Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

”Humanisterna är för den fria debatten”

2012-05-05

Följande ledarkrönika publicerades i Nerikes Allehanda 2012-04-29, där Lars Ströman skriver att Humanisterna försöker tysta en präst, Helle Klein.

I dagens tidning publicerades min replik på debattsidan under rubriken ”Humanisterna är för den fria debatten”.

Humanisterna är för den fria debatten

Tycka vad man vill om att Humanisterna vill ha ett utlåtande från Domkapitlet kring att Helle Klein i egenskap av präst kampanjar mot deras konkurrerande livsåskådning. Skulle t.ex. Lars Ströman i egenskap av redaktörkampanja mot en annan konkurrerande tidning, skulle säkert frågan komma även där. Ströman vet att varken Humanisterna eller Svenska Kyrkan (SvK) har något alls emot den fria debatten, därför blir jag lite besviken på att Ströman uttrycker sig som om någon av sidorna försöker tysta den andre. Min uppfattning är att det var fel av Humanisterna att över huvudet taget blanda in Domkapitlet, vilket jag även uppfattar som ett Strömans budskap, och det kan sägas utan en rökridå av censuranklagelser.
I texten ställer Ströman kristendom mot ateism, och exemplifierar med religionskritiska citat från Humanisternas hemsida, men det blir också missvisande. Jag, i egenskap av religionskritiker, samarbetar med bl.a. troende kristna och andra religiösa i formuleringen av kritiken mot religion. Citaten som Ströman använder handlar om problem med organiserad religion, och problem med att begå övergrepp i religionens namn, och denna kritik stämmer många troende kristna (och andra) in i. Du kan alltså ha en gudstro, och erkänna förekomsten av (och problemet med) religiöst motiverat våld.
Den uppfattning som Humanisterna och SvK inte delar, handlar om livsåskådning, och gränsen går inte mellan tro och icke-tro på gudar. SvK behöver inte ha någon extern fiende här, för i grund botten tolererar SvK andra livsåskådningar. Det är till och med så att SvK rymmer olika livsåskådningar, däribland Humanister. Om man kallar Humanister för ateister istället för Humanister, tror inte jag att de gudstroende Humanisterna känner sig korrekt representerade. Det finns till och med präster i SvK som är medlem i Humanisterna. Och tror på Gud.
Jag stödjer Humanisternas kamp för kompromisslös yttrandefrihet, Helle Kleins yttrandefrihet inkluderad. Den har hon utnyttjat till att kalla avvikande åsikter för ”att spy galla”, vilket hon står i sin fulla rätt att göra. Hennes ordval formar min syn på henne, och jag ogillar att Humanisterna efterfrågar ett utlåtande, men att säga något annat än att Humanisterna arbetar för allas rätt till sin uppfattning, och att uttrycka dito, är inte att representera dem korrekt.
Anders Hesselbom
Religionskritisk debattör och medlem i Humanisterna

Kategorier: Uncategorized

6 svar till “”Humanisterna är för den fria debatten””

 1. Ulf Gustafsson skriver:

  Anders, en mycket bra och balanseradkommentar.

  Har för mig att du skrev en kommentar på VoFs forum om detta och att du samtalat med redaktören. Om du vill och när du har tid, kan du inte återgå något av den muntliga kritik mot Humanisterna som framkom.

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Det var en kort mailväxling som förvisso gav en annan insikt, men det är inget att tala om för sakfrågans skull.

 3. Lars N skriver:

  Några gudstroende Humanister finns inte. Tror du det får du allt läsa på om vad livsåskådningen Humanism är.

  Däremot kan man ju så klart vara medlem i föreningen Humanisterna utan att nödvändigtvis vara Humanist. Som denne präst i SvK du beskriver.

 4. Anders Hesselbom skriver:

  Notera att livsåskådningen stavas med litet h, föreningen med stort H. Hoppas att det reder saker och ting.

 5. Lars N skriver:

  Så du menar att det finns Humanister och så finns det humanister?
  Där Humanister är är de som är medlemmar i Humanisterna och där humanister är de som ansluter sig till livsåskådningen humanism? Det var något nytt för mig.

  I så fall undrar jag varför du skrev "Det är till och med så att SvK rymmer olika livsåskådningar, däribland Humanister. " Här låter det ju som att du menar livsåskådningen men du stavar med H.

 6. Anders Hesselbom skriver:

  Jo, men jag är glad att kunna förtydliga. Det jag menar är att det finns personer som är medlem i både SvK och Humanisterna. Och att det både finns humanister och Humanister är inte konstigare än att det finns kristna och medlemmar i Svenska Kyrkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips