Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Hoppas att spökläkaren är felciterad i Nerikes Allehanda

2012-09-14

Ärligt och modig berättar Jan Pilotti i dagens Nerikes Allehanda om andevärlden. Det är en vetenskaplig fråga. Det har Pilotti helt rätt i – frågan om spökens existens är varken mer eller mindre vetenskaplig än frågan om Gud finns eller om evolution förekommer. Om en läkare köper mediumhjälp är det givetvis relevant om spöken finns, om en läkare köper prästhjälp är det givetvis relevant om Gud finns och om en läkare ordinerar evidensbaserad vård, är det givetvis relevant om evolution (och mycket annat) finns.

Men sen då? Vet vi, eller vet vi inte, huruvida det finns ett liv efter döden, och att detta liv dessutom är transcendent? Jo, tvärt emot var Jan Pilotti ger sken av – eller i rättvisans namn, tvärt emot vad NA påstår att Jan Pilotti ger sken av – så vet vi detta. Vi vet hur medium jobbar, vi vet hur mediet i fråga, Terry Evans, jobbar. Vi är ganska säkra på att det är hjärnan och inte själen som ger upphov till vårt medvetande, och kan därför konstatera att utan en fungerande hjärna, finns inget medvetande. Alltså, spöken finns inte!

(2010 hade jag ett replikskifte med Pilotti om Guds existens i samma tidning.)

Uppdatering 2016-02-17: Idag publicerar NewsVoice en text betitlad Kungliga Vetenskapsakademin har fel om homeopati – Dr Jan Pilotti. Direktlänk, WebCite-länk.

Kategorier: Uncategorized

5 svar till “Hoppas att spökläkaren är felciterad i Nerikes Allehanda”

 1. Hej Anders!
  Grundläggande i vetenskap är att man inte uttalar sig om det man inte vet och definierar tvetydiga termer. Vad menar du med att läkare "köper" mediumhjälp?
  Det finns idag mycket forskning som ifrågasätter den tro du har att hjärnan skapar medvetandet.
  För det är enligt Poppers falsifieringskriterium en tro då de hjärntroende aldrig kunnat tala om något empiriskt faktum som är observerbart i livet före döden som de skulle acceptera som motbevis mot sin troshypotes. Läs mer i artiklar på http://drmariobeauregard.com/scientificpapers/http://www.drpilotti.info/ .
  Med hopp om en vetenskaplig dialog
  Jan Pilotti fil kand matematik, teoretisk fysik
  leg läkare specialist i barn- och ungdomspsykiatri

 2. Lautaro Arino skriver:

  Hej Jan!
  Jag är väldigt glad över att höra att du lägger vikt vid att forskning och kunskap måste följa en seriös vetenskaplig metod. Förhoppnigsvis så kan du tipsa mig om vilka forskare och vilken forskning stödjer tanken på medier, andar och liv efter döden. Dvs sådan forskning som du anser är vetenskapligt ärlig och sund.

 3. Henrik skriver:

  Att "köpa" betyder att man betalar för en vara eller en tjänst med pengar. Ett ord som de flesta lärde sig på dagis.

 4. Anonym skriver:

  Jag läste den senaste artikeln som Beauregard skrev och är den en indikation på vad resterande artiklar innehåller blir inte jag imponerad. Det krävs mycket mer än en lös anekdot om man vill förändra världen. Mig veterligt kan OBE induceras artificiellt under kontrollerade former och är inget mysterium och vet man något om vad folk kan få för sig är inte berättelserna så övertygande längre.
  Anders

 5. Jan Pilotti. Eftersom Du går i svaromål, är alltså ryktena sanna. Du tror på spöken. Vad är spöken? Gärna ett kort och koncist svar. Och på vilket sätt kan deras existens bevisas upprepade gånger. Fil kand i matematik och teoretisk fysik är ungefär lika relevant som Arnstads CV i det här ärendet. Jag har diskuterat i flera år med en teoretisk fysiker som är katolik och svårt gudstroende och kunnat konstatera att teoretisk fysik i många avseenden är väldigt olikt praktisk fysik. Det blir lite "glömda minnen" över det hela. För dem är Gud ungefär som den Kosmologiska konstanten. Osynlig men praktisk vid ledande av teorier i bevis. Du behöver nog betydligt mer kött på nattvardsbrödet för att jag skall köpa ett uns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips