Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Hjälp Göran Greider att handla!

2016-06-21

Chefredaktör Göran Greider tycker att han äter för mycket sött godis, och att detta kan avvärjas om priset på godis vore högre. Då skulle han inte köpa något. Åtminstone inte lika mycket.

”- Det är för billigt. Jag tror att om momsen höjdes kraftigt med punktskatter så skulle konsumtionen minska. Det är en signal som säger till väldigt många människor att det här är något som den samlade hälsosexpertisen anser vara dåligt för hälsan, säger Göran Greider.”

På Coops hemsida står priserna på olika livsmedel utskrivna.
Färskpotatisen kostar 12,90:-/kg, lika så morötterna.
Lösviktsgodis kostar 79,95:-/kg och en påse Daim-mix kostar 124,75:-/kg.
Godiset är alltså redan dyrare än nyttigheterna, så den positiva effekten i form av en hälsosam Göran Greider kräver alltså en ännu större prisskillnad. Annars har han råd att köpa sitt godis ändå.
Med tanke på hans ganska höga inkomst, pratar vi om en prishöjning som garanterat skulle göra de flesta svenskar godisfria långt innan han själv skulle bli tvungen att avstå, så förmodligen skulle många andra bli hjälpta långt innan Greider själv, genom en sådan åtgärd. Så länge kan han kanske skriva inköpslistor och hålla sig till dem när han handlar?

Kategorier: Uncategorized

28 svar till “Hjälp Göran Greider att handla!”

 1. Det är inte (bara) lösgodiset som är orsaken till Greiders rondör och förestående diabetes och hjärtinfarkt. Svenskens "fika" med kanelbullar är boven. (Läs: All vetebröd, ris och potatis d.v.s. all stärkelse som bara är förstadier till socker).

  Därför visar statistiken ingen ökning av ren sackaroskonsumtion sedan 60-talet trots att fetman exploderat. Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist är en hycklare som förtiger detta. De är ju ytterst ansvariga också för kanelbullarna.

  Men visst fan. Priset på godis borde höjas för alla, men vara individuella och kopplade till betalningsförmågan. Det borde Greider ta upp med kompisarna på Rosenbad.

 2. Göran Greiders problem är tyvärr detsamm som för alkoholistens. Drogen blir aldrig för dyr. Det här har alla medicinskt kunniga vetat i århundraden. Att arbetarrörelsen inte vet det, beror på att allt tolkas utifrån det faktum att rika förtrycker fattiga. Då blir det så småningom en massa glitchar i logiken och svårigheterna att tolka kausalitet blir övermäktig. Kontentan är att dumt folk förblir dumt folk, om de inte bemödar sig om att lära nytt.

 3. Lokatt skriver:

  Men vad Är egentligen Görans problem? Varför är han så fet?
  När en vuxen man snaskar godis och wienerbröd, äter glass och dricker läsk dagarna i ända … är det så att han fortfarande är ett barn, liksom? Tragiskt.

 4. Lokatt 22 juni 2016 12:37

  Människorna kommer i två genetiska sorter (menar inte kön nu…).

  En sort vill ha omedelbar belöning medan andra sorten kan skjuta upp den. En måste stoppa i sig godis om han/hon har medan den andra kan vänta och få en vacker spegelbild som belöning. Greider tillhör första sorten.

  Har du sett experimenten som några amerikanska psykologer gjorde med 5-åringar? Tio barn fick varsin marshmallow och var tillsagda att de som sparar den medan psykologen går ut en halvtimma, kommer att få ytterligare en marshmallow. Barnen smygfilmades och ungefär hälften tvekade länge men slukade sedan godisbiten. De andra barnen väntade och fick sin belöning.

  Själv tillhör jag samma sort som Greider men har lärt mig lite självdisciplin…med åren 😉

 5. Lokatt skriver:

  Björn
  Ja jag har sett de experimenten.
  Och några andra intressanta, t ex den med barnen gentemot chimpansen -tror det var en apa, i alla fall ett djur.
  Genom att först göra några mystiska trolleri-gester med händerna plus en hemlighetsfull knackning, som en vuxen lärare förevisade och sen lyckas med ngt…som öppna en låda med godisbelöning. Alla barnen gjorde gesterna och öppnade sedan lådan.
  Men apan struntade i gestiklektionen och gick direkt på haken som öppnade lådan, och tog godiset.

  Vilket visar att vi människor är dummare än aporna… Vi litar blint på auktoriteter, vi är lydiga, vi tar utan att blinka till oss meningslösa abrakadabra-dumheter (t ex religion…)
  Visste jag redan innan. 🙂

  Jag tillhör definitivt Greidergruppen, man vet ju inte om man dör i morgon..

 6. Lokatt skriver:

  Fast just godis, wienerbröd, chips o läsk känner jag inte minsta dragning till, vilket är en jäkla tur.

 7. Zelma skriver:

  En vanlig amatör som Greider må vara förlåten för enfaldiga tips. Värre är det när barnläkaren Claude Marcus uppmanar människor att äta nyttigt för att hålla sig friska. Dr Marcus är själv överviktig och har fingrar som liknar tjocka korvar. Han tillhör kategorin som inte reflekterar över hur folks matvanor hänger ihop med deras kultur/position i övrigt. Fattiga människor ses sällan låta ett par ostron glida genom matstrupen som de sköljer ner med några klunkar torr champagne. De handlar en chokladkaka från Eldorado á fem kronor och en påse chips från Garant för knappt en tia, alltmedan de bedrövat tänker på sin position som fattiga. Värsta exemplet på rikedom och fetma var väl affärsmannen Stenbeck, han bokstavligt åt ihjäl sig. Att föreslå prishöjningar på särskilda livsmedel är så enfaldigt att man bara kan skratta åt det. Den här veckan kostar färskpotatisen en krona kilot, undrar hur många som köper hem en lastpall pärer och äter sig smällfeta nu?

 8. Zelma 22 juni 2016 23:34

  Coop bjuder på två kg färskpotatis utan samtidiga inköpskrav. Å andra sidan, potatis är näringsmässigt inte mycket bättre än Greiders lösgodis. Snabba kolhydrater (som passade det tidigare agrara samhället utan traktorer men med bångstyriga hästar) är nu en stor bov i fetmaepidemin tillsammans med kanelbullarna. Men det var kanske det du också menade?

  På tal om doktor Markus så gör SVT och läkarkåren svenska folket en björntjänst med programmet Fråga Doktorn. Hur fan kan programmets båda rultor få fortsätta att prata hälsa och sjukvård när de uppenbarligen har förlorat kontrollen över sina kaloriintag? Bah!

 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 10. Lokatt skriver:

  Zelma
  Varför tror du att dr Marcus inte känner till att fetma är en klassfråga? Det vet varenda människa.
  Jag tror inte att den fete fattige avstår från ostron för att han är fattig, han avstår för att hans kulturella bakgrund säger honom att de är "äckliga". De pengar han lägger på läsk och korv -och framförallt öl- räcker nog till ett berg av ostron.

 11. Zelma skriver:

  Lokatt
  Fast Stenbeck tillhörde en fin familj och får nog anses ha tillhört överklassen. Och om du någon gång kikat i Svensk Damtidning har du säkert sett Ettan Bratt figurera på bilder från olika mingel och dylikt, också en rund och mycket 'fin' flicka.

  Det var ju precis det jag skrev: 'folks matvanor hänger ihop med deras kultur/position..'

 12. Zelma skriver:

  Björn
  Jag tror man kan äta allt, även kanelbullar, om man äter lagom mycket. Tallriksmodellen, av storlek assiett, är idealiskt som en portion mat. En kanelbulle går också bra någon gång ibland. Cupcakes med gegga på bör skippas helt, ett fikabröd som varit populärt några år nu. Det är mängden föda som avgör om man lägger på sig, en icke-uttänjd magsäck kräver inte mer mat än vad som får plats på en assiett.

 13. Lokatt skriver:

  Zelma
  Naturligtvis kan man äta vad som helst, det gäller bara att inte äta för mycket – man ska äta "som parisiskorna": allt, men lite.
  Att man har ett enkelt ursprung och saknar förmögenhet är inte den enda förklaringen till övervikt.
  Stenbeck och Greider är undantag, det finns alltid undantag från alla möjliga regler. Själv tror jag på kärlekslöshet i barndomen, där mat blev tröst.
  Den som tror att "fina" familjer automatiskt är känslomässigt rika tror fel.
  Men om man t ex skulle intervjua mängderna av groteskt fläskiga amerikaner och amerikanskor så tror jag att det är tunnsått med akademiska examina eller konstnärligt utövande.

 14. Lokatt skriver:

  Men ibland kan man äta som en häst och ändå Nästan bara bestå av muskler förstås. Fast då bör man springa några mil om dagen.
  Jag tänker på det svenska fotbollslandslaget, som jag tycker gjorde en fantastisk insats igår kväll. Herregud vad dom sprang ! Och Isakssons räddningar, wow!:-)

 15. "/…det är tunnsått med akademiska examina eller konstnärligt utövande."

  Å andra sidan slipper de hjärntumörer 😉

  http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/06/21/fler-hjarntumorer-hittas-hos-hogutbildade/

 16. Lokatt skriver:

  Åh, vilken tur!

 17. Zelma skriver:

  Lokatt
  Undantag? Hur då?
  Läste angående Stenbeck att han lagade potatismos med mycket smör och grädde och så rörde han i rysk kaviar. Det fick mig att tänka på Elvis, hans favoriträtt var potatismos med gropar som fylldes med sirap. Urk!
  Det där med ostron och champagne är nog mer som ett ritual där man talar om vilket gäng man tillhör. Edvard Blom heter väl en enormt fet kändis som talar fiiin dialekt och uppmärksammas i media. Peter Harrysson är en annan fet kändis. Rika människor äter väl lite mest för att de är snåla, det är väl så man förmerar rikedom.

  Vad än läkare och forskare säger har människor olika fart på sin förbränning. En del kan skyffla i sig mycket föda utan att öka i vikt medan andra går upp av minsta extra kalori, det beror på generna.

 18. Zelma 24 juni 2016 00:42

  "/…andra går upp av minsta extra kalori, det beror på generna."

  Då får man ta mig fan rätta sig efter generna och inte förfula världen… 😉

 19. Zelma skriver:

  Björn
  Just nu är det poppis att vara smal och då går 'alla' på det och vill vara likadana och kämpar på sina gym. Men tänk under renässansen, då skulle kvinnorna riktigt flöda över i kurvor. Konstnärerna lär till och med ha bättrat på med mera fläsk på sina målningar. Själv tycker jag mat är ganska ointressant och glömmer ofta bort att äta, det är inte heller bra.
  Glad Midsommar!

 20. Zelma 24 juni 2016 11:30

  Du är lyckligt lottad med ät-generna!

  Själv funderar på att ordna folkomröstning för en Småländsk Republik. Nollåttorna har ingen Gnosjö-anda och inga jordgubbar som i Läckeby.

  Glad Midsommar till alla!

 21. Lokatt skriver:

  Björn
  Här sitter jag och kan knappt röra mig efter all sill o lax o västerbottenspaj och alla jordgubbar med grädde.. Gubbarna var från Arkelstorp, och okej.På knytkalas känns det oartigt att inte i alla fall smaka från allt det goda som andra lagt ner ansträngning på.

  Och idag (igår) innan kalaset, ett oplanerat besök på närakuten inför förmodad borrelia . Så om jag börjar verka osammanhängande.. Mitt liv är spännande.
  Jourdoktorn ville sen aldrig sluta prata om bra och dåliga second handaffärer, vi var överens om att Stadsmissionens var dåliga och dyra. Jag kunde ge bra tips, men "Frälsningsarmen" (Myrorna) var för henne som ett ord på swahili är för mig.
  Beträffande nollåttor har du rätt. Javisst är vi goddagspiltar!;-)
  Kan du laga småländska kroppkakor? Jag har även ätit de mindre, öländska. Väldigt gott. Älskar husmanskost, gör eget bruna bönor-kok till det knaperstekta (svenska) fläsket.

 22. Lokatt skriver:

  Zelma
  Ajaj, glömmer du ibland att äta?
  Att vara fet förr var ju en statusmarkering, man kunde visa att man hade råd att inte svälta. Som att idag äga en Tesla kanske.
  Vill man leva frisk och länge ska man ständigt gå en aning hungrig säger experter. Låter troligt.
  Men beträffande generna så tror jag inte riktigt på det där. Man pekar på att feta föräldrar har feta barn, men jag är en förespråkare för miljöns inverkan (även när det gäller t ex schizofreni, där man ofta kan peka på tokig moder-tokigt barn. Men det är ju en annan historia).

 23. Zelma skriver:

  Björn
  Heja heja! Kan jämtar bilda egen republik så kan väl smålänningar det också.

 24. Zelma skriver:

  Lokatt
  Ja, och en del mat har jag särskilt svårt för, t ex paj som du nämner. Allt med ost och creme fraîche mm som geggats ihop är svårt att få i sig. Och smör!! Och 40% grädde, helt omöjligt! Men bönorna tackar jag ja till, de bruna men också vita, svarta och röda är mums. Pasta i alla former är fruktansvärt, medan morötter och de fina kålrötterna gillas. Åsså björnbär förstås, som är en riktig läckerhet.

 25. Var själv på sedvanlig midsommarlunch, hos bror i den småländska skärgården, med alla tillbehör (fan, det här börjar likna FB). När det gäller kroppkakor är den bästa varianten de som görs utanför republiken, i Blekinge. Obs; ingen jävla kokt potatis! Recept nedan.

  http://www.ragazze.se/2005/01/21/graa-kroppkakor-fran-blekinge/

  Riv-skiva krävs. Utan riskeras blodpudding!

  Nu får vi skärpa oss. Vem gör första kommentaren till inlägget "Hur kan vi utnyttja evolutionen?"

 26. Lokatt skriver:

  Björnbär.. då flyger ju plomberna ut!

 27. Lokatt skriver:

  Björn
  Urschäckta, jag ska skärpa mig.
  Måste bara tilllägga att Jessica Gedin rosade Sara Danius nobelklänningsessä i veckans "Spanarna". Kul!

 28. Lokatt skriver:

  Björn
  Urschäckta, jag ska skärpa mig.
  Måste bara tilllägga att Jessica Gedin rosade Sara Danius nobelklänningsessä i veckans "Spanarna". Kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips