Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Idag har jag blivit kränkt av Richard Dawkins

2016-01-28

Så sent som igår blev Rebecca Watson av med en uppdragsgivare på grund av att hon inte går ihop med Richard Dawkins, och idag bubblar ett två dagar gammalt tweet upp, med en video som driver rejält med både en falang av islamism och en falang av feminism. Det är The Northeast Conference on Science & Skepticism som inte längre vill ha med honom att göra. Han skrev, fritt översatt:

”Detta gäller uppenbarligen inte den stora majoriteten av feminister, där jag själv ingår. Men en fördärvlig minoritet.”

Här är videon:


Ingen disclaimer angående islam? Inte alla muslimer har andra klädkoder för män och kvinnor. Det är lika självklart som att inte alla feminister är rabiata och kontraproduktiva.

Ni som hängt med i debatten känner säkert igen kvinnan vid pianot. Det var hon som lyckades avbryta ett MRA-möte (en föreläsning med Warren Farrell) i Toronto för ett par år sedan, genom att använda brandlarmet. När väl alla var ute, gav hon sin syn på saken framför kameran på ett inte helt respektfullt vis. Det är alltså hon som får representera ”feminismen” i Dawkins tweet, vilket givetvis inte är speciellt rättvist, disclaimer till trots.

Och som om inte detta vore nog driver The Guardian hårt med danska nationalister. Kanske inte lika grovt, men helt klart jämförbart.

Jag tror att Richard Dawkins själv förmodligen skulle betrakta den senare teckningen på Rasmussen som den grövsta, eftersom han twittrade ut videon i tron om att den föreställde en ”generisk muslim” och en ”generisk feminist”, men så är alltså inte fallet, varför han raderade sitt tweet. Videon refererar till kvinnan i Toronto-incidenten. I övrigt har han inga invändningar, utan ger konferensen sina lyckönskningar.

”I wish the NECSS every success at their conference. The science and skepticism community is too small and too important to let disagreements divide us and divert us from our mission of promoting a more critical and scientifically literate world.”

Här kan jag verkligen identifiera mig med Richard Dawkins. Han må ha kränkt även mig med videon, men vi delar ändå syfte och mål. Och jag förstår den skadeglädje som nu visar sig hos de kristna han kränkte bortom räddning med sin bok Illusionen om Gud – att inte alla gillar att bli utmanade, vet vi allt för väl.

Och så var det kanalen som publicerade videon i fråga, Sargon of Akkad. Ja, jag följer den med stor entusiasm. Även om videon nämnts här verkligen är satir i grövsta laget, så är det en mycket intressant kanal, som kritiskt granskar både makthavare och samhällsfenomen. Är det medhåll du är på jakt efter, så har du inget att hämta där.

Kategorier: Uncategorized

5 svar till “Idag har jag blivit kränkt av Richard Dawkins”

 1. Tråden "Stefan Gustavsson ger Dawkins 'svar på tal'" har blivit svårhanterlig i sin längd. Får jag föreslå att vi fortsätter här i stället?

 2. Humor på Humanistbloggen:

  Ulf Gustafsson bekänner ätt han läser här på Anders’ blogg. Får naturligtvis omedelbart bannor av Lindenfors:

  ”Ulf,
  Läser du där? Det trodde jag inte.”

  Stackars Lindenförs. ”Även du min Brutus.”

  http://humanistbloggen.blogspot.se/2016/01/gott-nytt-ar-oppen-trad.html

 3. Lokatt skriver:

  Hihihoahhhh !

 4. Anders Hesselbom skriver:

  Äsch, det är klart dom läser. Men våra meningsskiljaktigheter är nog mer politiska – vi är humanister alla tre. Jag vet mycket väl att Henrik Larsson bara är kulturellt kristen, vilket enligt den svenska definitionen är vad jag menar. I Storbritannien (där jag själv bott under mina tonår) har man en definition som innefattar Richard Dawkins (vars påstådda otrevlighet egentligen handlar om folks kränkthet – se hur Lennart hanterar relationen med rationella). Jag har inga invändningar mot varken Patrik eller Ulf när vi pratar humanism, och att inte alla röstar på samma parti är fullkomligt naturligt för den krympande skara som fortfarande tror på demokrati och "gillar olika".

 5. Ostronmannen skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips