Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Hur relevant är ”ogenomförbar plan” för offret?

2012-07-03

Eftersom ett potentiellt kvinnligt våldtäktsoffer visade sig vara en transexuell man, kan inte våldtäktsmannen dömas för våldtäkt enligt Örebro tingsrätt, eftersom planen blev ogenomförbar när offret var en man. Våldtäktsförsöket avbröts helt enkelt efter att gärningsmannen lyckats få av offret byxorna, så straffet blev 15 000 kr i böter och fyra månaders fängelse för misshandel.

Hade det manliga offret inte sett ut som en kvinna, hade inget hänt. Hade det manliga offret varit en kvinna, hade övergreppet gått längre. NA.se skriver:

Men nu frias 61-åringen av Örebro tingsrätt – trots att domstolen anser det bevisat att mannen var ute efter att våldta kvinnan. Han var inte ute efter vem som helst utan hade siktat in sig på henne.

Att offret inte var den gärningsmannen hade hoppats på, blev lite av en välsignelse för gärningsmannen, eftersom han fälldes. Nu fäll han inte för våldtäkt, eftersom uppsåtet försvann i det ögonblick han upptäckte att offret inte var den han trodde.

Jag vet inte hur exakt citatet om att detta inte kan leda till fullbordad våldtäkt är,
för män kan faktiskt våldtas, men uppsåtet försvann. Ur offrets synvinkel borde uppsåtet som fanns där från början vara det relevanta, eftersom det var det som ställde till det för offret. Jag ser fram emot att höra var detta slutar.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips