Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Guds tio budord

2013-07-03

De tio budorden fick Mose direkt av Gud, vilket framgår av Andra Moseboken. Med start vid 2 Mos 19:16 får vi veta att Mose med flera gick till foten av ett berg, att Gud klev ner från himlen och ropade upp Mose på berget. Först fick Mose i uppgift gå ner och förmedla att ingen fick komma till Gud, eftersom Gud visste med sig att då skulle slå ihjäl dem. Därefter skulle han ta med sig bror Aron upp på berget igen, och sedan började Gud säga det som sedan Mose ristade in på stentavlor. För när Gud väl pratar, kan det lika gärna huggas i sten.
1. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.
Här får man hoppas att Mose och Aron funderade på om budorden var sorterade efter relevans.
2. Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem. Ty jag är Herren, din Gud, en svartsjuk Gud, som låter straffet för fädernas skuld drabba barnen intill tredje och fjärde led när man försmår mig men visar godhet mot tusenden när man älskar mig och håller mina bud.
Efter att ha erkänt sina tillkortakommanden hoppas jag att frågan om något så permanent som just stenplattor verkligen är den bästa lösningen.
3. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
Efter att Gud deklarerat sin maktfullkomlighet, sin svartsjuka och sitt förakt för religionsfriheten, är det dags att bli lite praktisk i sina levnadsråd.
4. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig. Sex dagar skall du arbeta och sköta alla dina sysslor, den sjunde dagen är Herrens, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, varken du eller din son eller din dotter, din slav eller din slavinna, din boskap eller invandraren i dina städer. Ty på sex dagar gjorde Herren himlen och jorden och havet och allt vad de rymmer, men på den sjunde dagen vilade han. Därför har Herren välsignat sabbatsdagen och gjort den till en helig dag.
Efter att ha förbrukat hela tre budord till att påminna om sin makt, förbrukar Gud den fjärde på lite fackliga regler, men påminner om att ledig tid tillhör honom själv.
5. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
Tror ni att Mose frågade Gud efter fler anledningar att visa aktning för sin mor och sin far, eller nöjde sig med att enda anledningen är att få bo kvar i sitt land?
6. Du skall inte dräpa.
Skönt att få höra detta från en Gud som nyss använt tre budord till att spänna sina muskler. Kanske slog det judiska folket ihjäl varandra obehindrat och behövde höra detta, kanske Gud ville skapa legitimitet åt sina tidigare budord. Ingen vet, men efter denna dag visste israels barn att dråp är fel. Men är det fel att döda?
7. Du skall inte begå äktenskapsbrott.
Nej, det straffas med döden enligt 3 Mos 20:10. Uppfattat!
8. Du skall inte stjäla.
Förmodligen är inte det viktigaste budordet först eller det minst viktiga sist.
9. Du skall inte vittna falskt mot din nästa.
Inte stjäla, inte vittna falskt. Men vad gäller med mina och andras tillgångar, såsom hus, hustru, slavar eller boskap?
10. Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru eller hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.
Folket kan inte ha trott sina öron när Mose och Aron klättrade ner och berättade vad Gud har sagt, vilket Gud förmodligen kände på sig, eftersom han valde att manifestera sin makt genom blixtrar och dunder. Patetiskt.

Kategorier: Uncategorized

5 svar till “Guds tio budord”

 1. Tony Malmqvist skriver:

  När nu Gud anser sig ha monopol på att vara Gud. Varför i så fall skulle han vilja ha konkurrens ?

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Det vill han inte. Jag tror inte att han skulle ha skrivit under artikel 9 i Europakonventionen, och du har rätt i att Jahve betraktar andra gudar som rivaler. Men Jahve hymlar inte med detta – de tre första budorden är ett uttryck för hans självförhärligande och högmod.

 3. Jakob skriver:

  När jag var liten tyckte jag första budet var så konstigt.
  Om gud vore den enda guden skulle han sagt.

  "Ni skall inte ha påhittade gudar."

  Han avslöjar sig själv som ett påhitt i och med första budet. Klant!

 4. Trash skriver:

  Inte för att klaga på en utmärkt text och helt utan belägg påstår jag att: det står ingenstans i bibeln att de tio var de som Moses fick på stentavlorna. Det bara antas vara samma.

 5. Anders Hesselbom skriver:

  Han fick inga stentavlor, han fick uppgiften att göra dem. Men det framgår vagt att det var dessa budord, men det skulle kunna vara andra budord. Hela Andra Moseboken är fullproppad av budord. Du glömmer väl inte din skyldighet att döda en trollkvinna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips