Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Hänt i veckan om elöverkänslighet

2016-03-21

Nerikes Allehanda (NA) skriver ganska ofta om religiösa, och i förra veckan rapporterade man om ”en annorlunda gudstjänst” i Mullhyttan i lördags: En elsanerad gudstjänst, för elöverkänsliga. Eftersom NA aldrig någonsin ställer kritiska frågor, så ifrågasätter man givetvis inte heller de påståenden som görs om elöverkänslighet.

”Då symptomen oftast är diffusa kan många mötas av oförståelse eller bli klassade som hypokondriker, förklarar [Anette] Wisser.”

Det beror inte på att symtomen är diffusa, utan på att elöverkänslighet inte finns. Förresten, betänk gärna att då inte heller Gud finns, riskerar de som tror på honom att bli klassade som vidskepliga.

Häromdagen satt jag på puben tillsammans med en gammal kollega. Vi pratade om att bygga ett självspelande sänka skepp-spel och installera det på två handenheter, för placering i kyrkan före gudstjänsten. Dessa två enheter kunde utmana varandra under gudstjänsten, och vårt antagande var att eftersom varken Gud eller elöverkänslighet finns på riktigt, skulle vi komma undan med tricket.

Och idag rapporterar SVT att Moderaterna i Olofström vill förbjuda ”wi-fi och smartphones” i kommunens förskolor, så där kan snart kommunens invånare sova tryggt om natten.

Kategorier: Uncategorized

14 svar till “Hänt i veckan om elöverkänslighet”

 1. Tyvärr är inte ämnet clear-cut nonsens. Magnetfält genererade av en spole varigenom det flyter en elektrisk ström påverkar hjärnan. Eftersom det fenomenet är verkligt är det svårt att döma ut subjektiva upplevelser av elöverkänslighet; placeboeffekter eller inte. Konstigt bara att "effekterna" nästan uteslutande drabbar kvinnor.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6395657

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Nonsens eller inte, symtomen försvinner när den "elöverkänslige" tror att miljön är fri från de maskiner som antas vara farliga för dem. Vi pratar alltså om två olika saker, eventuella maskiners faktiska farlighet kontra lysrör och mobiltelefoners förmåga att få en "elöverkänslig" att må illa.

 3. Javisst. Det är bara det att när elström alstrar magnetfält som påverkar hjärnan i ett sammanhang är tyvärr misstanken (om än inte befogad) om annan påverkan förståelig. Det är inte två olika saker tyvärr utan olika "grader" av styrkan i magnetfälten. Tester visar ju att fenomenet i de testade fallen är inbillning. Men – åtminstone för mig – finns det en obehagskänsla i att kalla de "drabbade" för idioter. Men med religiösa: Mock & Ridicule 😉

 4. Lokatt skriver:

  Tja, varför drabbar allt sånt här strunt kvinnor? Fibromyalgi, migrän, tro på Jesus Kristus …Hönshjärnor?
  Jag tittar ofta på FOX "Compulsive Hoarders"-serie, alltså dokumentärer om tvångsmässiga samlare, där inte alla "drabbade" är kvinnor men definitivt de flesta.
  Grubblar dag och natt över vad de här tvången beror på, jag godtar inte de förklaringar som ges; ett dött barn, mamma har gått bort (när dottern var typ 45), en skilsmässa…
  Likt "apatiska barn" som endast tycks drabba Sverige, verkar de här sjuka samlarna nästan uteslutande finnas i USA. Varför..?

 5. Lokatt skriver:

  Hm… Min kvinnliga intuition signalerar att du har en strömkänslig flickvän 😉

 6. Lokatt skriver:

  Björn
  Som plåster på såret kan jag berätta att en bekants bekant, en kvinnlig läkare, på något litet vis nog är inne på ditt spår. I alla fall varnar hon för mobiltelefoners ibland skadliga påverkan på hjärnan.

 7. Flickvännens väninna! Nej men allvarligt talat. Öppnade du länken
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6395657

  Om magnetfält i hjälm på huvud har effekt kan mobil på örat som ju sitter fast på huvudet ha effekt? Motvilligt säger jag att osvuret är bäst i det här fallet. Hm.

 8. OK. Så länge hon inte också tror på Gud kan jag bli patient…

 9. Lokatt skriver:

  Jag tror inte hon gör det … Tror vänstermänniskor på gud? För i så fall, tyvärr.
  Men hon finns i Lund. Har du ont i hjärnan? I så fall kanske hon kan kurera dig ! 😉

 10. Äsch. Det hela var ju hypotetiskt. När jag har ont i hyvvet är det i regel självförvållat. Vet man anledning står man ut.

 11. Lokatt skriver:

  "Man ska vara försiktig med vinet", som det står koranen, jo faktiskt får muslimer dricka vin så det så. Men alltså inte så att man får ont i pallet, varnar den heliga boken.

 12. Lokatt skriver:

  Åh nej… jag hamnade i halaslaktdokumentär på min facebooksida, så fruktansvärt att jag måste gråta efter att ha sett några sekunder. modiga och uppfinningsrika unga fransmän har ordnat högtalaruppspelning under gudstjänst i kyrkan, där djuren ångestvrål ekar mellan pelarna . Man visar också våldsamt grym film på monitorer på torget.
  Jag hatar halalslakt. Jag hatar halalslaktarna. Jag föraktar den svenska myndighet som godtar torterarnas uppgift om att de följer svensk djurskyddslag och först bedövar djuret. Idioter.

 13. Det som är "heligt" är det värsta onda på klotet. Eller rättare; de som håller något heligt är de onda. Att tänka på i helgtider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips