Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Guds män har talat: Sinnessjukdom!

2014-06-25

För att sätta detta i perspektiv, vill jag först och främst påminna om att Gud inte finns annat som en fantasi och en föreställning hos troende människor. Det finns absolut ingen som helst anledning att anse något annat. Den som tror sig överleva sin egen död eller tror att Universum har en skapare och att denne bryr sig om människosläktet, har av allt att döma fel.
Alltså, många människor har fel om väldigt mycket, och det enda som jag kan åberopa för att fria gudstroende från anklagelsen att ha tappat fotfästet, är att de inte är ensamma om sina föreställningar (med sedvanliga reservationer i frågan om vad Gud tycker i olika frågor).
I ljuset av denna kunskap, hur ska vi förhålla oss till dem som anser sig prata med utomjordingar genom sitt armbandsur? För en skeptiker, alltså någon som bryr sig om vad som är sant eller falskt, genererar detta exakt lika mycket respekt som gudstro: Ingen. Det är en svaghet, ett kognitivt tillkortakommande, ett undantag i det kritiska tänkandet.
Nigerianen Mubarak Bala blev inspärrad på mentalsjukhus för att han inte anser sig kunna prata med utomjordingar i sitt armbandsur ha en relation med Universums skapare. När Guds MänTM ändå lyfter frågan om sinnessjukdom, kanske det är läge att börja med att presentera evidens för sina egna föreställningar?
Läs gärna artikeln på BBC News.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips