Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Idag är jag mer övertygad om att Umeå Universitet har problem

2014-06-10

Igår kritiserade jag, tillsammans med Linda Strand Lundberg, Umeå Universitet (UMU) för bristen på policy för hur man får använda deras namn. Orsaken var att en avsändare, som till synes representerade UMU, deklarerade upprepade gånger att folk var ”dumma i huvudet”. Inte för att UMU var avsändare, utan för att det såg så ut. Adjunkten i fråga försvarades av sin arbetsgivare som hänvisade till hans rätt att berätta vilka som är dumma i huvudet, en rätt vi inte ifrågasatte.
Idag har en kollega till adjunkten, doktorand Susanna Eriksson, kritiserat mig och tagit adjunkten i försvar. Men hon har konsekvent hänvisat till att personerna som adjunkten påstår vara dumma i huvudet, är värda kritik, för att legitimera adjunktens tillmälen. Mer specifikt, det förekommer rasism, det förekommer jämställdism och det förekommer hot mot någon som benämns Lady Dahmer. Med reservation för att jag är osäker på definitionen av jämställdism, så står jag på samma sida som Susanna Eriksson i frågan om huruvida dessa personer förtjänar kritik, men eftersom jag inte ifrågasatt adjunktens rätt att skriva som han gör, är det en onödig rationalisering.
1. Vissa personer är rasister, jämställdister eller hotfulla.
2. Man får tala om för rasister, jämställdister eller hotfulla, att de är dumma i huvudet.
3. Alltså får adjunkten kalla dessa för dumma i huvudet.
Men om jag inte var tydlig med adjunkten rätt att deklarera vilka som är dumma i huvudet, så vill jag vara det nu. Alltså är hans rätt en premiss, inte en slutsats. Min kritik tar avstamp i adjunktens starka koppling till UMU, inte något ifrågasättande av hans rättigheter. Inte bara adjunkten ropar tillmälen efter sina medmänniskor på Twitter, det som fick mig att reagera var alltså hur han framställer sig medan han gör detta. Kopplingen till den institution som vi gillar och vill vara stolta över.

Så här kan en dag på Twitter se ut för den som tänker på sig själv som god och på andra som (t.ex.) rasister, 4/6, 2014:

6/6:

7/6:

Kategorier: Uncategorized

6 svar till “Idag är jag mer övertygad om att Umeå Universitet har problem”

 1. Anonym skriver:

  Något off topic: Förtjänar feminism kritik? Ungefär hur definierar du jämställdism och vilka jämställdistiska tankegångar skulle kunna förtjäna kritik? Finns det fog för att säga avsiktliga misstolkningar är vanligt bland feminister? Såsom Susanna Eriksson avsiktligen, eller oavsiktligen, väljer att inte svara på din kritik utan något helt annat? Kan det vara den feministiska hållningen att "min religion är finast" och alla som ifrågasätter är *valfritt okvädningsord (ex rasist)* som skapar en kultur där det nästan uppmuntras att Andreas Pettersson formulerar sig som han gör i Universitetets namn? Uppfattar Universitetet det alltså som fint att förknippas med feminism och därmed också Andreas Petterssons formulering gentemot oliktänkande (eller snarare tänkande.)

  /David

 2. Anonym skriver:

  Är inte det här klassisk "guilt by association". Universitetsadjunkten och doktoranden anser tydligen att det faktum att någon är jämställdist eller kritisk mot feminism eller anti-rasism diskvalificerar denne från debatten. Feministen eller anti-rasisten har därmed på förhand rätt i alla debatter. Den som inte har rätt åsikter får dessutom finna sig i ganska grova tillmälen från de rättrogna. Det verkar vara så man resonerar på Umeå Universitet i alla fall…

  // Jan

 3. Fredrik skriver:

  Alltså, vadå? Får man inte skriva vad man jobbar med på sin twitterbio? De flesta fattar nog att man är där som privatperson ändå, men det är klart att man kan missförstå om man VILL missförstå.

 4. Anders Hesselbom skriver:

  Huruvida man får skriva var man jobbar har inte ifrågasatts.

 5. Lokatt skriver:

  Var detta på rik-tigt? Att en universitetsadjunkt "argumenterar" så här? Och inte skäms ett dugg tydligen? Var han full ? (Jag kollade inte avsändartiderna. Men vissa kan vara fulla hela tiden.)
  "Du är dum i huvudet" är sånt som femåringar använder sig av.

  Dumstrut och skamvrån skulle han få om jag vara hans chef. Pinsamt.
  Detta formar/stärker tyvärr min (mallig Lundensare) inställning att Umeå universitet är ett skräpuniversitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips