Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Hur går det att leva på spökpengar, TV4?

2016-03-30

Ett ”medium” är en person exploaterar folks tro på spöken, genom att hävda att han kan prata med döda, och TV4-Gruppen exploaterar detsamma genom att göra reklam-tv av detta spektakel.

Signaturen Peter skrev en kommentar på Facebook till TV4 angående programmet ”Det okända” som syftar till att skapa underhållning av mediumskap.

”Tycker att ni som tv-kanal beter på ett väldigt omoraliskt sät när ni skapar ett tv-program som Medium. Ofta är det människor i sorg som ni utnyttjar för göra ett program som drar tittare. Jovisst anmäler de sig själva till programmet, men alla människor kanske inte har den vetenskapliga kunskap för att kunna avgöra om det är sant eller ej. När den vetenskapliga världen avfärdar det ni påstår tex inom psykologi och fysik, människor som har studerat i många många år och jobbat med det…. Ändå väger mediumens ord tyngre än dessa. Det finns en anledning till att ni blev utsedda till årets förvillare av Vetenskap och folkbildning. skärp er nu.”

TV4 svarade genom att hänvisa till den starkt ifrågasatta kopplingen mellan moral och vetenskap. ”Vi utger inte programmet för att vara vetenskapligt”, vilket skulle försvara det förkastliga beteendet. Att bedra människor anses alltså vara helt oproblematiskt, bara man inte hävdar att man bedriver vetenskap. Dessutom erbjuder TV4 en plattform åt ”framgångsrika” medium.

Kopplingen mellan vetenskap och moral har kritiserats förr, från ett annat håll. Sam Harris hävdar att vi rent objektivt kan säga att ett visst agerande är bättre eller sämre än ett annat, i olika situationer (vilket man kan göra) och att det följer till att moralfrågor är vetenskapliga frågor. Det är förmodligen också sant, men absolut inte lika självklart, av flera skäl.

Peters kommentar följs upp av en hel del intressanta påpekanden. Björn konstaterar att man kan sända sektpropaganda och konspirationsteorier under samma devis.

Åsa frågar hur dessa medium är framgångsrika. ”Tjänar mest pengar? Syns mest i teve/media? Pratar med flest avlidna?” Ja, det kan man verkligen fundera på.

TV4’s beteende vore inte lika bedrägligt om man verkligen överlevde sin egen död, och om medium verkligen kunde prata med de som dött. Svaret på den frågan återfinns inom den teoretiska fysiken.

Kategorier: Uncategorized

6 svar till “Hur går det att leva på spökpengar, TV4?”

 1. Anders. Vidskepelse i all ära ska naturligtvis slås ned på. Tack! Men vad som är värre bedrägeri än TV 4:s spridande av hokuspokus är att våra lagar tillåter dessa vansinniga (se länkar) yttringar av rofferi. Nu ska Magdalena Andersson ta tillbaka futtiga 1.2 miljarder i x-tra skatt från storbankerna. Att jämföras med de 106.0 miljarder de tjänade och de 60.0 miljarder som delades ut till aktieägarna. Vore inte detta ett värdigt ämne att ondgöra sig över med inlägg i Humanisternas bloggar? Nuvarande inlägg framstår som mer eller mindre irrelevanta i jämförelse.

  Götebors-Posten: http://www.gp.se/ekonomi/1.2985792-stabila-bankvinster-trots-minusranta

  Sydsvenskan: http://www.sydsvenskan.se/asikter/jag-forstar-inte-hur-bankerna-kommer-undan/

  Jag föreslog en gång i världen att Humanisterna skulle bilda ett eget parti med fullständig sekularisering på agendan. För smalt tyckte Sturmark o Co. OK; att också belysa ovanstående omoral kunde komplettera programmet och få röster. Sätt igång!

 2. "Sätt igång!"

  OBS! Inget aprilskämt.

 3. Lokatt skriver:

  Islamsmekarna Humanisterna kan naturligtvis inte stå för fullständig sekularisering.
  Å vad jag önskar att "religionsfrihet" skulle stå för frihet från all offentlig religionsutövning. Dvs att religion "privatiseras", att man får worshipa och gulla med guden hemma på kammaren. Ungefär som att gå omkring med ändan bar om man så önskar, det får man göra hemma, men inte ute bland folk .

 4. Lokatt skriver:

  Jag har inte märkt att teve4 har fått ett andepratarprogram, jag har kanske skyddande selektiv uppfattningsförmåga 😉
  Annars är ett äkta förnedringsprogram "Ullared" där man också utnyttjar de verkligt svaga. Alla som är feta, tatuerade och korkade får vara med, obehagligast är de återkommande inslagen med de två gamla tanterna, systrar tror jag, som hela tiden grälar och där den ena måste vara senil, hon svär som en borstbindare utan anledning och är så där ständigt argsint som vissa dementa (alltså sjuka) tyvärr blir. De här damerna, plus en spritfet skåning som drar skämt på pilsnernivå borde lyftas ur programmet, detta är plågsam lytes"komik".
  Men då blir det ju inget klirr i kanalens kassa förstås.

 5. "Men då blir det ju inget klirr i kanalens kassa förstås."

  Vad betyder det? Jo att minsta gemensamma nämnare för svensk folkhumor har ett väldigt lågt värde.

  Ett annat lågmärke för svensson-intelligensen är naturligtvis existensen av Vänsterns och Miljöpartiets läge över 4-procentspärren. Centern med opportunisten Annie Lööf är för äckliga att ens kommentera.

 6. Lokatt skriver:

  För ordnings skull: "Ullared" går på kanal 5. Same shit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips