstås att ge för mycket credit till de troende. Det finns ju den bokstavstroende sorten också! Jag anspelade mera på den hala, tolkande sorten ungefär den som är representerad av Zelma i granntråden.

 4. Zelma skriver:

  Björn

  "Observera att jag inte menar gudsbegreppets evolution"

  Ooops! Jag satte nästan kaffet i halsen! He he.

  "Jag anspelade mera på den hala, tolkande sorten ungefär den som är representerad av Zelma"

  Ja, det är väl vi som ännu inte gått kursen i 'glasklarhet', den som leds av dig, Kristian & co. He he! Glasklar var ordet.

 5. Alla svar Du behöver finns i granntråden Zelma. Jag har tröttnat på att upprepa dem för folk som inte vill ta in information…..:-)

 6. Vad Du personligen anser…..vet vi redan…:-)

 7. Zelma skriver:

  Björn
  Apropå "hal och tolkande" kom jag att tänka på motsatsen.
  1616 tillsattes en kyrklig kommission som skulle motbevisa och besluta om Galilei och hans insikt om att jorden var rörlig. I kommissionen befann sig kyrkans främste talesman, jesuiten och kardinalen Bellarmino. Han slog fast att kyrkan förbjuder tolkning av Bibeln och tolkning som stred mot kyrkofädernas uppfattning i deras skrifter, de var alltså likvärdiga med Bibeln och skulle därför inte tolkas. Det där var ju surt för Galilei, minst sagt. Så småningom blev det ju ändring på det där. Men tänk om tolkningsförbudet kvarstått, ja då hade allting varit glasklart! Dawkins frotterar sig helst mot fundamentalister, de är lättare att hantera i sin bokstavstro, glasklara. Inte så' hala och tolkande'.

 8. Zelma skriver:

  Björn
  I så fall kan du sluta med att strö invektiv om mig i den här tråden. Så länge du gör det kommer jag att kommentera.

 9. Vad och var har jag nu skrivit?

 10. Zelma skriver:

  Björn
  Men jag måste erkänna att du var lunchrastens 'gladis' idag när jag läste det du skrev: "gudsbegreppets evolution" Ha ha!

 11. Zelma skriver:

  Kristian,
  Nej, du har 'glömt' att varken du eller Lokatt har svarat på min enträgna fråga: Hur gör prästerna när de lockar människorna till kyrkan för att lura dem? Jag frågade mina arbetskamrater om de visste. Någon sa att prästerna kanske gömde sig i mörka gränder och lurpassade och när det passerade någon stackars ovetande sate drog prästen in dem och stoppade dem i en säck, snörde till och släppte ut dem i kyrkan, där vaktmästaren såg till att de inte smet. Sedan började ljugandet, öppet och ibland med subliminala budskap som stackarna inte kunde värja sig mot. De blev antagligen troende utan att veta om det. Såna listiga rackare, ifall det går till så! Ser din version ut så också?

 12. Zelma skriver:

  Björn
  Nej, det är väl inte lätt att hitta i den här grymt långa tråden? Strunt i det för tillfället. Jag kom i sammanhanget att tänka på en historia som mormor berättade när jag var liten. Den handlade om en gubbe från hennes mammas födelseort. Skogs-Olle, kallades han. Från början var han alldeles riktig och jobbade på sågverket men så började han studera Marx och blev alldeles mörkröd, och från att ha varit from blev han istället…ja, du vet vad. Han började vandra omkring med en näverkont med sågspån i som han bar på ryggen. Ibland jävlades ortens elaka slynglar med honom och frågade varför han gick omkring med en kont med sågspån på ryggen. Skogs-Olle bara tittade oförstående på dem och sa: 'gör inte alla det?', varpå odågorna garvade läppen av sig. Det hette sedan allmänt på byn att sågspånen i konten han bar på ryggen hade ramlat ut från huvudet och ner i konten. Så kan det gå när man blir mörkröd och…ja, du vet vad!

 13. Du läser dåligt och Du tänker ännu sämre. Gå tillbaka till min FRÅGA. Inte mitt påstående. Utan en fråga till Dig. Att Du sedan blev svarslös, är inte mitt fel. Du måste ha märkt att jag skriver i retoriska frågor, inte påståenden. Att Du överhuvudtaget gick i den fällan visar att Du helt saknar förmåga att analysera vart vem leder Dig. Men Du har ju tid att lära Dig…. Jag skriver aldrig på måfå….

 14. Debatten om Knausgård på Humanistbloggen är så förutsägbar, att det bör göra ont på en förskolelärare och tilltala en trollkarl som Houdi. Tom jag kan förutsäga deras argument. Bla PL:s hänvisning till Birro, vilken jag nog inte är en stor beundrare av, men ändå…. Vilka enkla figurer……

 15. Zelma25 maj 2015 16:01

  "Björn
  I så fall kan du sluta med att strö invektiv om mig i den här tråden. Så länge du gör det kommer jag att kommentera."

  Vad menar du med "I så fall"? Är du säker på att det är mig du ska adressera?

  Zelma25 maj 2015 18:20

  "Björn
  Nej, det är väl inte lätt att hitta i den här grymt långa tråden?"

  Vad refererar du till nu? Det här är ju ett nytt inlägg av Anders H. Mina tre första kommentarer i den här tråden var i respons till Anders inlägg.

  Och Zelma. Om du också slutar att använda "Svara" fältet blir allt överskådligare. Skriv alltid i fältet "Lägg till en kommentar"!

 16. Zelma skriver:

  Kristian
  Det skulle aldrig falla mig in att gå tillbaks till din FRÅGA, du har haft gott om tid att besvara min fråga, det har du inte gjort. Och så mycket tid och text jag ödslat på att bara få dig förstå vad frågan handlar om gör att jag gett upp hoppet. Jag fattar att du inte kan svara, det är mest pinsamt för dig själv. Jag får därför sluta mig till att min arbetskamrats version om präster som fångar folk i säckar också är ditt svar. Dina frågor är allt annat än retoriska, de formuleras inte så.
  Den här meningen i din kommentar: "……visar att du helt saknar förmåga att analysera vart vem leder dig."

  Vad exakt står det i meningen? Vad betyder den? Jag tycker det mesta du skriver verkar vara på måfå. Och någon retorik är det absolut inte. Om du fortsätter din mobbing mot mig med nedsättande uttryck så kan det hända att jag kommer att behandla dig likadant. Vill du det? Eller ska vi komma överens om att hålla en ton mot varandra som inte innebär nedsättande omdömen om varandras fattningsförmågor? Du får bestämma!

 17. Zelma skriver:

  Björn
  Ja, hur många finns det att adressera? 😉
  "den här grymt långa tråden" är ironi, eftersom tråden vid tillfället jag skrev innehöll ungefär tio kommentarer.

  "den hala, tolkande sorten som är representerad av Zelma i granntråden"

 18. Zelma. Kan du vara snäll och svara på vad du menar med "I så fall" i din kommentar 25 maj 2015 16:01. Please!

 19. Zelma skriver:

  Björn
  Om det inte finns fler Zelmor här så handlar det här som du skrev idag om mig: "Den HALA , TOLKANDE sorten ungefär den som är representerad av ZELMA i granntråden" (min versalskrivning).

  Eftersom det inte finns någon mer Zelma här så måste det handla om mig. I SÅ FALL, kan du sluta strö sådana invektiv om mig i den här tråden. Du har gjort det tidigare med hänseende till uttalanden som att jag är dum, har svårt att fatta mm. Jag är varken 'hal' eller särskilt 'tolkande'. Inte heller är jag dum eller har svårt att fatta. Jag avstår för nu med att tillvita dig liknande invektiv.

 20. Zelma 25 maj 2015 20:26

  Du har inte nöjaktigt förklarat vad du menade med "I så fall" i kommentaren 16:01 som står som ett svar på Kristians kommentar 15:41 men adresserad till mig, "Björn". Det framstår som obegripligt. Varför inte erkänna att kommentaren skulle varit adresserad till Kristian men att du inte vill erkänna ett misstag?

  Att jag tjatar om det här beror på att jag ville ge dig chansen att rätta dig själv. I stället svamlar du vidare. Jag anser nu att du är antingen dum eller oärlig; eventuellt båda delarna. Jag kommer att undvika att dela utrymme med dig i fortsättningen. Du har fått tillräckligt med chanser.

 21. Lokatt. Är du iväg och river renar?

 22. Zelma skriver:

  Björn
  Nu ler jag åt dina desperata finter! Jag har MER än nöjaktigt förklarat min redan lättförståeliga kommentar till dig. Det jag adresserat till Kristian framgår tydligt, det jag adresserat till dig Björn framgår lika tydligt. Något misstag är inte begånget så det finns ingenting att rätta till. Du vet mer än väl att när jag gjort ett misstag i kommentarsfältet är jag den( enda?) som så snabbt som möjligt rättar till det. Det har visst hänt vid ett tillfälle; när jag skrev att Sturmark ansåg det förenligt att vara sekulärhumanist och tro på spöken. Det var ateister han menade, vilket jag rättade snabbt.

  Du får dela utrymme med vem du vill Björn, det är inte min sak. Ett ord på vägen vill jag ge dig: Om du stöter på en människa vars åsikter inte stämmer överens med dina egna så börja inte konversationen med att idiotförklara den människan, eller projicera dina egna egenskaper på henne. Det är dömt att misslyckas dels pga att det kan visa sig att det är du själv som är allt det där du anklagar den andra för att vara (sic!), dels för att du visar dålig hyfs och förmåga att diskutera utan att förfalla till grottmänniskomentalitet.

  Har du erfarenhet av offentliga debatter/diskussioner? Har du agerat moderator vid sådana någon gång? Om inte; försök att få den erfarenheten så kommer du att förstå hur dum din taktik är. Lycka till!
  Så några ord om att du tycker det jag skriver är svammel. Tänk, det tycker jag om det du skriver också! Mest svammel och inte så mycket till kunskap eller insikter alls. Sorry! Men du delar det med fler så du behöver inte känna dig ensam.

 23. Zelma 25 maj 2015 21:39

  Ha det – så gott det går!

 24. Lokatt skriver:

  Haha, nä…men de e mycke nu… Förbereder bl a för att ta mig österut ett tag (tar med datorn såklart) för att smyga omkring och spana och fräsa mot Putin om han vågar närma sig vår gräns igen. – Bort med tassarna från Gotland din löjliga lilla sprätt! tänker jag meddela.

 25. Zelma skriver:

  Detsamma Björn! Med eller utan snuttefilten (!) Lef väl och begrunda det jag sa i senaste kommentaren. He He!

 26. Lokatt skriver:

  Och så tycker jag faktiskt att Zelmas argumenterade har gått överstyr. Tröttsamt.

  Jo det är mest svammel Zelma, du försvarar dig med näbbar och klor men vad det är du försvarar fattar jag inte riktigt. du verkar mest förnärmad över att du möter motstånd.
  Men att du möter motstånd måste du förstå, i mina ögon framstår dina luddiga åsikter som nästan obegripliga, verkligen hala som ålar.

  Berättelsen med skogsmannen med näverkonten som blev mörkröd förstår jag inte alls, möjligen finns någon sorts förklaring högre upp i tråden som jag inte hunnit läsa.?
  Kanske syftar historien på enkla människors föreställningar förr i tiden om hur folk "blir förlästa" om de dristar sig till att försöka bilda sig och läsa andra böcker än bibeln?
  Eller också är du tillbaka till att sätta likhetstecken mellan "mörkröd kommunist" och "ateist". I så fall luktar detta frikyrklighet lång väg! En sorts enkel skrämselpropaganda för att stärka den redan enögda jesusgruppen.

  En ateist är i normala fall en tänkande människa, oftast både allmänbildad och bildad och inte sällan högt utbildad, som väl kan rösta på lite av varje skulle jag tro.
  – Fast sen kan kanske en helt gudlös grupp i någon paradisisk djungel någonstans leva lyckligt befriad från allsöns gudar utan att de någonsin öppnat en bok , vad vet jag. Hoppas det är så!

 27. Lokatt skriver:

  Och så tycker jag faktiskt att Zelmas argumenterade har gått överstyr. Tröttsamt.

  Jo det är mest svammel Zelma, du försvarar dig med näbbar och klor men vad det är du försvarar fattar jag inte riktigt. du verkar mest förnärmad över att du möter motstånd.
  Men att du möter motstånd måste du förstå, i mina ögon framstår dina luddiga åsikter som nästan obegripliga, verkligen hala som ålar.

  Berättelsen med skogsmannen med näverkonten som blev mörkröd förstår jag inte alls, möjligen finns någon sorts förklaring högre upp i tråden som jag inte hunnit läsa.?
  Kanske syftar historien på enkla människors föreställningar förr i tiden om hur folk "blir förlästa" om de dristar sig till att försöka bilda sig och läsa andra böcker än bibeln?
  Eller också är du tillbaka till att sätta likhetstecken mellan "mörkröd kommunist" och "ateist". I så fall luktar detta frikyrklighet lång väg! En sorts enkel skrämselpropaganda för att stärka den redan enögda jesusgruppen.

  En ateist är i normala fall en tänkande människa, oftast både allmänbildad och bildad och inte sällan högt utbildad, som väl kan rösta på lite av varje skulle jag tro.
  – Fast sen kan kanske en helt gudlös grupp i någon paradisisk djungel någonstans leva lyckligt befriad från allsöns gudar utan att de någonsin öppnat en bok , vad vet jag. Hoppas det är så!

 28. Zelma skriver:

  Lokatt,
  Tröttsamt? Ja, gissa om! Det är tröttsamt att behöva förklara in absurdum det man säger i enkla kommentarer och människor trots det inte lyckas (vill) förstå. Ändå är jag irl omvittnat lätt att förstå, vilket jag är tacksam för. Jag använder varken näbbar (eller klor, som du), jag brukar använda den där fin-fina saken som uppfyller skallen, hjärnan. Jag är heller ingen rasande gårdvar, som var det djur du valde att likna mig vid igår; det är mycket djur, helt klart :-). Undrar varför? Det får vi fundera över.

  Jag är van debattör och van att diskutera med människor som har mycket olika åsikter sins-emellan. Det där att du inte kan förstå andras tankar och åsikter är du inte ensam om på något vis, inget fel i det. Men att därför hänge sig åt att kasta invektiv över den man inte förstår eller vars åsikter man inte gillar; idiotförklara och gasta "du är dum", eller mångordigt och omständligt beskriva hur in i helsike korkad personen är, (det måste hon ju vara, hon tycker ju inte som jag!) och alla möjliga fåniga saker man kan hitta på att tillvita vederbörande med, det är naturligtvis en försvarsmekanism och som sådan förklarlig, om det vore barn eller ociviliserade människor det handlade om, (det kanske det är egentligen?), men vuxna, någorlunda uppfostrade människor beter sig inte så. Det brukar i så fall väcka förvåning i omgivningen. Det är alltså inte fråga om här att försvara några åsikter jag har utan jag har reagerat mot det sätt som vuxna, gamla människor väljer att bemöta en människa med åsikter ni inte själva har. Om du själv tycker det är ett gängse acceptabelt sätt kan jag bara beklaga. Gått överstyr? Ja, det vill jag lova! Känner du till den gamla visan om Tuttan och Ingeborg? Små barn som inte står ut med några andras idéer och åsikter än sina egna. Bättre kan det inte sägas.

  Förstod du verkligen inte poängen med Skogs-Olle? Det var ju att han hade sågspån i skallen istället för en hjärna. Och de där sågspånen rann ner i konten. Så var det med det. Go'natt!

 29. Zelma skriver:

  Lokatt med flera. Jag missade din passus igår om att jag 'svamlar' (din och Björns åsikt, säkert Kristians också). Men då är jag i alla fall i gott sällskap! Du Lokatt skriver kommentarer i en slags kåseristil, ibland rätt roliga, ibland rent förfärliga. Jag vet inte hur de ska bedömas på en svammel-skala, jag avstår bedömningen. Stundom fyller du ut med långa citat ur Koranen som en värsta muslim wanna-be.

  Jag har tänkt på Richard Dawkins. Han ägnar sig åt mock and ridicule, men när han gör det så har han mycket på fötterna. Han är påläst och har stor kunskap, även om han gör halsbrytande vinklingar och ibland skymtar blottor i kunskapen fram. Att han uppmanar andra ateister till mock and ridicule-utövande är, enligt mig, olyckligt. Det verkar nämligen inte som alltför många av dessa utövare besitter så mycket kunskap att det räcker till. Så oftast blir deras mock and ridicule bara plump, ibland rent komisk och den bristande kunskapen blottläggs genom att det blir enbart mobbing och bakom den ett stort svart hål av just kunskapsbrist, som gör att de inte kan argumentera för sin sak. Det här måste de ha konstaterat själva (annars är det illa), och att ägna sig åt enbart mobbing kan inte vara bra. Det måste efter ett tag kännas väldigt armt och fattigt att bara jonglera med ord som "efterblivna, kognitivstörda, dumma, enfaldiga, svagsinta mm" instuckna i fraser och utan riktigt bärande argument. Man omvänder inte så många med invektiv.
  Jag har haft stor behållning av att läsa Dawkins böcker, en del i dem är lysande utom The God Delusion, som är ett förbryllande vulkanutbrott, en slags ateistisk domedagspredikan, mer ett dramatiskt verk än akademiskt. Jag menar att han har gjort ett misstag när han tror att 'gemene ateist' ska klara mock and ridicule-utövning utan att göra bort sig själva kapitalt.

  Björn,
  Idag får du mycket utrymme! Jag ska strax fara till en annan stad för att delta i en föreläsningsdag. Temat är "Courage! Not Conformity", om att våga lita till sitt eget omdöme och inte alltid följa med skocken. Keynote speaker! Nä, det är väl inte möjligt?! Tja, man får åla och svamla så framgångsrikt det går.

 30. Anonym skriver:

  Anders – en fråga!

  Du arbetar ju med datorer och är kunnig inom området, något jag inte är. Psykologi är mitt område.

  Om du tänker dig att du har tillgång till en oerhört kraftfull dator och i den skapar en virtuell verklighet befolkad av små varelser som du låter genomgå en evolution utifrån vissa premisser. Som skapare av denna virtuella värld har du tillgång till att både se de första små programkoderna och slutresultatet på samma gång. Och allt där emellan så klart. Varje moment i själva dess evolution. Du står ju utanför denna virtuella värld.

  De rör sig och lever i en mjukvara och kan så klart ha en vetenskap om själva mjukvaran premisser, men tror du dessa varelser någon gång skulle kunna sluta sig till hur själva hårdvaran ser ut?

  Det vore spännande att höra dig resonera kring det!

  /Olle

 31. Zelma 26 maj 2015 07:46

  Ja du är verkligen modig. Good luck i den andra staden! Du lär behöva det om lyssnarna är det minsta kritiska.

 32. Anders Hesselbom skriver:

  Att vara "medveten" betyder inte riktigt samma sak för en datavetare som för en neurolog. For oss betyder det bara att entiteterna förvaltar en minnesadress. Du vet, skillnaden mellan information och kunskap blir påtaglig här. Men vi kan ju ponera att vi själva är simulerade entiteter i ett mjukvarudrivet Universum, och det går ju att spekulera en del om. Det återkommer jag gärna om.

 33. Lokatt skriver:

  Zelma
  Naturligtvis förstod jag att människornas förlöjlugande av SkogsOlle handlade om att de ansåg att sågspånen runnit från hans hjärna ner i konten, det skrev du väl uttryckligen också har jag för mig.
  Men poängen? Var var pöängen?
  Tydligen hade Olle genom att läsa böcker förstått att fattiga människor inklusive hans familj utnyttjades svårt av människor med makt, och han började förstå att detta var omoraliskt, fel.
  I dåtidens Sverige var klassskillnaderna enorma och oftast legetimerade av "Guds vilja".

  Under en period gjorde jag små historiska broschyrer för turistbyrån på orten, och fick tillfälle att forska lite om de lokala förhållandena från förr.
  Bland statarna som hörde till slottet Vegeholm finns än i dag en enkel bostad om ett kök och en "kammare" kvar, uppförd i lerkline den kallades i folkmun "Tjuta och gnälla". I huset bodde tjugosex personer, mest barn, som alla i princip var livegna. Detta var på artonhundratalet.

  Det berättades att när slottsfrun von Geijer behagade åka förbi i sin chaise kastade sig trashankarna fram för att på knä snyftande försöka kyssa hennes kjortelfåll i siden…

  Olle hade genom sitt "sågspånsläsande" kanske förstått något som bönnerna på orten aldrig funderat över, bara slitit hund som lydiga maskiner. (Belöningen skulle ju komma sen, i himmelen).
  Eller kanske var Olle en stackars "byfåne" som det fanns många av. Isåfall var befolkningen som hånade honom inte bara bara dumma, de var elaka också.
  Heja Olle! säger jag.

 34. Lokatt skriver:

  Zelma, igen
  Du ägnar mycket text till att beskriva ateisters "okunskap" Kanske vet du att du har fel – Men om det känns bra för dig, så kör i vind!.

  Att du känner dig påhoppad och hånad och förföljd av onda och okunniga dumskallar, och ägnar jättemycket trycksvärta åt att försvara dig är inte så intressant tycker jag (om du ursäktar så gäspar jag lite här). Jag ser detta mer som ett sista desperat avfyrande av alla kanonerna på en gång.

  Men jag saknar dina Argument
  Vad jag efterlyser är Var Du Står. Vilken är din hållning? Vilken är din uppfattning om gudar och sånt?
  Slingra dig inte mer, och sluta att förolämpad och kränkt berätta hur enfaldiga ateister är, det är precis som att hälla vatten på en gås fattar du väl. 😉

  Berätta nu var du står!
  Jag väntar.

 35. Lokatt skriver:

  Fast Zelma
  När du beskriver mig som en "muslim wannabe" blir jag nästan lite orolig för dig. Läs korancitaten igen, det var från verser från den åttonde suran (du har väl en koran också, inte bara en bibel?).
  Uppmaningarna i dem är vidriga, avskyvärda, de handlar om hur man bäst torterar och mördar alla andra än den egna "rätt troende" gruppen.
  Muslimer uppmanas att följa koranens alla bud. Vill man inte det, man kanske inte ens vill vara muslim längre, så ska man dödas, vilket också sker även i nutid.

  Jag vill visa på, visa upp detta horribla, denna vedervärdigt grymma vidskepelse, denna livsfarliga propaganda. Jag vill att folk ska veta!

  Om du på riktigt tror att jag är en sorts muslim… Så blir jag lite bekymrad. Då behöver du kanske nån sorts hjälp.

 36. Lokatt skriver:

  Björn
  Jag kommer inte in på din blogg..?

  – Och så stavas det ju "legitimation", jag rodnar. Det är fårt med pråket (Hasse & Tage, har jag för mig) 🙁

 37. Lokatt 26 maj 2015 11:08

  "Blåa", klistra och googla? I alla fall; har mejlat dig länken!

 38. Lokatt skriver:

  Tack Björn, nu kom jag in.
  Ska titta senare. Handlar det om intervjuer efteråt, eller om själva sångtexten? Okej, jag får se.

  Jag satt ju och såg sångtävlingen, det var mycket spännande! De främsta skälen till att jag tittade i år var två, dels att Måns var tippad som vinnare och dels att Fredrik "Benke" Rydman gjort koreografin, nåja, rörelserna vill jag hellere kalla dem.

  Benke från den numera nedlagda gruppen "Bounce" är en suverän dansare! Och verkar vara mycket trevlig också. Tyvärr fanns han inte med där i Wien.

  Idag står i DN att publiken buat inför det ryska framträdandet (eller om detta främst gällt förra årets tävling) och att man med teknikens hjälp tystat buandena. Man ska i stället lagt på hyllningsrop!
  Årets lilla söta sångerska med jättestor röst var nog inte måltavlan, buandet gällde förstås Rysslands politik. Lekledarna sa vid ett tillfälle strängt något i stil med "Kom ihåg att detta är en sångtävling, ingenting annat".
  Själv är jag som förhäxad av teckentolken Tommy Krånghs framträdande (youtube) i Måns Z-konkurrenten Magnus Carlssons "Möt mig i Gamla Stan".
  Fantastiskt! Man hoppar på stolen!

 39. Lokatt skriver:

  Ett sista om sångtävlingen:
  Den marsipansöta ryska sångerskan, också hon tippad som vinnare, var ju en verkligt farlig konkurrent till Måns Z och när hon grät så tårarna rann under perioderna då hon ledde, samt när Måns äkta förvånad tappade masken för en sekund då han förstod att han vunnit (flera röstande länder återstod på listan men ledningssiffran som han nog inte fattat, var så hög att saken ändå var avgjord) -.

  Både Polina Gagarinas tårar och Måns överraskning var alldeles äkta.
  Kändes bra på nåt vis!
  (Jag har ännu inte hört Polinas bidrag, det gick ju inte att sitta still framför teven i timmar. Jag får lyssna från nätet. Alla säger att hon är fantastisk.)

 40. När det gäller eurovisan, så har jag ingen annan synpunkt än att den blivit mer politisk än musikalisk och att jag av den anledningen aldrig ser den. De publicistiska reaktionerna har jag läst och ytterligare styrkts i mitt ställningstagande. Jag hörde den ryska låten i kvalet och gillade den bättre än Zelmerlövs nolla till låt, vilket ytterligare accentuerade upplevelsen. Men det är bara min personliga reflexion och betyder ingenting.

 41. Lokatt skriver:

  Kristian med flera
  Den här tillställningen är ju mest ett förfärligt överlastad spektakel, och varken klämmiga poplåtar eller snyftande ballader är någonting för mig.
  Men det finns ljuspunkter!
  Av en ren slump såg jag underhållningsinslaget (det som spelas medan man samlar ihop röster ) det år där Petra Mede ledde den svenska, inhemska tävlingen.
  Man gjorde en "rysk" version av en inte så lite töntig låt som hette "Tingeling"

  Den blev "Tingalin" på låtsasryska och var helt galet bra!
  Franmförallt för att en mörkhårig kvinnlig dansare var så fruktansvärt bra (jag har ingen aning om vem hon var) i den riviga halvporriga sång-och dansshowen.
  Dansöserna var utmanande klädda i babushkasjalar som täckte de mer privata kroppsdelarna, den ryska björnan dansade fjättrad av tvivelaktiga vetenskapskvinnor i laboratorieglasögon, kosacker dansade in…
  På slutet spelades -dansades det blasfemiskt till den ryska nationalsången, vilket fick en skräckslagen svensk politiker (diplomat?) att rusa upp på ryska ambassaden i Stockholm och snyfta "Förlååt"! Haha, det var verkligen kul!

  När den okända dansaren gör entré genom att fräckt nonchalant slänga ut sitt tugggummi sätter hon tonen för hela inslaget. Jag hade inte förlåtit mig om jag missat detta!
  Underhållningen från Wien nyss var rätt förfärlig tyvärr. Dom är mycket bättre på schnitzlar, tårtor, Freud och världens bästa Mozart..
  Och så lite Hitler också..
  Nej men usch förlåt…! Jag skyller detta smaklösa övertramp på min upplevda "Tuttirutt", (likt Harriet Anderssons Tourette-diagnos 😉

 42. Lokatt skriver:

  Nej det var inte helt av en slump som jag tittade den gången kom jag på nu.
  Det var för Petra Medes klänningar! Hon bytte flera gånger under sändningen, fantastiska skapelser varenda en, som jag tror Camilla Thulin designat.

 43. Zelma skriver:

  Lokatt. Det är nog du som behöver hjälp. Kommer du inte ihåg hur du vid flera tillfällen påstått att jag är anhängare av Bibeln&co för att jag citerat några ord och vad det bibliska gudsnamnet betyder? Dina långa citat ur Koranen tyder verkligen på att du är anhängare, enligt din egen logik som du använder i mitt fall.

 44. Zelma skriver:

  Lokatt
  Det har jag redan sagt i flera olika trådar, t ex i debatten om Guds existens/icke-existens. Du får försöka komma ihåg sånt som du tydligen tycker är jätteintressant.

  Om du kan läsa så försvarar jag mig inte alls, jag påtalade något som jag och många med mig tycker är fel och dessutom dumt. Så var det med det. Desperat har jag ingen som helst anledning att vara, men jag noterar tystnaden, he he! Kanoner? Är det krig?

 45. Zelma skriver:

  Lokatt
  Det är nog ingen som vet varför Skogs-Olle blev som han blev.
  Statar folk, ja de hade det inte lätt, fattigt och eländigt. Och så vägglössen, som är tillbaka igen trots att vi lever i ett välfärdsland.

 46. Zelma skriver:

  Björn 26 maj 08:35
  Det gick fint! Det gäller att inte ge dem så många sylar i vädret! Det satt några kvinnor i lindblomsgrön och midnattsblå klänningar som ville komma till tals. Men eftersom jag misstänkte att de var emot courage, låtsades jag inte se dem 🙂
  Lokatt jag har svarat direkt under dina kommentarer.

 47. Lokatt skriver:

  Nej men Zelma,
  Gör inte det, svara inte direkt under mina kommentarer!
  Det är visserligen praktiskt för stunden – man ser vad det är man ska svara på, men sen blir det bara väldigt rörigt.
  Jag försöker själv göra rätt och riktigt.

 48. Zelma skriver:

  Lokatt
  Som sagt; Courage! Not Conformity!
  Har du inte läst Pippi Långstrump?

 49. Lokatt skriver:

  Det här är just nu en lite lustig blogg. Förlåt Anders!

  Vi (jag mest) pratar om schlagers, vackra klänningar, och urmodiga statare och byfånar, alltmedan Anita Goldman härjar fritt på DN:s debattsidor med diverse under bältet-religiösa argument, Erik Helmerson (enligt honom själv "praktiserande katolik") skriver sitt, och den extremt street- smartbegåvade teologen Ann Heberlein i ett teveprogram tröstar en kvinnlig präst med att de båda bär på en gudomlig (?) och tjusigt kreativ psykiatrisk diagnos.
  Skärpning alla, nu slut med ytligheter! 😉

 50. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 51. Lokatt 27 maj 2015 00:20

  Suverän kommentar Lokatt! Jag har saxat och skickat den (och länken till bloggen) till Metro Debatt där programmet nu debatteras. Googla Metro Debatt och skrolla fram Heberlein. Dessvärre fick jag credit för din kommentar 😉

 52. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 53. Lokatt 27 maj 2015 00:20

  Å andra sidan är jag seriös i överkant. 😉 Har reagerat på Hasse "Kvinnaböske" Andersson och Måns Zelmerlöws uppträdande häromdagen i Lund med allsång av Kvinnaböskes ”Änglahund”. Fast klämkäck och populär är låten fruktansvärt ointelligent och rent av grym i sin implikation. Ska man ta livet av ”hoonden” och skicka den med Kvinnaböske till himlen när denne ”lämnat denna jord”? Bah!

 54. Lokatt skriver:

  Hah hih! 🙂

 55. Lokatt skriver:

  Björn, med flera
  Hasse Kvinnaböske är väl rätt förfärlig… så förfärlig att det inte skulle gå att göra parodi på honom och hans låtar, förlåt, Hasse.. Men han är säkert populär!

  Det är något speciellt med Skåne. Karl Ove Knausgård bor tydligen i Glemmingebro,en idyll i det ljuvligt vackra landskapet. (jag såg dokumentär, när han började gråta började jag också gråta).
  Han skriver att "Det är så vackert så det gör ont".
  Men om ni frågar mig så är landskapet som Odysseus farligt lockande sirener, man bör binda sig vid masten och segla vidare.

  I inledningen till sin DN-artikel skriver Knausgård om ständigt missnöjda svenska människor som har allt, men ändå inte är lyckliga, han förstår inte varför. Han undrar "varför det finns så mycket hat och rädsla här".

  Alla kulturmänniskor fattade direkt att det handlade om det svenska kulturklimatet, seriösa problem bland höjdarna inom kultureliten.
  Men jag tänkte direkt och ocensurerat: Aha. Han skulle inte ha flyttat till Glemmingebro!
  Jag har själv varit en främmande fågel på en liten ort i Skåne, lite grann av en kulturpersonlighet kanske man kan säga och med konstigt sätt att prata, en sån som uppfattas som "en som tror att hon är något", oavsett vad hon själv hävdar.
  Det var rätt svårt där.

  Någt liknande men värre råkade en känd filmregissörs dotter ut för, när familjen flyttat till en liten ort längst söderut i Skåne, se dokumentären "Joanna och Johanna". Till och med skolfröken mobbade flickan från den malliga kulturella familjen från Stockholm, vilket inte förvånade mig ett ögonblick.
  Jag har inte tagit del av diskussionen kring Knausgårds artikel, kanske har någon samma uppfattning som jag om vad som hjälper till att plåga författaren.

  Nu har jag öst ur mig något som säkert kan ses som en sorts förföljese av folkgrupp. Och det stämmer.

 56. Zelma skriver:

  Lokatt.
  Är prat om statare ytligt? Gosh! Men medan du ändå är igång och pratar om klänningar och sånt; vad göra åt dr Heberleins make up?

 57. Lokatt skriver:

  Ha ha , hennes make up…
  Sanningen att säga såg jag bara slutet på programmet och tittade inte så noga, såg bara att läppstiftet såg ut att vara ditsatt under en skakig rälsbussfärd. – Usch vad elakt av mig! Nu kommer jag inte till himmelen, igen 🙁
  Att prata om statare är verkligen inte ytligt. Jag menade förstås pratet om schlagers och klänningsbyten.

 58. Lokatt 27 maj 2015 12:09

  Österlen på söndag. Barnbarnet fyller lagom för Forskning & Framsteg och ska få årsprenumeration. Det pratar flytande holländska, neutral svenska och klarar sig från mobbning.

  Och Hasse Alfredsson uppväger mer än väl Kvinnaböske.

 59. Zelma skriver:

  Lokatt. Idylliserade skånska orter kan vara problematiskta. En idyll kan vara ett inferno för den som inte mår bra. Läste igår den märkliga boken' Kära Liv och Caroline', där Liv Strömquist (serietecknare) och Caroline Ringskog Ferrada-Noli (författare, producent), skriver om sig själva och sin syn på livet. Båda är uppväxta i Simrishamn, för Caroline är idyllen Simrishamn en pissort I boken framstår Caroline, jämförd med Liv, som en filosof. Har faktiskt aldrig gillat Liv.

 60. Lokatt skriver:

  Oj hjälp, nu har jag retat upp ett helt folkslag… 🙁

  Klart jag vet att alla inte är såna Björn. Och Hasse Alfredsson är ju enastående.
  Som ett ursäktande försvar kan jag berätta att jag lockade till mig en annan trevlig helsingborgare som jag sen tog med mig när jag gav mig iväg från Skåne. Jag har behållit honom!

  Men att komma till små orter som en främmande fågel kan vara besvärligt. Jag tror att många människor fortsätter att röra sig inom ungefär sin egen sfär hela livet, men kanske inte du som … varit på sjön.?

  Det första som hände när vi flyttat in i den skånska villan var att närmaste grannen helt oprovocerat förklarade att om min hundvalp kom i närgheten av hans grind skulle han skjuta hunden! Det var hans sätt att säga välkommen, jag blev chockad.
  Senare ville jag visa att vi inte var hotfulla genom att vara vänlig -han var en stor slaktartyp (jobbade på Scan) men jag var modig.

  Efter en tid frågade jag honom om han visste varför grannen bredvid, ett äldre par som sålt sin bondgård, varför de aldrig hälsade, utan istället snabbt försvann in när jag visade mig i vår trädgård. (Man kunde sen se på försiktiga små rörelser i köksgardinen att de höll mig under intresserad uppsikt.)

  Slaktaren blev lite besvärad över frågan, han hummade och vred på sig innan han svarade: "Det är för att ni är stockholmare!".
  Jag kan berätta flera såna dagsens sanna trista historier från Skåne.

  Jag har varit en främling också i Hälsingland, men där har man bara varit vänligt och försiktigt misstänksam. Rara människor allihopa!
  Tusen gånger hellre Snoddas än Kvinnaböske! 🙂

 61. Lokatt skriver:

  Björn
  Det låter fint det där med ditt barnbarn! Jag brukar ge Kamratposten-prenumeration, den är ju bland annat helt fri från reklam.

  Så bra att dina barnbarn slipper mobbning.
  Men kanske tror du att jag lite fick skylla mig själv..?
  Vad jag lärde mig långt senare,faktiskt innan jag åkte till Lund och läste sociologi, var hur viktigt det är att bosätta sig på rätt ställe.
  Lika barn leka bäst, och hur mycket jag än försökte (maken jobbade mest) så upplevde grannarna i det pittoreska gamla villaområdet att jag var en mallgroda.
  Jag jobbade med klassisk balett, de jobbade på Tudorfabriken, det var en avgrund mellan oss, upplevde de.
  Och så kom jag från Stockholm. Många verkligen hatade Stockholm, det kunde man förstå genom att läsa lokaltidningarnas insändarspalter, det var inte personligt riktat mot mig. Men det var trist.
  Fast jag hittade snabbt några goa göteborgare och en vansinnigt stilig hallänning, Samt några galna skånska konstnärstyper. 🙂

 62. Zelma skriver:

  Skåne åt danskarna! En syster gifte sig med en man från Göinge. Han hade tagit sig till Ystad. Inge av i vår familj begrep vad göingemannen sa. Vi drog när han närmade sig (han blev förbannad när någon inte förstod vad han sa) och överlät honom till de som kunde försöka tyda det han sa. Har någon hört ordet märgelgrav uttalas på göingemål? Burr!

 63. Zelma skriver:

  Historikern Tom Holland om Muhammed: "Beläggen för den historiske Muhammed är färre än för den historiske Jesus" (Från Humanistbloggen).

  Brukar historiska belägg för Muhammed överhuvudtaget diskuteras?

 64. Brukar belägg för religiösa figurer överhuvudtaget diskuteras…utom med Zelma förstås…..?

 65. Lokatt skriver:

  Men Björn
  Hur ska jag förstå klippet.?
  Jag har inte läst all text, bara skummat. Men visst var många skåningar nazister då. Men att det skulle vara anledningen till att många röstar SD där idag tror jag faktiskt inte. Eller menar du att jag…? :- o

  Att många skåningar idag (igår, i alla fall) hatar stockholmare tror jag framförallt beror på ett lillebrorskomplex. De som hatar är de som inte har så stora studieskullder, om jag säger så. Det är i alla fall min personliga erfarenhet.

  En sommar, jag var nyskild och väldigt hudlös, jobbade jag i receptionen på stadens camping. Det inhemska ägarparet i samma ålder som jag var hemska mot mig, gräsliga, dryga. De njöt helt klart åt att "den fina frun" fått stiga ner från piedestalen. Jag blev så nervös så jag plingade in fel siffror i kassaapparaten flera gånger, jag slog in en miljon när det skulle vara ett tusen, och sådär. Usch, allt var hemskt.

  Jag hämnades lite när ett franskt turistande par behövde tolk (jag kan lite franska, den fete campinginnehavaren kunde bara skånska), Fransmannen blev efter ett tag riktigt irriterad på innehavarens dumt skrytsamma stil, det hela slutade med att både fransmannen och jag skrattade åt tjockisen – jag försökte behärska mig (lite) men det gick bara inte..
  Campingägaren blev jättearg och blodröd och började ryta, fransmännen försvann med nobelt rynkad näsa, fi donc och jag tänkte att nu får jag sparken.

  Men i stället dog karln!
  Nästa dag, han hann inte avskeda mig. Högt blodtryck, var det någon som sa.
  Jag sörjde inte en sekund, han var en ond människa. Ond, uppblåst och stockdum.
  Ibland rycker guden ut och straffar rätt person i rättan tid. Eller hur Zelma.? 😉

 66. Lokatt skriver:

  Björn
  Jag kunde inte hitta citatet på Metros sida, jag är usel på knepiga datorer och kassaapparater. Men det gör inget!

 67. Lokatt skriver:

  Zelma
  Nu börjar jag skratta igen – "märgelgrav" på göingska!
  Jag är inte så bekant med göingedialekten… Men i Nordvästra Skåne där jag mest höll till, (och så lite i Glemmingebro) talar man en ganska fin skånska tycker jag.
  Men när man sänder teveprogram från Svalöv använder man textband, annars skulle det nog inte gå att förstå replikerna. Dokumentären "Plötsligt i Vinslöv" – se inte den, den är faktiskt äkta absurd.
  Skånskan liknar finlandssvenskan på så vis att gamla, gammeldags, ord finns kvar. Jag har en bok som helt är skriven på skånska, den heter "Di forrste treden" ("De första stegen") syftande på ett litet barn som lär sig gå."Treden" är förstås att man träder in, träder fram. Men vi från norr säger inte så längre.

  Så finns ju en hel del danska i skånskan som krånglar till det ordentligt.
  Lustigt nog förstår danskarna oftast inte skånska, de börjar direkt prata engelska med skåningarna. Detta tycker en uppsvensk är jättekonstigt, för honom är alltihop nästan lika obegripligt och låter ungefär likadant. 🙂
  Fast "ädelskånska", grevarnas och slottsherrarnas språk är väldigt vackert tycker jag.
  En period var jag närmare bekant med en nordvästskånsk godsherre.
  Som det lät när han pratade! – Malliga stockholmare, släng er i väggen! 😉

 68. Zelma skriver:

  Kristian 27 maj 22:00
  Vad jag vet har jag inte diskuterat belägg för 'religiösa figurer', däremot har jag sett flera kommentarer av dig där du diskuterar om Jesus är en historisk person, dvs du påstår att han inte är det. En gång svarade jag att det vet varken du eller jag med säkerhet något om. Så var det med det. Diskussion är något helt annat.

 69. Zelma skriver:

  Lokatt 27 maj 23:00
  Ja he, he; första gången jag 'pratade' med göingemannen (han var hembyggdsfreak), började han tala om något som jag uppfattade som 'majgrauvar' och hade en lång utläggning. Svettig och skräckslagen ursäktade jag mig och gick därifrån. Att säga att man inte förstod skulle resulterat i ett vredesutbrott, göingemål var högsvenska för honom, jag gissade på att det var 'majgrevar' han pratade om men det var märgelgravar. Och ja, visst finns det begriplig skånska, (jag pratade med en som tillhörde Marsvinsholm en gång, det var nog ädelskånska men vackert var det inte).

 70. Lokatt skriver:

  Zelma
  Liv Strömquist är avundsvärt vacker tycker jag, och begåvad.

  Det just jag vänder mig emot är att hennes pyttesmå och grötigt utformade texter till bilderna är ansträngande att läsa.
  Hon har ännu inte förstått att det existerar pensionärer, och vad dessa står för. -Eller hon vet såklart det , men "vet" också likt många unga att på något magiskt vis kommer just hon och hennes vänner aldrig hamna i det segmentet… Därför kan hon obekymrat klottra vidare.
  – – Har Liv ingen mormor?

 71. Igen är vi där. Inget talar för hans existens. Allt talar för hans icke-existens. Ändå påstår Du att bägge påståendena är spekulationer av samma värde. Förstår Du verkligen inte hur ohederlig Du är….?

 72. För att ytterligare klargöra, ifall Du verkligen skulle råka vara en dumskalle. Ett stort levande ting rev av fiskelinan för mig igår. Jag tror det var en gädda. Men vet inte. Du påstår att det var Storsjöodjuret, som ingen sett i Vallsjön och påstår att Din spekulation är lika rimlig som min. Jag tystnar så småningom, men har begåvats med en värdering av ditt intellekt….

 73. Zelma skriver:

  Lokatt. Har inte tänkt så mycket på Liv Strömquists utseende. Begåvad? Kanske. Här några exempel ur deras bok, den är uppbyggd med frågor och svar:

  'Vad anser ni om den moderna feminismens modifiering av svenska språket?' Liv svarar: "Jag tycker att 'hen' är ett bra och könsneutralt ord…Att t ex säga 'fittbärare' istället för 'kvinna' är att på ett onödigt sätt understryka kopplingen mellan genitalier och könstillhörighet"
  Ja, oj, vad ska man säga? Har aldrig hört det där f-ordet användas av någon. Att göra ett seriealbum om mens är väl också lite 'si så där'. Ungefär som om en kille skulle göra motsvarande med innehåll; 'balaniter jag genomlidit'. Men Caroline Ringskog gillar jag, hennes bok 'Naturen' är bara så bra skriven.

 74. Zelma skriver:

  Kristian 28 maj 14:29
  Väldigt få har sett ett storsjöodjur, men eftersom du (jag har ju inte påstått det) genast kom att tänka på ett sånt igår vid fisket, skulle jag uppmana dig att ha mobilen redo nästa gång du fiskar där, så att du snabbt kan ta en bild på odjuret och bli berömd. Och kom ihåg att du inte ska svara under kommentarerna utan under 'lägg till kommentar', annars blir Björn sne'. 🙂

 75. Du "glömde" igen att svara på argumentet. Eftersom jag nu vet, att Du gör det med flit varje gång Du förväntas komma med ett intelligent svar, så avslutar jag kommunikationen för gott..

 76. Zelma skriver:

  Kristian 28 maj 15:51
  Va snackar'u om egentligen? Du låter som ett eko av mig själv i förra tråden, du vet när du skulle redogöra för hur präster lockar människor till kyrkan. Vad är det för argument jag ska svara på? Bara meddela vad det är så kommer svaret.
  Annars verkar du fäkta lika desperat som en geting som hamnat i ett martiniglas: "Dumskalle, ohederlig, intellekt (av sämre sort)"
  Aktar'e om mina föräldrar (Marie-Louise och Waldemar) får syn på det här! Då blir de stötta, minst sagt.

 77. Zelma skriver:

  Lokatt
  Liv Strömquist är inte så förtjust i djur. Så här säger hon om det i boken: "Jag känner inte något för dem i mitt hjärta. Jag känner för djur ungefär så som kungen känner för Silvia"

 78. Nåja Zelma. Din påstådda oärlighet är inte helt ogrundad. Läs nedanstående kronologiska kommentarer och sedan dina efterföljande svammel dito där du vidhåller att kommentaren *Zelma 25 maj 2015 16:01* gäller mig trots att det tydligt framgår att den är ett svar till Kristian.

  Ditt referat från din "key note" föreläsning, "Det gick fint! Det gäller att inte ge dem så många sylar i vädret!", röjer ditt sinnelag. En glad gubbe förtar inte intrycket.

  Kristian Grönqvist25 maj 2015 15:41

  Zelma25 maj 2015 16:01

  Björn Bäckström25 maj 2015 16:56

 79. Zelma skriver:

  Björn 29 maj 06:14
  Jag blir både bestört och rörd över dig Björn över att min påstådda 'oärlighet' får dig att grubbla i många dagar. Så här är det med den 'oärligheten': 25 maj 16:01 skriver jag en kommentar till dig där jag uppmanar dig att sluta strö invektiv över mig ( då med hänsyn till ditt uttalande "den hala tolkande typen…"). Ditt namn står överst i min kommentar, den är adresserad till dig. Att den hamnat under en kommentar av Kristian betyder inte att den är riktad till honom. I så fall hade jag skrivit hans namn överst. (Jag hade f.ö. redan innan berättat för Kristian vad jag tyckte om HANS invektiv, det är inte svårt att hitta och att skriva det så snart igen till honom hade väl varit onödigt, eller hur?)
  .
  Vad är det du inte kan smälta med min tillsägelse? Att du tycker du ska ha rätt att skriva invektiv utan att man reagerar på det? Det kan du glömma! För din del visar det att jag har rätt i det jag skrev tidigare i tråden; jonglerande med ord som 'efterbliven, dum, svagsint, enfaldig, kognitivstörd' m fl, instuckna i föregivna fraser visar bara hur lite argument ni egentligen har.

  Ditt citat från min kommentar 26 maj 18:36 handlar om att du skrev samma dag 08:35 att jag behövde verkligen önskas lycka till ifall lyssnarna till föreläsningen var det minsta kritiska. Då svarar jag 18:36 att det gäller se till så de inte får så många sylar i vädret och att man får låtsas inte se om de vill säga något. Ett ironiskt svar på din näsvisa kommentar alltså; jag lägger dessutom till en nypa humor genom att ange färgerna på deras klänningar (eftersom ni diskuterat klänningarna på ESC(!) strax innan i samma tråd.)

  Hur har du tid och lust att älta detta som du ändå måste begripa är både meningslöst och framgångslöst? Dessutom saknar du möjlighet att förstå andras ironi fast du själv använder dig av det när du skriver. Sinne för humor saknar du tydligen också. Bara att beklaga.
  Tips till dig: Skriv inte oförskämdheter och invektiv riktat till andra om du inte klarar av att bli tillsagd om det olämpliga i det. Mycket enkelt. Och det är du som svamlar Björn. Det är så dumt och barnsligt att jag rodnar å dina vägnar!

 80. Zelma skriver:

  Stycke 3 i min kommentar: skall vara Björns kommentar skrevs samma datum 07:46. Min skrevs, också samma datum 18:36.

 81. Zelma 29 maj 2015 15:00

  Vilket mästrande du håller på med. Puh! Och rodna inte å mina vägnar; du har bra med egna anledningar. Jag håller dig för oärlig – alternativt dum – tills du har förklarat ditt "I så fall" som är helt malplacerat om du refererar till kommentaren med "den hala tolkande typen". Men det kan du säkert leva med! Eller är det första gången du blir "missförstådd"? För övrigt: Jämför våra textvolymer med oförskämdheter!

 82. Zelma skriver:

  Björn 29 maj 16:42
  Mästrar jag?! Det är ju du som mästrat ett antal dagar här nu! Jag fattar inte hur du orkar hålla på? Du måste ha total brist på sysselsättning. Så här: Om du inte riktar dig till någon annan Zelma utan till mig: "i så fall kan du sluta strö invektiv…." Är det görsvårt att förstå, har du svårt med svenska språket? Men om du känner dig obotligt ensam och utsatt av min uppmaning så kan jag i efterhand rikta den till Kristian också, så är ni två som delar smärtan.

  En texts v o l y m säger i sig ingenting om dess innehåll av oförskämdhet. Möjligen säger en kort text, som bara innehåller i stort sett t ex: 'du är dum', något om bristande ordförråd, och lite annat också.
  För att slippa 'tjöta' mer, så hänvisar jag till mina två kommentarer 26 maj 00:52 och 07:46, som mycket väl täcker vad jag vill säga dig.

  Och du; lycka är att kunna omnämna någon från en blogg också på sin egen blogg? Då har man ju i alla fall skrivit n å g o n t i n g där?

  Det här är sista gången jag svarar angående kommentaren du fått en hang-up på. Ska det bli någon mer konversation får du byta skiva (som de sa förr).

 83. Lokatt skriver:

  Zelma
  Kanske har jag missat något, men ganska säkert är det så att det var jag ensam som diskuterade klänningar i schlagersammanhang.

 84. Lokatt skriver:

  Nu har jag precis läst ut "Inte längre nunna" av Helene Hägglund, en danska med ungerskt påbrå på. Uppväxten var katolsk, naturligtvis.

  Jag läste för att försöka förstå, begripa någonting av den vidskepliga katolska soppan. Någon sorts Aha!

  Det enda jag förstått är att katolicismen och i synnerhet dess klosterväsende är verkligt sjukt, mardrömslikt gräsligt galet.
  Författaren är idag gift och har barn, men väntar fortfarande på att guden genom hennes rosenkransar och knäböjanden ska höra av sig (den unga nunnan fick tidigt operera sina falla -ner- på- kalla stengolvet -hur -många- gånger -som- helst per dygn -knän, tacka fan för det).
  Guden har aldrig under de fjorton år Helene var nunna hört av sig (jättekonstigt)
  Hon har väntat och bett, och bett och biktat, och suttit i timmar i absolut tystnad bland karmeliterna och inväntat att brudgummen skulle inträda i hennes, brudens sinne, så som det var utlovat. Att han är så tyst tolkar hon som att hon är ovärdig. Hon måste bara be och vänta ännu mer.

  En sak framgår obehagligt tydligt; att skicklig manipulation från att barnet är litet
  kan få människan att blint lyda vilken auktoritet som helst, bara denna vet vilka trådar hon ska dra i.
  Att det ofta tycks vara trasiga flickor som söker sig till kloster antyds bara svagt. Mentalt sköra, utkastade från hemmet, traumatiserade efter övergrepp, eller fysiskt handikappade med lågt värde på äktenskapsmarknaden.
  Författaren kommer från ett splittrat hem med olika pappor till syskonen och där hennes kärlekslösa kontakt med modern mest handlade om ständiga gräl.

  Hon själv tycks inte se denna koppling där jag tydligt ser en förälskelse i den manipulerande priorinnan som initialt gör henne till sin favorit och som bland annat mutar henne med så mycket efterrätter att hon snabbt går upp åtta kilo i klostret. Sextonåringen längtar hett efter "kärlek" som hon tror måste komma från "Gud" vilket priorinnans smarta antenner snabbt registrerar.
  Usch, dubbelt usch.

 85. Lokatt skriver:

  Om någon reagerar på att det inte borde vara så mycket efterrätter i ett extremt strängt karmelitkloster(där hon sov på en bräda, och trivdes bra
  med det – ju mer plåga dest gladare blir guden), så vara Helene Hägglund karmelitnunna bara de två sista åren av sitt nunneliv. Den längsta tiden tillbringade hon i ett benedictinkloster.

 86. Zelma skriver:

  Lokatt 29 maj 21:02

  Lokatt 26 maj 12:10, 13:50, 15:03, 16:10
  Lokatt 27 maj 00:20: "Vi (jag mest) pratar om schlagers, vackra klänningar…" bla bla..
  Björns svar 27 maj 07:34 till denna Lokatts kommentar: "S u v e r ä n kommentar Lokatt. Jag har saxat och skickat…" bla bla..
  Björn tyckte din kommentar om bl a klänningar var suverän! Så även om Björn inte yttrat sig om klänningarna har han deltagit i konversationen genom att tycka att din kommentar om klänningarna var suverän. Därför kunde jag ironisera om er konversation genom att hänvisa till klänningarna beträffande Björns näsvisa kommentar om föreläsningen. Hajar'u, eller ska du starta en liknande resultatlös konversation som Björn angående min tillsägelse om hans tillvitelser? Det skulle i så fall inte förvåna mig! Bristen på argument måste ju driva er där hän. Jag tycker uppriktigt synd om er, från djupet av mitt hjärta! Varför inte skaffa er ett liv? Se mitt förslag här nedan.

  Ni verkar ha alldeles för lite att göra men jag kan tipsa er om en lysande karriär som bondkomiker. De siamesiska trillingarna Björn Lokatt och Kristian kan turnera genom landet och dra ner skrattsalvor från Smygehuk till Korpilombolo. Jag kan tänka mig att låna ut min katt som manager. Lycka till hörni!

 87. Lokatt skriver:

  Zelma
  Var det det jag skrev om klänningar som var suveränt..? Det fattade jag inte faktiskt. Tror väl inte det.

  Jag trodde förstås att han menade att alla mina kommentarer var suveräna… 😉 😉 😉
  Ursäkta om det går Zelma, men ibland är det vansinnigt roligt att retas, och du är bra som måltavla!
  Men ta det lugnt, det skulle ju kunna hända att jag blir straffad (hårt) i efterlivet 🙂

  Man kan ju bedja om detta, exempelvis gå upp och småsjungande knästående på kalla stengolvet be klockan halv tre varje natt, bönen tar bäst då enligt högsta nunnehönset.

 88. Zelma skriver:

  Lokatt
  För mig får du gärna fortsätta, jag skrattar redigt åt bondkomiken varje gång!

  Men det räcker väl inte för dig att be bara halv tre på natten? Du måste väl vara på mattan fem gånger om dagen?

 89. Tittartips:

  För Lokatt som gillar danskonst: Baletten Relâche på 2:an klockan 20:00

  För Zelma som gillar bondkomik: Kvinnaböske Andersson på 1:an samma tid.

 90. Zelma skriver:

  Björn
  Nej, bättre upp! Kvinnaböske är bara en medioker sångartist. Men igår kväll visade 7:an Söderkåkar i Falkenbergsversionen. Då tänkte jag på de siamesiska trillingarna. Bondkomiker lockar inte till skratt pga deras fina sinne för humor utan för att de är omedvetna om de skrattretande dumheter de levererar.

 91. Lokatt skriver:

  Björn
  Tack för tipset! Fast jag vet faktiskt, tvåan har haft "dansmånad" i hela maj, lördagar. Men nu får vi se om tjockteven överhuvudtaget går igång i det här fina lilla hyrda huset på Gotland.
  (Här hörs "gåskanonens" skott med ojämna mellanrum. Ett för mig tidigare okänt fenomen. Livet är spännande.)

 92. Lokatt skriver:

  Om någon är intresserad av fler klosterdetaljer (annars hoppa till nästa fråga):

  Nunnorna biktade sig en gång per vecka, obligatriskt. Det måste vara en en präst, en man alltså, som utförde ritualen där nunnorna måste avslöja alla sin orena och syndiga tankar (mums 🙂
  Till det danska klostret reste regelbundet en i Sverige placerad italiensk katolsk präst för uppdraget. Damerna bekände synderna , men hade ibland en känsla av att han kanske inte förstod deras språk. Några nunnor bröt på tyska, någon kom från Tjeckien, osv men de bekände alltså på danska.
  Författarinnan/nunnan, darrande av rädsla och skuld berättade med tårarna strömmande, om de fruktansvärda gärningarna som nyligen utspelats mellan henne och hennes cellolärare i det avskilda undervisningsrummet. Han var dessutom gift och hade barn. En fruktansvärd synd.
  Italienaren lyssnade, satt sen tyst en minut. Och sa så att hon skulle läsa en rosenkrans (en ren rutin), och att hon kunde gå, hennes synder var förlåtna (också rutin).

  Han hade inte uppfattat ett smack!
  Den här lilla scenen kan stå som en sammanfattning av hela den katolska dyngan – bluff, båg och bedrägeri (prästen fick ju betalt för sin luriga verksamhet).

 93. Lokatt skriver:

  "obligatriskt" heter det ju inte! Jag tror jag blir galen, troligen är det djävulen som trycker fel på tangenterna. Jag tänker därför inte rätta mina dyslektiska stavningar mer, eller be om ursäkt för dem, fan också.
  Apropå, djävulen finns med i klosterlivet i mycket större utsträckning än jag tänkt mig. Nunnorna strider ständigt inombords med honom, varje "felaktig" tanke, på att t ex ge upp klosterlivet och bara flytta hem kommer från Hin Håle och man ska då be, be intensivt, rosenkransa och botgöra ännu mer genom att t ex skura det redan skurade stengolvet en gång till, med en riktigt liten skurborste..

 94. Zelma skriver:

  Det självplågande beteendet finns inte bara inom klosterlivet. Många tjejer skär sig, ännu fler plågar sig genom att förvägra sig själva föda, anorexia. De kämpar inte mot djävulen utan har sig själva som fiende. Disciplin, kontroll är gemensamt. Tragiskt är definitionen.

 95. Zelma skriver:

  Apropå Relâche, det fanns en tid när Erik Satie var en av mina favoritkompositörer. Det är han inte längre. Någon gång har TV visat föreställningar med Cullbergbaletten från den tiden Birgit själv var balettmästare, då balanserade de ibland farligt nära gränsen till balettens bondkomik, men det var förstås meningen. Lokatt, umgås du med några Mengarelli? I så fall kanske vi råkas.

  Så ett tips inför morgondagens firande av Mors dag. Den underbara dikten av grönköpingspoeten Alfred Vestlund:

  Vad diktkonstens glansperioder av tysta små mödrar berott!
  Ack, mor, lilla mor, lilla moder,
  Du väger långt mer än du trott!

  Läs hela dikten på nätet!

 96. Lokatt skriver:

  Zelma
  Vad du syftar på, vart du vill komma med att berätta att många flickor skadar sig själva? Du menar väl knappast att det skulle vara någon sorts "normalt" beteende hoppas jag.

  De flickor som skadar sig som jag har träffat har alla skadats svårt av andra under uppväxten. Oftast sitter deras berättelse om detta långt inne, inte sällan berättar de att familjesituationen var idel rosor. Människor fungerar så, för att skydda sig själva och andra.

  När en världsomspännande institution använder sig av svaga, unga individer för sin egen vinning (t ex katolska prästers pedofili) är det djupt omoraliskt, avskyvärt.

  De här halvdebila (vissa av dem) klosterflickorna skräms och luras in i ett omänskligt liv. De tvingas formas till en förstärkt efterblivenhet genom att förbarnsligas, t ex beskriver nunnan Helene att när det var riktigt festligt kunde de ibland få se "barnfilmer och komedier på video", då skrattade de jättemycket. – Barnfilmer!

  De uppmuntrades att framförallt utåt ständigt vara lyckliga och "glada" och deras överordnade älskade att klatscha dem "i baken", det var vardagsmat att få skämtsamma smällar som ibland ganska hårda, på detta privata ställe. Sjukt.
  Detta handlar om en infantiliserad halvt dold sexualitet, om någon frågar mig.

  – Över min döda kropp att jag fnissande skulle springa runt och fingra på mina väninnors mina "systrars" stjärtar- kladda/smälla hårt eller mjukt spelar ingen roll.
  Hur fan kan man vara katolik?

 97. Lokatt skriver:

  Mengarelli?
  Inte sedan länge.
  Mario är död.Leonardo… vet jag inte vart han tog vägen. Men han var en jävel på entrechat six !

 98. Lokatt skriver:

  Missade dansfilmen. Höll istället på att blåsa i sjön på strandpromenaden.
  Flög nästan iväg tillsammans med de andra vita gässen. Hel-ve-te vad det kan blåsa vid Östersjön!

 99. Zelma skriver:

  Lokatt 30 maj 23:17

  Men hur står det (s)till egentligen så här på lördagkvällen?! (Guuuud, va trött jag är på att förklara allt in absurdum!)

  " Vad syftar du på, vart vill du komma med att berätta att många flickor skadar sig själva? Du menar väl knappast att det skulle vara någon sorts 'normalt' beteende hoppas jag"

  Du berättade om vilken disciplin och kontroll klosterkvinnorna lever under, hur de faktiskt skadar sig själva när de sas kämpar mot djävulen. Jag berättar om tjejer som skär sig och förvägrar sig själva föda, de svälter. De lever inte i kloster och det är inte djävulen de kämpar mot, utan fienden utgörs av dem själva. Gemensamt för klosterkvinnorna och de här självskadetjejerna är att de skadar sig själva. Den ena gruppen för att de hamnat i kloster, den andra gruppen för att någon har varit elak, icke uppmuntrande mot dem. Fattar'u?!
  En tjej behöver alltså inte vara i kloster och kämpa mot djävulen för att skada sig själv. Kloster är skit och det är de där vuxna som har skadat självförtroendet på tjejerna utanför klostren också.

  Mengarelli är en släkt, familj med dansare i Stockholm, högst levande.

 100. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag har lite svårt att hänga med i ditt resonemang, och undrar ibland om du skämtar , eller är ironisk. Det vore bra om ironin kunde markeras på något sätt, t ex med ett sånt här: 😉

  Nunnorna blir nog inte självskadande därför att de hamnat i kloster, nunnorna är redan skadade, precis som de anorektiska och rakbladsskärande flickorna är det.Men i klostert förstärks och permanentas galenskapen , inte sällan även med hjälp av regelrätt aga, alltså fysisk misshandel, vilket tex bekräftas båden i Helenes bok och i den amerikanska dokumentär jag nyligen sett.
  Nunnorna som beskrevs i boken var alla utom en uppfödda i stark vidskepelse, katolicism alltså och det gick helt enkelt inte att ändra på.
  Se förresten den svenska filmen "Nunnan", den är hjärtskärande. Enligt mig är morsan där tokig, galen, och offrar sitt barn för att få sina egna sjuka klosterdrömmar förverkligade. Istället skaffade hon fem barn – varför?.
  Endast äldste sonen vågar näbba emot jesuspratet vid middagsbordet när han är hemma i Sverige på besök, han reser sig och går argt från bordet. Men – ränderna går ju aldrig ur förstås, sonen har gift sig med en fransyska som är katolik, och tillsammans rabblar de sina radbandsböner hemma vid köksbordet i Paris.
  Jag vill inte generalisera och påstå att alla flickor som skär sig har utsatts för incest, eller att precis alla som går i kloster kommer från katolsk uppfostran. En snedvriden världsbild och ett självskadebeteende kan också uppstå genom – som i ett tragiskt fall nära mig , t ex genom att förlossningen förorsakade syrebrist som i sin tur stängt av delar av hjärnans funktion. Ofta handlar det då om begränsat sinne för empati men det kan också ta sig andra uttryck.
  Mengarellis ja. Inte heller du läser visst så noga. 🙂 Hur tror du det kommer sig att jag känner till att Leonardo var en jävel på entrechat six ?;-)
  (Det är ett avancerat hopp som oftast utförs av manliga dansare, med sex stycken "batteringar", små "slag").

 101. Lokatt skriver:

  Man kan nog välja att bli nunna av andra skäl än het åtrå till Gud och att få bli förmäld med Jesus Kristus.

  "Förr" skickades adelsfröknar och prinsessor i kloster när inte tillräckligt många friare med rätt börd stod till buds.
  Kanske tyckte döttrarna att det vara lika bra, de slapp att våldtas regelbundet av en illaluktande gubbe utan tänder, för att sedan dö i barnsäng…

  Om man idag är måttigt förståndshandikappad (Helene beskrev, diskret, åtminstone en sådan "syster") och inte klarar en yrkesutbildning kan det ju också vara bra med ett kloster istället för en mer skambelagd institution.
  I Benedictinerlostret studerade man, dvs man tragglade latin, som också är det språk som de oändliga ramsorna, sångerna och bönerna reciteras på.

  Påminner starkt om koranläsning tycker jag, där vaggande småpojkar rabblar verser som de inte förstått.

 102. Zelma skriver:

  Lokatt 31 maj 11:30
  Att tryffera med 😉 hjälper inte. Björn blev t o m sur när jag gjorde det då jag skämtade om färger på klänningar. Så man får försöka sluta sig till om det är ironi, skämt eller allvar genom innehållet. Så särskilt svårt var det väl inte att förstå det jag skrev? En människa som får ett beteende som innebär att skada sig själv har naturligtvis fått det pga något eller någon, lika illa vilket som.
  Jag nämnde att släkten M var dansare ifall någon annan som läser kommentarer undrade. Men detta måste jag alltså också förtydliga för dig, jisses!

 103. Lokatt skriver:

  Idag har jag pratat men prästen i Laus kyrka.
  Han var ung, och stilig, och tog sig tid att berätta om Gotlands största lantkyrka.

  I Laus kyrka hängde ekot av en ton, en röst, kvar i tolv sekunder (!) den är berömd för det.
  Men numera "endast" åtta sekunder eftersom man installerat kyrkbänkar och annat som absorberar den ursprungliga unika akustiken från tolvhundratalet.

 104. Zelma skriver:

  Nästan alla kyrkor är 'berömda' för någonting. Sneda kyrktorn, en vapensköld, ett porträtt vars blick sägs följa betraktaren var han än ställer sig, förmenta gengångare, att orgelmusik hörs från kyrkan fast ingen är där…you name it. Varje kyrka måste skapa sin egen story. Det de har gemensamt är att det ofta är väldigt dammigt där.

 105. Lokatt skriver:

  I Laus kyrka fanns inte ett dammkorn vad jag kunde se.

  Det här med ekot är naturligtvis inget som har med vidskeplighet att göra, det handlar om akustik: Kyrkorummet är oproportionerligt stort, är mycket högt i tak och med mycket få möbler, orgeln är pytteliten.
  Naturligtvis provade jag – åtta sekunder blev det.

  Och så ska en annan kyrkas namn uttalas "Gothem", med o:et som i "god", inte som vi stockholmare tror alltså. Prästen kunde allt så klart!
  Men inte varför en av helgonbilderna i Gothems kyrka föreställer en spritt naken man, han kände inte till en sådan – var det kanske Adam? Men det verkade inte så tyckte jag.. Jag såg honom för fem år sedan.
  Hallucinerade jag? 😉 Måste köra och kontrollera.

 106. Lokatt skriver:

  Zelma
  Apropå djur, du skrev att Liv Strömquist sagt att hon inte riktigt gillar dem, bara ungefär som kungen gillar Silvia – det var kul!

  Men jag har en varelse här som är absolut, fullkomligt god! Som inte har en tillstymmelse till ondska i sin själ. Som inte är beräknande, listig, avundsam, grym, maktfullkomlig eller falsk.
  Han är mer fulländat god än t ex Jesus, som i sin megalomana uppblåsthet t ex med sin magiska kraft förstörde ett fikonträd, som dessutom tillhörde någon annan.
  Min fulländade varelse skulle aldrig komma på ideéer om tortyr, bomber eller terror.
  Och ändå ber han aldrig någon aftonbön, han har inte en aning om att han är "syndig" och måste botgöra inför en allsmäktig Voodoman eller liknande.
  Hur kommer detta sig.
  (Teddy, heter han, och är svart. En äldre avlägsen släkting till honom omnämns i "Faust" som varande djävulen själv. Så fel det kan bli ibland).

 107. Zelma skriver:

  Lokatt
  Jag garanterar att det finns damm i den där kyrkan också. Gamla byggnader är svåra att hålla rena. Det finns spindelnät och damm och smuts i alla gamla kyrkor. Och när du befinner dig i ett vidskepelsens hus så späds det på med allehanda rykten och berättelser, om så bara rykten om gamle kyrkoherden X.

 108. Zelma skriver:

  Lokatt
  Liv Strömquist är nog inte så smart som du tror, då säger man inte så där om djur, (och en massa annat också).
  Din svarte älskling är så där för att han inte är människa och för att han är fostrad med kärlek och vänlighet. De behöver dessutom inte Bibel och kyrka för att vara goda, ej heller behöver de Dawkins. Fullkomligt ljuvliga är Teddy&co. Jag har haft ett par sådana också. Nu har jag en katt, de är mer tvivelaktiga men urgulliga ändå.
  Men det där med fikonträdet har du fått om bakfoten, läs igen! Och vadå, hur många miljoner granar sågas ner bara för att människor vill ha ett hedniskt offerträd i vardagsrummet till jul? Ett sådant gigantiskt slöseri!

 109. Lokatt skriver:

  Det var mycket länge sedan jag slet med ett träd i vardagsrummet, jag brukar nöja mig med några grenar som blivit över och som jag sätter i ett krus. – Men, är inte julgranarna oftast toppar? Som inte skulle kunna användas till någonting efter normal avverkning.. Fast jag kan ha fel där.

  Vet inte precis om jag sagt att Liv S. är så smart, tycker mest att hon är snygg (nej jag är verkligen inte lesbisk men ser ganska bra och har ett visst sinne för estetik :-).
  Antagligen är hon jobbig kultur-feminist-vänsterbrud och därför outhärdlig.
  Jaha, jag får leta rätt på fikonträdet då. Nån dag.

 110. Lokatt skriver:

  Zelma
  Det verkade oerhört rent i Laus kyrka. inte svårt att hålla städat i en nästan tom lokal med endast en vävd matta, försvinnande liten i det stora rummet och utan dammande rugg.
  Prästen verkade vara av den lurigare sorten, alltså den som egentligen inte är troende.Han var mer av den stiliga sorten som har (eller har haft) teaterdrömmar vilket faktiskt inte är så ovanligt bland präster.

  Jag kände en gång en karismatisk operasångare som länge valt mellan en scenkarriär och att bli präst. Han valde rätt tyckte jag, han var en jävel på att inta en scen, nästan alltid i rollen som verkligt "bad guy", t ex den sadistiske Doktorn i operan Wozzek.
  Men inte fan var han religiös.
  Däremot ohjälplig alkoholist, tyvärr.

 111. Lokatt skriver:

  Googla på Anders Näslund, operasångare och skåda den enda (?) bild, i svartvitt, som finns på honom.
  Visst ser man att han inte är guds bästa barn utan mer Mefistofeles 🙂

 112. Zelma skriver:

  Lokatt
  De kanske har turen att ha fått en städare med städmani, underbart i så fall.
  Nå, nu kan väl en stilig präst vara troende likväl som en 'ful', Nathan Söderblom såg bra ut men jag vet inte hur stark han var i tron. Det kom en bok förra året om Nathans son Helge. Han var antagligen homosexuell och passade inte in i ärkebiskopshemmet, han slutade sina dagar inspärrad på Ulleråker, knappt 30 år. Det är hans dotter som skrivit boken, en hemsk läsning. Jag vet präster som sadlat om från skådespelare till präster, jag vet inte om det varit så lyckat. Kortvarigt är väl benämningen.

  Anders Näslund påminner lite om Tony Curtis(?), en filmis jag såg i en svartvit rulle på SVT en sommarnatt härom året.

  I nästan varje stad på ett torg står under jul en stor gran som folk står och glor på med tindrande ögon. Nej, jag tror inte det bara är toppar man sågat av till julgranar avsedda för boningar. Jag tror man planterar gran till att mördas vid jultid. Efter några veckor slängs de ut, avbarrade och fula.
  Det finns betydligt vackrare brudar än Liv, bättre rustade å huvudets vägnar också.

 113. Lokatt skriver:

  Tony Curtis är som en curlad mammas gosse, en söt gräddbulle jämfört med Anders Näslunds nervigt hyperkänsliga intelligenta framtoning. .

 114. Zelma skriver:

  Själva gräddbullen var väl Marilyn?
  Såg att Näslund debuterade i Rhenguldet, det är intressant, då var han en duktig sångare. Men han dog ju redan i början av 70-talet.

 115. Lokatt skriver:

  Zelma
  Berätta inte mer om prästers och andra religiöst vidskepligas arma homosexuella barn! Det svämmar redan sedan länge över på min skvaltkvarn.

  Ja Anders Näslund dog tyvärr för tidigt, på grund av sin "självförbränning" som det står.
  – Den gudarna älskar dör ung, vet du väl.

 116. Lokatt skriver:

  "Förälskelsen slog ner som en bomb" säger KG Hammar.
  Pffhh, "förälskelse" ser jag det inte som när en gråhårig gubbtjyv med pondus och hög samhällsställning kåtar ner sig i en 23 år yngre brud (jag slog på skvallerprogrammet "Malou efter tio").

  Är det något som kan reta upp mig så är det sånt här!
  Men KG Hammar har aldrig varit ett dugg religiös, om man frågar mig, som en sorts förklaring till att han är en lika god kålsupare som vem som helst som tar chansen när han ser den. Isch.

 117. Lokatt2 juni 2015 10:20

  Är man 49 är som den unga bruden är om matematiken stämmer så kanske hon har resonerat sig fram till partiet på egen hand utan att ha fallit offer för en gråhårsmans förföriska barnarov. Om Hammar hade varit en troende och förälskelsen = kåtheten anstötlig i församlingen ögon så kunde han ju alltid fått syndernas förlåtelse.

  Mitt försvar av Hammar grundar sig på min egen efterhängsna testosteronproduktion 😉

 118. Lokatt skriver:

  Ja Björn, jag undrade bara hur du skulle formulera försvaret.. 😉

  Saken är den att jag talar med kluven tunga eller hur man säger.
  För beträffande ovanstående karismatiske operasångare har jag en helt annan och friande inställning… resten får du fundera ut själv 🙂

 119. Zelma skriver:

  Har KG sagt att han inte är troende? Oavsett, så verkar han vara en riktig Åke-tråk och hon också och då spelar det nog ingen roll hur stor åldersskillnad det är.

 120. Lokatt skriver:

  Jag tror inte KG Hammar har sagt att han inte tror, det skulle inte precis ha gynnat hans karriär om han gjort det.

  Men utan att jag varit speciellt intresserad har jag råkat höra lite intervjuer med honom, och läst lite kommentarer av och om honom som har fått mig att ana att han inte är särskilt vidskeplig men måste låtsas det, hjälpligt.
  Bland annat var det det där med att han själv velat utbilda sig till någonting helt annat , ingenjör av något slag.? men att släkten pressat på och krävt att han skulle bli präst.

  Så här på gamla dar skulle han kanske kunnat släppa lite av allt det där, men istället har han ju lockat en i hans ögon attraktiv ung dam att själv bli präst så nu får han hålla masken.

 121. Zelma skriver:

  Så hur ska de bedömas? Om pastor Jansson och KG placerar sig längst ut till vänster på en skala (liberalteologer) och längst till höger Bertil Gärtner, Bo Giertz och hela manliga delen av släkten Franck, (varav en nyligen avsagt sig alltsammans). Spelar det någon roll om de spelar vidskepliga eller om de är supervidskepliga, dvs bokstavstroende?

  Sedan förstår jag inte riktigt varför man inte kan ha en tant i sin egen ålder, går det inte att bli förälskad i en dam runt 70? När jag såg damen ifråga trodde jag först att det var hon som var minister över arbetsförmedlingen i förra regeringen.

 122. Hammar må vara troende eller inte men hans poängterande av att man ska leva i nuet röjer att han tycker att livet efter detta är osäkert. Att vurmen för nuet sedan underlättar 'otroheten' mot den döda hustrun borde räckt for honom. Att också ta till den döda hustruns tidigare välsignelse är bara osmakligt.

  Biologin är vad den är. Om förhållandet när det gäller fortplantningsförmåga mellan könen hade varit omvänt hade vi haft en annan kulturell fernissa och åldersskillnaderna varit tvärtom.

 123. Dessutom; de troendes förvissning om att livet fortsätter efter döden ger upphov till svårlösta relationsfrågor. Är bigami tillåtet och välsignat i himmelriket?

  Hammars nya hustru antar (i programmet) att hon överlever sin Hammar. När denne dyker upp i himlen och återförenas med sin tidigare hustru kommer han i alla fall förväntansfullt att invänta ankomsten av hustru nr två?

  Och hur blir relationerna mellan hustru nummer två och hennes första make? Bäddat för svartsjukedramer?! Nog så obehagligt. Passar bättre i det andra, nedre stället där plågorna är sanktionerade…

  Om kyrkorna bjöd till och förklarade i detalj hur problemen ska lösas skulle folk begripa hur absurda religionerna är och pastor Jansson gå segrande ur galenskaperna.

 124. Lokatt skriver:

  Det där med himmelen och umgänget där sen är ju intressant! Komplicerat.

  Jag såg faktiskt bara en kort glimt av Malouintervjun. När Malou sa något i stil med "ja din tidigare hustru var ju sjuk väldigt länge.".. det var då jag kände att jag skulle stänga av.
  Jag känner ju inte till deltaljer, hur sjuk? kroppsligt? psykiskt? Hur länge har hon varit sjuk? Har betydelse enligt mig.
  Hon skulle ha givit det heta kärleksparet sin välsignelse? Motbjudande tycker jag, men andra tycker nog att detta var högtstående, osjälviskt och fint.
  Eller det kanske var i en uppenbarelse för KG, efter hennes död alltså, som hon gav sin välsignelse? Dubbelt motbjudande i så fall, för här luktar det bedrägeri lång väg. (Vet inte riktigt varför jag kommer att tänka på kåtbocken Helge Fossmo vars gud per mobil-sms beordrade ökande antal heliga samlag med den stackars efterblivna småländskan.)

  Det är naturligtvis jobbigt att i åratal leva med en svårt sjuk person, och jag tycker inte alls att KG ska behöva leva ensam under resten av livet. – Men han behövde ju inte jaga småflickor…OK, 49-årig småflicka.
  Den nya bruden var tidigare icke-religiös hann jag uppfatta, men efter en "livskris" beslutat sig för att bli professionell bedragare, påhejad av xxxbocken.
  Det är det här med den långvarigt sjuka – döda frun som stör mig.

 125. Lokatt skriver:

  Oj vad dom debatterar Knausgård på Humanistbloggen.
  Jag har inte varit inne där på länge, det blir för mycket att läsa allt.
  Kan bara konstatera att Henrik Larsson vet en massa och har en massa åsikter, han inleder sitt "Hej Karl Ove" med att han inte har läst något av författaren och inte tänker göra det heller ! Men han vet allt.

  Alla hoppar rutinmässigt på Nils, förstås, som så vitt jag förstår hejar på Karl Ove.
  I vilket fall som helst är det bara att gratulera norrmannen, för med den här publiciteten (bra eller dålig spelar ingen roll) fortsätter det att gå bra för honom 🙂 Med "bra" menar jag mest en massa pengar.
  Knausgårds storhet förstår jag inte riktigt, jag har plöjt nr 1 och halva nr 2 av "Min kamp".
  Han kan fylla nästan en hel sida med en detaljerad beskrivning av det han gör, t ex i köket, ungefär så här: "Jag böjer mig till underskåpet, tar fram den stora skärbrädan, sköljer av lökkniven som jag igår glömde lägga i näst översta kökslådan, tar fram två gula lökar. Börjar med att skära av blasten, hackar snabbt för att undvika tårar. När jag är klar med löken slänger jag blasten i soppåsen, knyter ihop den ordentligt och ställer den vid köksdörren. Sedan öppnar jag kylskåpsdörren, tar fram de fyra biffarna, lägger dem på skärbrädan.".. osv osv osv. Han fortsätter (ungefär så här): "Jag ber Linda stryka duken. Hon tar fram strykbrädan ur städskrubben och stryker den. Hon lägger på duken. Jag tar fram fyra tallrikar av den blå servisen som jag ärvde av min far, jag tycker egentligen inte om den men… osv osv osv. Jag viker servetterna, tar fram de två ljusstakarna, sätter i ljus. Tar fram de kylda vinflaskorna (Chablis nånting), korkar upp, letar fram tändstickor och tänder ljusen och… bla bla bla.

  – Maken till egocentrism!
  Varför tror han att läsarna vill veta allt det där? Och detta var bara ett exempel, man kan även t ex läsa om blöjbytet på dottern:(ungefär) "Först lägger jag henne på sängen, försöker knyta upp snibbarna med hon sprattlar, tar fram våtservetter, torkar, tar fram en ny blöja, lyfter henne i fötterna så att jag kan skjuta in den under henne, viker ihop, knyter ihop snibbarna och bla bla bla….

  En sak är säker: Knausgård skulle aldrig kunnat bli så här omskriven, hatad och älskad om han inte sett så förbannat bra ut. Damerna trillar som käglor såklart, gubbarna är svartsjuka och arga! 😉

 126. En man med en yngre hustru lever längre än med en hustru av samma ålder eller äldre.

  En kvinna med antingen en yngre eller en äldre man än sig själv lever kortare är med en man av samma ålder.

  För båda könen gäller det att gilla läget? 😉

  http://www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100512062631.htm

 127. Zelma skriver:

  Markus 12: 25:
  "När de har uppstått gifter de sig inte och blir inte bortgifta utan är som änglar i himmelen"
  Det är Jesus som svarar så när några saddukéer frågar hur det blir efter uppståndelsen om ett antal bröder gifter sig, en efter en med änkan efter de döda. Det var brukligt att bröder övertog änkan vid karlarnas frånfälle.

  I sammanhanget med yngre damer och äldre herrar kom jag att tänka på Ann Nicole Smith, den blonda yngre vampen som gifte sig med en stenrik åldring. Till slut dog han och en förfärlig tvist om arvet vidtog. Sedan dröjde det inte så länge förrän också Ann dog. Så tragiskt och man anar liksom Nemesis medverkan.

 128. Zelma3 juni 2015 19:52

  "Så tragiskt och man anar liksom Nemesis medverkan."

  Vad hade hämndens gudinna med Anns och den stenrike åldringens affärsuppgörelse att göra? Familjens losers kan ta sig i brasan! Heja grandpa!

 129. Zelma skriver:

  Det tyckte nog åldringens familj och släkt, när de först snuvades på arvet men strax dör vampen (och hennes son också, tror jag). Som ett antikt grekiskt ödesdrama.

 130. Hoppas Allmänna Arvsfondens motsvarighet fick stålarna 😉

 131. Lokatt skriver:

  Jag minns det där med Ann Nicole Smith.
  Det var vämjleligt att se dem kyssas, hon som en nästan explosionsartat prunkande ros med barm som kunnat ge di åt ett halvt barnhem, och så den levande döde, den skrynklige ihopskrumpne lövtunne åldringen i sin rullstol.

  Men det är klart, han fick nog några verkligt häftiga dygn innan hann tog slut!
  Minns inte varför Anna Nicole dog, det var något väldigt tragiskt, kanske sörjde hon ihjäl sig med hjälp av något vitt pulver över att tonårssonen knarkat ihjäl sig. En liten dotter blev kvar, en massa gubbs slogs om att bevisa sitt faderskap har jag för mig.
  It´s all about the money.

 132. Lokatt skriver:

  Björn
  Jag har inte klickat på statistiklänken, men tror att det där stämmer.
  En man med en yngre hustru har automatiskt fått en pigg sjuksköterska när rullstolen efter en tid ska dras. Plus lite annat kul först.
  En kvinna med en yngre man lever nog ganska stressat, obehagligt medveten om att en dag tar det slut.Jag känner faktiskt till ett antal fall.

  En kvinna med en äldre make blir snart den där oavlönade sköterskan/stomipåsetömmerskan/rullstolsskjuterskan som bitter sakta tynar bort medan hon byter batterier i hans hörapparat och trött lyssnar till hans alsheimerprat.

 133. Lokatt skriver:

  Den ovanstående lite märkliga typografin är någon sorts misstag, det är inte jag alltså. 🙂

 134. Zelma3 juni 2015 19:52

  "När de har uppstått gifter de sig inte och blir inte bortgifta utan är som änglar i himmelen"

  Lite slug bortförklaring där av Jesus! Han förstod att det kunde bli komplikationer om de jordiska känslorna fanns kvar.

  Men jag undrar om troende verkligen vill ha relationerna i himmelriket på det änglalika sättet. Jag inbillar mig att de hellre vill ha valda delar tillbaka av jordelivet. Plus några gator av guld. Bah!

 135. Zelma skriver:

  Paulus säger i 1 Kor 15: 35-40

  "Nu undrar någon: 'Hur uppstår de döda? Hurudan kropp har de när de kommer?' Vilken enfaldig fråga! Det du sår får inte liv om det inte dör. Och när du sår är det inte den blivande växten du sår utan ett naket sädeskorn eller något annat frö. Men Gud ger det den gestalt han har bestämt, och varje frö får sin egen gestalt. Alla kroppar är inte likadana, människorna har sina, boskapen sina, fåglarna sina och fiskarna sina. Vidare finns det himmelska kroppar och jordiska, men de himmelska har sin glans och de jordiska har en annan."

  Var Paulus fått sin kunskap ifrån framgår inte här men på ett annat ställe, i 2 Kor. 12: 1-5, berättar han om ett besök i 'tredje himlen', där han fått info om ett och annat. Uppenbarligen är det skillnad mellan jordiska och himmelska varelser, enligt Paulus.

 136. Zelma 4 juni 2015 18:56

  Jag är full av beundran för ditt träffsäkra botaniserande i skrifterna! 😉 Men:

  Även dåtiden kände till döda kroppars förstörelse genom förruttnelseprocesser och retur i näringskedjorna. Evigt liv i atomerna!

  Naturligt då och inte särskilt klurigt att postulera ett återskapande av bara anden eftersom den då uppfattades som oavhängig av kroppen. Nu vet vi bättre. Utan kropp, ingen "ande"!

 137. Lokatt skriver:

  Zelma
  Det är när du citerar på det här viset som jag är bergsäker på att du tillhör de definitivt vilseförda.
  Men erkänn det nu Zelma! Så att vi kan diskutera vidare på ett mer ärligt sätt.

  Om du trots skriftens löften ändå känner dig nervös inför slutet, att "tredje hilmlens" omformning av vårt kött till något spiritirtiskt luftigt och änglalikt skulle kunna haka upp sig på nåt vis, så måste du tyvärr fortsätta att vara riktigt orolig. För i verkligheten måste du välja mellan att bli maskmat eller att brinna upp – det sista ska jag.
  Lite aska bara.

 138. Zelma skriver:

  Stackars Paulus, vad elaka ni är mot aposteln!

  Lokatt, har du funnit ut vem den nakne mannen är? Det brukar finnas broschyrer i kyrkor som berättar om målningar mm. Annars får du vända dig till Riksantikvarieämbetet.

 139. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag ska försöka ta reda på det när jag senare kan förstora bilden. Det står en överskrift, möjligen är det ett namn som bör gå att läsa om man anstränger sig.
  Motsvarande skrift står över helgonbilderna, ganska säkert t ex Maria, eller Magdalena, blekta och svåra att läsa och med underlig, ålderdomlig stavning. Stilen på tavlorna är med vissa undantag som "ödlan", extremt naivistisk, som målat av barn.
  Det som bekymrar mig en aning är att enligt uppgift från både prästen jag talade med och Visby turistupplysning så står kyrkorna ständigt öppma, ibland även nattetid, i alla fall under sommarhalvåret.
  – Hur vågar ni? frågade jag prästen. Han sa att det inte finns mycket löst att bära med sig (i hans kyrkor Lau och När).
  Men i Gothem finns några saker…
  Jag tänker inte bara på tjuvar som inser värdet av lösöre från medeltiden, jag tänker på rabiata troende på andra, mer rätta och sanna gudar, som ser som sin plikt att utradera varje spår av fel Gud.

 140. Lokatt skriver:

  forts.
  Eventuella broshyrer fattades eller hade tagit slut. Det fanns en stencilerad skrift att bläddra i, jag hann bara titta lite i den, hann inte se ngt speciellt men kanske står hela förklaringen där. Fast prästen i Lau kände inte till nakenbilderna som sagt, kanske inget man talar om..
  För mig är atmosfären på Gotland så speciell, jag förstår att flera deckarförfattare hämtar inspiration här (jag klarar inte att läsa deckare, kalla mig snobb eller kalla mig illitterat, men jag brukar göra försök. Jag börjar, jag kämpar. och lägger av. Det har även gällt ett par Gotlands- och Ölandsdeckare som jag fått i present).

  Men stämningen, ljuset, havet…och gotländskan. "Skolu" står det på väggen till den lokala skolan här! Men det riktiga gutamålet, det ursprungliga, talar de med varandra när vi andra inte ska förstå. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips