Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Garanterad vinst på roulette – nollan är inget problem

2015-02-14

För några år sedan beskrev jag ett spelsystem som kunde ge garanterad vinst på roulette. Tricket är att dubbla insatsen om man förlorar, och fortsätta att göra det tills man vinner. Då kommer nästa vinst att täcka eventuella tidigare förluster. Skälet till att systemet i praktiken inte fungerar, är att det är alldeles för dyrt att dubbla efter många förluster – pengarna finns inte och borden har tak för hur mycket man får satsa.

Bild: Ralf Roletschek

Rent praktiskt är alltså sannolikheten att vinna en viktig faktor, för om sannolikheten är hög så minskar man risken att behöva dubbla insatsen för många gånger, och således minskar man risken att slå i taket eller få slut på pengar. Men då vi redan sitter med ett system som inte fungerar i praktiken, så vill jag betona att nollan saknar betydelse.

På en spelplan finns siffrorna 0 till 36 representerade. Siffror större än 0 är antingen svarta eller röda. Det betyder att du har störst chans att vinna om du satsar på röd eller svart – 48,6% (eller 47,3% i Las Vegas där två nollor används).

Risken att du behöver dubbla din insats är alltså större än chansen att du tar hem potten, vilket inte är något problem då systemet ger dig en vinst oavsett om du förlorar eller vinner, eftersom du går plus när du väl vinner. Du kan t.ex. tänka dig att du spelar på någon av de tre vertikala raderna, vilket ger ökad risk för förlust – vinstchansen är 32,4% – men högre avkastning vid vinst (3 ggr pengarna istället för 2 ggr pengarna). Trots att vi nu har många snurr som ger förlust, vilket kan liknas med många nollor, fungerar fortfarande systemet i teorin, men av samma skäl som det inte hade fungerat i praktiken om vinstchansen vore 50%, fungerar inte heller detta – du kommer få slut på pengar eller slå i taket.

Så igen: Roulette är underhållning. Om man ska vinna, ska man ha tur. Mitt personliga tips är att lägga 20 spänn på en kvadrat av fyra siffror, t.ex. 25, 26, 28 och 29, och acceptera förlusten – eller njuta av en gratiskväll på krogen om du mot förmodan skulle ta hem potten!

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips