Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Hur länge avvaktade Gud innan han skapade Universum?

2014-11-09

Jag betraktar Svenska kyrkan som den mest pålitliga kunskapsauktoriteten inom teologi. Jag funderat lite över de olika tidsrymderna som passerat mellan olika centrala händelser i Guds liv, och kommit fram till att jag inte hittat någon uppgift om hur mycket tid som passerade från det att Gud var förmögen att skapa vårt universum, till dess att Gud valde att skapa vårt universum. Så jag har slängt ut den frågan till dem, lite försiktigt.

Enligt William Lane Craig är Gud evig, medan Universum är 13,7 miljarder år gammalt. Det innebär att Gud har existerat i en evighet utan varken lust eller behov av oss eller vårt universum, såvida inte andra teologer har andra uppfattningar om denna tidsrymd. Jag är också intresserad av att få reda på vad som kan ha hänt i Guds liv för just 13,7 miljarder år sedan som fick honom att vilja skapa Universum, och varför inte människan släpptes in förrän alldeles nyligen.

Kategorier: Uncategorized

3 svar till “Hur länge avvaktade Gud innan han skapade Universum?”

 1. Lennart N skriver:

  Men om guden ifråga har existerat i en evighet så är ju alla ändliga tidrymder exakt lika med noll för hen. Kort sagt så kan en sådan gud inte varsebli tid och kan därför inte på ett medvetet sätt ingripa i vår värld (vilket ju är ett av grundkraven för att en gud ska vara teistisk).

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Det följer inte med nödvändighet att evig existens berövar tidsuppfattningen. (Teistisk? Menar du deistisk eller transcendent?)

 3. Lennart N skriver:

  Jag menar teistisk eftersom sådana gudar, till skillnad mot deistiska, såvitt jag förstått på något sätt och någon gång måste interagera medvetet med vår verkliga värld (så som jag begriper så är t ex en gud som sig själv ovetande råkat orsaka Big Bang genom att stöta till något med sin blindkäpp och sedan fortsatt sin vandring utan att ens notera saken ingen teistisk gud).

  Den evighet jag avsåg var förfluten tid, d v s att gränsövergången för guden redan vara avklarad vid tiden för den tänkta skapelsen (man kan i o f s spekulera om att guden kanske kan drabbas av en oändlig minnesförlust strax före Big Bang eller bara har ett ändligt minnesutrymme men det betyder ju bara att hen inte vet om att hen är oändligt gammal och det är ju knappast förenligt med förutsättningarna).

  I vår fysiska verkligheten finns naturligtvis inga oändligheter (oändligheter har väldigt, väldigt mycket gemensamt med gudar :-)), oändligheten är bara ett av människan uppfunnet matematiskt verktyg (mycket kraftfullt och användbart sådant men icke desto mindre bara ett verktyg).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips