Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Glöm inte att män är individer

2013-10-07

Att analysera sin strukturella makt är relevant så fort man ska uttala sig i en könspolitisk fråga, men aldrig så intressant som när man ska prata om kläder. Både om kläder och om frånvaron av kläder. Många minns säkert bottennappen i svensk juridik som handlar om att fråga våldtäktsoffer om deras klädsel eller varför inte åberopandet att kvinnors ”nej” ibland betyder ”ja”. Vi har kommit en bit framåt idag. Det är absolut inte så att kvinnor är individer på samma villkor som män i det allmänna medvetandet, men aktiv feminism bidrar till att verkliga strukturella problem hålls synliga. Till vilken grad vill vi att kvinnor ska vara individer i samma utsträckning som män är individer? Alltså, när är våra feministiska mål uppnådda?
Om vi tar spjärn i ofelbarheten hos krigsguden Jahve som instruerar oss i Andra Mosebok med handfasta regler om hur vi ska sköta vår boskap, våra fruar och våra slavar, så tänker jag att dessa instruktioner riktade sig till de fullvärdiga samhällsmedborgare som män trots allt är. I det kontext som Bibeln skrevs, behövde inte många kvinnor veta vilka regler som gällde för sina hustrur, eftersom normen var heterosexuell. Gud vände sig alltså särskilt till män när han kontaktade Mose.
Du bör också ta seden dit du kommer. Om du är man. Många svenska sekulära muslimer ersätter sin dishdasha med chinos och skjorta, och till viss grad lägger kvinnor av sin hijab. Ingen klandrar den muslimska mannen som vill passa in i sin nya kulturella kontext, och ingen ifrågasätter att kvinnorn väljer att inte göra det. Trots allt, hur kvinnor klär sig, är ett ämne som engagerar ganska många människor. Absolut inte bara dem från islamska länder, utan generellt. Om inte kvinnors ensak vore samhällsmedborgarnas ensak, skulle feminismen vara ett onödigt koncept.
Jag själv har skrivit om detta, eftersom jag reagerade på att Gustavsvikbadet i Örebro helt plötsligt (igen) började tillåta att kvinnor badade topless, vilket fram till nyligen inte var tillåtet. Skulle någon finna det stötande, kan man säga till personalen som informerar kvinnan om olämpligheten. Skulle någon finna det stötande att en man badar topless, kan inte samma service erbjudas, då män är att betrakta som fullvärdiga individer med rätt att bestämma över sig själva.
En anledning till att IRL (=in real life) är gamlingarnas benämning för vad som händer när man lämnat tangentbordet, och att ungdomar hellre använder uttrycket AFK (=away from keyboard) beror på att Internet är en del av det verkliga livet för många ungdomar. Och när man umgås via nätet, är det serverinnehavarens regler som gäller. Vi blir starkt uppfostrade i männens rätt till sin personlighet, integritet och identitet, och vi får grundligt lära oss om kvinnans sekundära bestämmanderätt. Ett färskt exempel på detta kommer från Sakine Madon. Jag skulle gärna vilja illustrera denna text med en bild på ett par bröst, därför ger jag er Jack Nicholson.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips