Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Humanisterna kommenterar Svenska kyrkans medlemsvård

2016-10-04

Med anledning av att Svenska kyrkan irriterats över den nya digitala tjänsten för att säga upp sitt medlemskap, har Humanisterna gjort ett officiellt uttalande som innehåller fyra påståenden. Dessa är:

Det är etiskt problematiskt att Svenska kyrkan registrerar små barn (i samband med dop) som medlemmar i organisationen. Att barnen inte heller tillfrågas om de vill kvarstå som medlem när de blir vuxna och börjar betala medlemsavgift gör problemet ännu allvarligare. 

/// 

Det är olämpligt att staten hjälper Svenska kyrkan att gratis inkassera medlemsavgiften via skattsedeln. 

/// 

Det är för många oklart vad medlemsavgiften till Svenska kyrkan används till. 

/// 

Kyrkans reaktion på den nya internettjänsten är förvånande och inte särskilt konstruktiv.

Att det finns en enkel app för att gå ur en kyrka man ändå aldrig har velat vara med i är bra, och att kyrkan i fråga bråkar är patetiskt. Eftersom man självklart inte ska vara medlem i en församling vars teologi man inte delar – en majoritet av Svenska kyrkans medlemmar är ateister – så kan man alltid prova den traditionella metoden om inte utträdet med den nya tjänsten godtas. Det sker till priset av ett frimärke.

1. Besök uturkyrkan.se. Sök reda på din församlingsadress.

2. Fyll i formuläret och skriv ut det på papper. Signera.

3. Skicka det till din församling.

Förresten, medlemskap i Humanisterna kostar inga tusenlappar per år – endast 365:-. Fyll i ditt personnummer och din e-postadress, sen är det klart!

Kategorier: Uncategorized

18 svar till “Humanisterna kommenterar Svenska kyrkans medlemsvård”

 1. Att Humanisterna tillhandahåller ett snabbspår för utträde ur SVK är naturligtvis bra fastän det egentligen är statens uppgift. SVK kan ju kontra med ett snabbspår för (åter)inträde. En annan sak är ju om man är villig att betala 365 kr/år till Humanisterna för att införa muslimska religiösa helgdagar i kalendern. Humanistiska agendan är ett skämt!

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Humanisterna tillhandahåller ingen tjänst för utträde ur kyrkan. De kommenterar en sådan tjänst.

 3. Anders Hesselbom 4 oktober 2016 21:11

  Lek med ord! Bah!

 4. Lokatt skriver:

  Men visst är det fantastiskt stötande och fullständigt obegripligt att just Humanisterna föreslår att vi ska införa muslimska högtider (med vidhängande ledighet) i vår almanacka? Är det inte ohyggligt märkligt? Jag tar mig för pannan.

 5. Lokatt skriver:

  Angående att det ovetande och oskyldiga barnet registreras som medlem i Svenska Kyrkan, detta måste bort! Under en herrans massa år hade jag ingen aning om att jag "var kristen". Detta tog ett snabbt slut när jag fattade. Jag är övertygad om att många föräldrar i modern nutid inte har en aning om denna tvångsanslutning till en vidskeplig grupp, de tror att den lilla bara får ett namn, under festliga omständigheter.
  Föreställ er att spädbarn smyganslöts till LO, eller SD, eller Nordisk ungdom, det skulle bli ett himla liv.

 6. Anders Hesselbom skriver:

  Mycket bra poäng, Lokatt! Den tänker jag låna av dig.

 7. Här en kommentar från Djävulens advokat:

  Föräldrarna är ju verkligen "gode män" för sina telningar tills då når myndighetsålder. Eller hur? Det medför bl.a., att de bestämmer sjukvård, vaccineringar etc., till båtnad för barnet. Det kan även innebära att de, om de är vidskepliga, ser till att barnet döps och upptas som medlem i någon religiös församling därför att de själva finner trygghet i en sådan miljö.
  De kanske till och med tror att Gud inte bryr sig om och skyddar en hedning. Kanske får barnet också en bankbok där barnbidraget sparas ända till myndighetsdagen. Allt som föräldrarna tycker är för barnets bästa.

  När barnet inte längre är ett barn och kanske inte delar föräldrarnas vidskepelse går barnet som "vuxen" ur församlingen (Som ex. Lokatt. Och som jag själv för den delen). Det är ju ett intelligent beslut och samma förstånd har säkert en överslätande och förlåtande attityd till föräldrarna som bara ville barnets bästa med tokerierna. Själva medlemskapet skadar ju inte barnet utan det är andra manifestationer av föräldrarnas vidskepelse som gör det; bön, etc. Så no big deal…Någon medlemsavgift behöver väl inte föräldrarna betala för barnen hoppas jag. (Synd förstås då hade kanske vidskepligheten offrats och inga böner blivit sagda).
  Alltså: Tack vare föräldrarnas "dumhet" får barnet en möjlighet att hävda en personlig integritet genom att skippa Jesus. Karaktärsdanande! 😉

 8. Anders Hesselbom skriver:

  Medlemskap i Svenskarnas parti bakom ryggen på barnet, med automatiskt förnyelse år efter år, vore en utmaning. Svenska kyrkan? Äsch, de har haft sina glansdagar.

 9. Lokatt skriver:

  Jag vill bara påpeka att ingen av mina föräldrar var religiös. Kanske hörde de till gruppen som inte insåg att jag "blev kristen" i och med dopet, det vet jag inte.
  Men på den tiden, länge sen, var det så man gjorde bara, annars uppfattades man som konstig, möjligen kommunist.
  Pappas släkt fanns i Finland, där var man (är man?)ännu mer konservativ än här. Jag tror inte han ville att de skulle tro att han blivit uppblåst och snobbigt "rikssvensk" med märkliga nymodigheter.
  Det fanns inget gudsprat i hemmet trots att jag var döpt. Jo mamma läste en bit av aftonbönen "Gud som haver barnen kär" på kvällen vid sängkanten men det var liksom bara en sövande ramsa. Sista strofen , "Den Gud älskar lyckan får" läste hon aldrig. Pappa läste inga böner alls.
  En Långfredag sa mamma: "Idag får man egentligen göra något alls, inte ens sticka. – Men det gör jag ändå!

 10. Lokatt skriver:

  Idag måndag gör DN-krönikören Erik Helmerson i sin spalt reklam för DN-kollegan Niklas Orrenius nya bok "Skotten i Köpenhamn", som ytterst (tydligen) handlar om hoten mot Lars Vilks.
  "Läs den!" uppmanar oss kompisen Erik. Kamaraderi, kallas sånt.
  Men till saken. Helmerson skriver:
  " Orrenius har länge skrivit om islam i Sverige, både dess goda och sämre sidor."
  Jag undrar och letar, sedan länge, efter islams "goda" sidor. Jag läser i böcker och söker, just nu i Ayan Hirsi Alis "Reformera islam".
  Goda? Kan någon vänlig människa berätta för mig vilka de goda sidorna är?
  Ska naturligtvis fråga Helmerson om detta, han brukar faktiskt svara.

 11. Lokatt skriver:

  Jag gick in på Humanistbloggen för att se om saken nämndes där, eftersom jag tror att om det är nån som kan förklara godheten hos islam så är det Patrik Lindenfors.
  Men de skriver bara om humlor och kanelbullar och om påven. Enklare liksom.

 12. Lokatt skriver:

  Erik H svarade mig nästan omgående.
  Med de här draporna. Jag tror han behagar skämta med mig, ingen levande människa orkar läsa detta, han vill bara få tyst på mig.
  Har tittat lite här o där i textmassorna, på engelska dessutom.
  Puhh. Ond katolik.

  Detta är Erik Helmersons svar på min fråga om Vad som är bra med islam:

  Hej
  Börja till exempel att läsa här, sedan är det bara att gå vidare: http://www.iras.org/positivereligion.html, https://www.quora.com/What-are-some-positive-things-that-come-from-the-Islam-religion
  Du kan också fråga dig ”vilka är de goda sidorna av kristendomen?” och tänka att svaret ungefärligen gäller även de övriga världsreligionerna, inklusive islam.

  Vänlig hälsning
  //Erik

 13. Lokatt skriver:

  Ett smakprov på vad som tydligen är bra i islam enligt Erik H:

  "Teachings concerning gender equality:

  Prophet’s concern for female infanticide can be observed in one of his sayings: “Whoever has a daughter and he does not bury her alive, does not insult her and does not favor his son over her, Allah will enter him into paradise.”

  (infanticide betyder abort)
  Man blir ju jättetacksam över att inte bli begravd levande av farsan, jippi! Toppenreligion, ju. Och som tack för det blir han, gubben alltså lotsad till paradiset.

  Now I think I hate Erik Helmerson.

 14. Lokatt skriver:

  Nej inte "abort", utan "barnamord" skulle det vara.

 15. Unknown skriver:

  Om man ska vara rättvis så hade de ju inte tillgång till den medicinska teknik som bl a de föredömliga ateisterna i Kina använder.

  Bland alla uttalanden som tillskrivs Muhammed finns förstås också en del trevliga, men tyvärr tycks de vara väldigt okända inom islam.

 16. Lokatt skriver:

  den första länken Erik H rekommenderade mig att läsa handlade om hur viktigt och bra det är med religioner överhuvudtaget så den hoppade jag över.
  Men i länken om hur bra just islam är skriver en Mohamed Dabo, som inleder med det fromma lā ʾilāha ʾillā-llāh, muḥammadun rasūlu-llāh (vi kan ju den där ramsan numera, ingen översättning behövs):

  "I can't tell you all the positive things that are in Islam. Because everything in Islam is positive. However, if you don't understand the true meanings behind each verse of the Quran, you will never find that positivity."

  "Everyting" (in islam) är skrivet med fetstil.
  Och så lägger han till att om man fattar trögt så kan man inte se detta everything. Pfhh.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips