Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Har jag fallit offer för exotifiering i norska Postens reklamfilm?

2021-11-30

En norsk reklamfilm för Posten visar hur en man får besök av jultomten varje jul, och hur det uppstår tycke mellan mannen och jultomten. Filmen får ett lyckligt slut för mannen och tomten får varandra, och inte ett öga är tort för tittarna. Under filmens gång skriver mannen till tomten. Adressen är Jultomten, Nordpolen. Premissen i filmen är alltså att det är den riktiga jultomten som besöker mannen varje jul, och säljbudskapet är att norska Posten kan ta över tomtens uppdrag.

Eftersom inget annat är sagt, tänker jag att den riktiga jultomten har sin fruga, tomtemor, hemma och sköter marktjänsten, medan tomten bedrar henne med en av sina kunder. Men när jag ser hur passionerat och genuint de fattat tycke för varandra, är jag beredd att skriva ut en gammal tomtemor från ekvationen. Och jag tror att mina förutfattade meningar spelar mig ett spratt här.

Hade filmen visat hur jultomten blev förälskad i en ung snygg tjej, skulle jag nog inte tycka att det var så vackert, för då hade jag direkt tänkt på att stackars tomtemor inte var utskriven ur historien. Jag tror att jag, precis som många andra som gillade filmen, kan ha fallit offer för exotifieringen, som jag tror att filmmakarna lagt dit avsiktligt. Det faktum att två män fattar tycke för varandra så passionerat, är så pass fint så att vi helt enkelt glömmer bort att det kan finnas en eventuell tomtemor därhemma. En ung snygg tjej, skulle åtminstone inte ha fått mig att ta ner garden lika lätt.

Kategorier: Identitetspolitik

Ett svar till “Har jag fallit offer för exotifiering i norska Postens reklamfilm?”

 1. Anonym skriver:

  Jag blev också lite rörd av filmen.
  Jag håller nog delvis med dig. När jag tänker på hur jag skulle reagera på ditt alternativa scenario så känns det inte alls lika trevligt. Men jag tycker inte att jämförelsen med om han träffade en ung kvinna istället är rättvis.
  Mannen i filmen verkar mer eller mindre jämngammal med tomten och jag mistänker att om han träffade en jämngammal kvinna så skulle jag nog också bli ganska rörd.
  Om vi istället föreställer oss att han träffar antingen en yngre man eller kvinna så tror jag nog att det blir mer rättvist. En yngre man skulle nog fortfarande kännas rätt ok men en yngre kvinna skulle nog tyvärr få mig att (orättvist) känna lite olust.
  Jag vet dock inte om det är för att jag tänker på tomtemor, eller om jag tar illa vid mig av åldersskillnaden.
  Jag har nog tyvärr lite åldersdiskriminering inom mig. Något att jobba bort.

  /Tomas Håkansson (jag orkar inte pula med konton)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips