Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Inte rasist men…

2015-01-16

Jag måste vara ärlig och säga att inte alla som yttrar orden ”jag är inte rasist men…” är rasister. Men min uppfattning är att du hittar betydligt fler rasister bland dem än bland dem som kan sätta punkten lite tidigare. ”Jag är inte rasist.” Igår publicerade ETC denna teckning:

Islamofoberna (såvida de inte rent av menar rasisterna) kan alltså äntligen komma ut ur garderoben, tack vare al-Qaidas attentat mot Charlie Hebdo, en tidning som främst sysslar med politisk satir.

Detta får mig att tänka på att dem som ”är för yttrandefrihet men…”

I den gruppen finns en beklämmande överrepresentation av personer som anser sig vara för allas rätt att säga sin mening, men att de som inte delar deras personliga uppfattning bör avstå. Trots att det är exakt i detta läger du faktiskt hittar rasisterna.

Yttrandefrihet betyder inte att man får uttrycka vissa åsikter, medan andra är kriminella. Yttrandefrihet betyder att alla åsikter får uttryckas, så länge man inte hotar, uppviglar, och så vidare. Och en gemensam nämnare hos alla som vill kriminalisera yttrandefriheten, är den naiva föreställningen att de egna åsikterna ska förbli tillåtna, medan alla andra ska tvingas till tystnad.

Det kan vara värt att tänka på, Mehmet Kaplan.

Kategorier: Uncategorized

47 svar till “Inte rasist men…”

 1. Är det inte märkligt hur fruset ställningskriget igen är mellan islamofober och islamofobofober efter bara några timmars samsyn?!

  Efter överrumplingen genom de fruktansvärda dåden mot Charlie Hebdo har islamofobofoberna – Patrik Lindenfors och Co; nu också Anders Hesselbom -tagit sig samman och returnerat till sitt gamla vanliga mantra att terroristerna inte kan associeras med de muslimer som inte utför terrorhandlingar bara för de har samma kurslitteratur.

  Alldeles oavsett att muslimerna i allmänhet, stöttade av koranen, är djupt odemokratiska, antifeminister etc., ska de skyddas från all misstanke att läran och dess proselyter utgör en grogrund för terrorism.

  Det är vår lycka att åtminstone polismyndigheterna har vett att se verkligheten som den är och söker ledtrådar i muslimska församlingar för att hitta potentiella mördare innan det är för sent.

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Jag vill rätta dig. De kan associeras med terroristerna i och med att de delar tro, men det var inte alla andra som begick dådet, det var terroristerna. Enligt mig. Givetvis är inte muslimer mot islam, och givetvis är inte nazister antinazister. Men jag tror att det du irriterar dig på, är min syn på personligt ansvar.

 3. Anonym skriver:

  Jag är för yttrandefrihet, men…Jag hade avstått från att publicera rena nidbilder på Muhammed eller göra honom till rondellhund. I vår europeiska kontext så blir det faktiskt precis som den så bespottade McIntosh säger, att sparka neråt mot dom svagaste grupperna. Man får riktigt dålig eftersmak av sådan satir. Dessutom tror jag att en grupp som t.ex.IS gynnas av sådant. Dom lever på hat och motsättningar, det är deras bundsförvant nr1 i rekryteringen och varje enögd islamofob bidrar till att stärka det dåliga klimatet ytterligare.
  Trots det så vill jag inte förbjuda dom som har det dåliga omdömet att håna sina medmänniskor på det sättet. Jag klarar inte av att definiera en tydlig gräns för yttrandefriheten, men korkad, pubertal och dum måste man få vara.
  Anders Åberg

 4. Anders Hesselbom skriver:

  Så länge man inte kräver att andra ska avstå, så har jag inga problem. Även de som inte själva bistår i kampen för ett fritt samhälle, profiterar på detsamma. Det är helt ok att låta andra dra lasset, men det är inte ok att försöka sabotera för dem. Inte bara islamister är underprivilegierade, inte bara islamister är våra motståndare. Om det är tillåtet att låna vänsterns retorik: Riktiga muslimer delar våran kamp för ett fritt samhälle, som alla drar nytta av.

 5. Lokatt skriver:

  Det tråkiga med dig Anonym är att i alla fall jag inte ids läsa igenom något av det du skrivit.
  Eftersom du inte tycks veta vem du är eller vad du heter utgår jag ifrån att du inte heller vet vad du tycker. Så jag har ingen aning om vad du nu har kommit på, och tycker att detta vad det nu är, är ointressant.
  Det är riktigt fånigt att hitta på alla möjliga alter egos, och när du använder verkliga personers namn känns det obehagligt.

 6. "Riktiga muslimer delar våran kamp för ett fritt samhälle, som alla drar nytta av."

  Här nedan är de riktiga muslimerna refererade?!

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/muslimska-ledare-bidrar-till-polarisering_4257835.svd

 7. Anonym agerar sjukt. Bäst att nonchalera den personen; man vet aldrig vad han eller hon kan känna sig triggad till.

 8. Anders Hesselbom skriver:

  Kommentaren är ju signerad Anders Åberg. Misstänker ni att jag låtit ytterligare ett fall av urkundsförfalskning passera?

 9. Lokatt skriver:

  Jag läste SvD-artikeln, skriven av islamologen och religionsforskaren vid Lunds universitet Sameh Egyptson.
  Jag är chockad.
  Hur vågar Mustafa Omar och Hassan Moussa blåljuga i utländska medier om svenska förhållanden. Uppenbarligen tror de här herrarna att de kan säga sitt hjärtas egentliga mening utan att avslöjas när det sker utanför Europa.
  Ett axplock:
  "Tidigare har Moussa i Al Jazeera i en intervju som också finns på Youtube, hävdat att islamofobin i Sverige ingår i ett sionistiskt propagandaupplägg."
  Och:
  "Intervjuad av nyhetsbyrån Europress Arabia 28/12 ­säger Omar Mustafa, ordförande i Islamiska Förbundet, att ”några moskéer som sattes i brand tidigare var attacker från kristna emigranter från Mellanöstern, medan några andra moskéer blev ­attackerade av andra muslimer med annan tro eller ideologi”.
  Bluff och båg så det stänker.
  Läs artikeln i SvD, gör det! Och fundera över om det kanske är de här betrodda svenska höjdarna som Alice Bah ska ta råd från inför sin islam-utbildning.
  De ska inte vara betrodda överhuvudtaget.

 10. Anders Åberg skriver:

  Ännu en gång så funkade det inte med namnet så då fick det bli anonym med underskrift. Intressant dock att se hur noga folk läser inläggen.

 11. Lokatt skriver:

  Anders Hesselbom
  Ärligt talat har jag inte riktigt fattat det där, och jag misstänker såklart inte dig för någonting! 🙂
  Jag får bara obehagliga rysningar inför en signatur som hela tiden ändras. Jag Fattar inte poängen med detta – är det "skojjigt" för spjuvern/utövaren, eller är hans person ständigt är förföljd. Kanske från yttre rymden och därför hela tiden måste byta identitet? I så fall vill jag rekommedera foliehatt (snart registrerat och godkänt läkemedel) – Hjälper garanterat! Om man bara vill.

 12. Anders Åberg skriver:

  E du arg katten? Ett par glasögon kanske skulle få dig på bättre humör.

 13. Lokatt skriver:

  Ja tack! Ett par nya kostar sex tusen. Ville du bidraga… eller missförstod jag dig?

 14. Anders Hesselbom skriver:

  Då när jag vet att det var du, Anders Åberg: Att du ska få välja att avstå är lika självklart som att andra ska få välja att publicera. Man ska inte betas i andras trädgård i onödan, och gör man det, får man vara tacksam över det som bjuds.

 15. Det är både andefattigt och oprofessionellt av svenska riksdagsledamöter att köpa dylik smörja av antisvenska krigshetsare av det här slaget. Vi är ett antal människor med erfarenhet av MÖ, Saudi och Egypten som har påpekat hur muslimer hanterar "sanning" och varnat i ett antal år, men män piskas fortfarande och kvinnor stenas medan svenska intellektuella utan insyn och kompetens hävdar att Islam är felfritt. År för år blir jag frispråkigare, eftersom jag vet att hängningar från lyftkranar är ett folknöje i tex Iran. Inte ett enstaka islamists vansinnesdåd.

 16. Lokatt skriver:

  I en repris i kväll hörde jag dokumentären om svenske "Josef", som berättar om hur han varit på väg att värvas av ISIS och resa till Syrien som krigare. Hjälpsamma islamfellows hade lockat med erbjudanden om bland annat resan till ISIS betald av dem."Josef" beskrev hur han grät varje natt när han tänkte på Syrien och de gråtande föräldralösa barnen han sett på youtube-klipp, och hur han ständigt såg bilderna av de av regimen plågade barnen framför sig. han insåg nu att islam var det enda rätta.Josef ville innerligt resa ner och komma till paradiset och efter en tid kunde han inte tänka på annat än att få bli martyr.
  Men familjen sa absolut nej. "Två timmar varje dag" grälade de om detta. Till slut tillkallade den icke-troende fadern SÄPO. !
  Josef beskriver att han då ljugit Säkerhetspolisen full, "Jag sa att jag inte alls tänkt resa, jag hittade på allt möjligt."
  Då var detta lögn.
  Men nu har Josef ändrat sig, hans förklaring är att han ju "inte kunde resa eftersom inte föräldrarna sagt ja".
  I mina öron låter denna förklaring till beslutet inte trovärdigt. En västgötaklimax, Den unge Josef hade blivit radikal muslim och mer eller mindre i smyg kommit till insikt om att islam är den enda rätta tron. Han hade löfte om att få allt betalt, han skulle få bli en hjälte (och få panga med grymma vapen, drömmen för otaliga småpojkar). Och han, tonåringen skulle få en garanterad plats i Paradiset (åh, jungfrurna…)
  Men han skulle alltså ganska plötsligt avstått från allt detta därför att "mamma och pappa sa nej".
  I programmet har han nyss berättat hur han blåljugit inför svensk säkerhetspolis. Men ändå sväljer reportern hans märkliga förklaring med hull och hår.
  Kanske har det inge större betydelse i det stora hela varför"Josef" avstod från att halshugga folk. Vad jag önskar är att vi slutar att vara naiva.

 17. Förklaring till främlingsfientlighet och SD framgångar?

  http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150115122005.htm

 18. Anonym skriver:

  Förmodligen. Och lösningen är så enkel som att umgås med främlingen så nu finns inga ursäkter längre för att stanna i främlingsfientligheten.

  "This research identifies a reason for the empathy gap and answers the vital question of how do we create empathy between strangers," said McGill University psychology professor Jeffrey Mogil, senior author of the study. "In this case, creating empathy was as simple as spending 15 minutes together playing the video game Rock Band®."

  Meh Wen Ckap

 19. "In this case, creating empathy was as simple as spending 15 minutes together playing the video game Rock Band®."

  Sakta i backarna!

  Så enkelt när deltagarna är studenter med samma etniska och kulturella bakgrund, med samma språk, med liknade livssituation och allmänna referensramar. Det snarare befäster än stjälper SD:s uppfattning om faran med mångkulturen.

 20. Lika barn leka bäst. Gäller även "playing the video game Rock Band®."

 21. Men om främligen inte har lust att umgås med Dig och än mindre vil att hans hustru och döttrar skall umgås med Dig. Hur bygger Du broar då…?

 22. Text-TV sidan 106-107 i morse. "I Hällnäs i Vindeln med 259 ivånare hat Migrationsverket beslutat om 500 nya platser för asylboende. Varken kommunen eller M-verket har ansvar för att de asylboende får sysselsättning eller lär sig språket. DET FÅR FRIVILLIGA ORTSBOR STÅ FÖR…. Märta 67 och Avel 74 år. No moore comments….

 23. Lokatt skriver:

  Arma Hällnäs.
  Varför Hällnäs? Varför inte Karlavägen (Stockholm) Strandvägen, Gärdet, Södermalm, villorna i Nacka med sjöläge, Ålsten, Äppelviken, Djursholm…(Där Mona, chefstidningsredaktörerna, journalisterna, politikerna, f.d. statsministern, kultureliten frotterar sig med varandra medan de smider planer för Grytan och Hällnäs och andra byar som de aldrig tänker sätta sin Ballyklädda fot i.

  – Där finns väl inte En Enda asylsökande? I de här stora våningarna och villorna finns plats, och gör det inte det får man tränga ihop sig.

  Tror verkligen någon att de asylsökande i Hällnäs kommer att stanna där? Att buss-strejkarna utanför Östersund nyligen var ett undantag, en busslast med ovanligt konstiga människor – ett cirkussällskap kanske, som inte alls gillade snö och stora ödsliga vidder. Men i Hällnäs ska det bli nytt liv, med nybyggda villor, affär, skola med många barn, ett blomstrande samhälle fritt från konflikter kan man tänka. Stackars lilla Märta.

 24. Lokatt skriver:

  Jag läste igenom slarvigt. Men, visste vi inte det här redan? Är det inte en självklarhet?
  Undras hur mycket forskning som ägnas åt sådant som vi redan vet –
  "Om det regnar i morgon kommer det uppifrån! har doktoranden Snilleblixt von Lidner- Knäpp efter femton års slitsamt forskande kommit fram till"

  Lika barn leka bäst. Det betyder inte att man vill eller ska slå ihjäl de olika barnen. Om två olika barn börjar spela ett spel som båda gillar och är jämspelta i blir de lite grand lika. Behövs inte forskas på.

 25. Lokatt skriver:

  Sen finns ju också en uppenbarligen naturlig sorts godhet – altruism som gör att människor kastar sig i isvattnet med kläderna på för att rädda ett drunknande barn, utan attt först efterfråga grupptillhörighet eller religion.
  Detta gäller alltså inte ISIS et consortes som gör exakt tvärtom.
  DET borde det forskas mera på.
  Jag har en drös med hypoteser, även förslag till lösningar. – Hit med forskningsanslag i stora lass!

 26. Helt korrekt! Till och med samerna blir ju lappsjuka! (No offence, I hope!)

  Asfaltera, bygg hus i lägren i Libanon. Alla nöjda till en bråkdel av kostnaderna medan kriget väntas ut.

 27. Anonym skriver:

  Vilken bra idé! Varför skulle skattepengarna användas till billigt boende i Hällnäs när man kan få det det väldigt mycket dyrare i Stockholm? I mitt område kostar en BR 56000 per kvm. Perfekt för flyktingboende ju – om DU betalar.
  /Bo

 28. Lokatt!

  Lyssnade just nu på Rapport. Det meddelas att Göteborgs Universitet har en miljon kronor över på sina forskningsanslag som de inte vet vad de ska forska för!. Om du vill skickar jag din kommentar med en rekommendation 😉

 29. Lokatt skriver:

  Hahaha ja gör det! En miljon, oj!
  Eller förresten… det skulle bara ge mig huvudvärk,och jag är ju
  fullt upptagen med att njuta mitt otium.
  Yngre krafter behövs! Jag har dessutom lyckats uppnå en sorts Nirvana, som för mig består i avsaknad av längtan till berömmelse. 😉 Men tack ändå! 🙂

  Ett annat ämne som tål att studeras och forskas på är (vissa) blåögda människors envisa naivitet. Så här skriver Patrik L på H-bloggen:

  "Patrik Lindenfors sa…
  Nils,
  Kristendom vid makten slutar precis på samma sätt som det du beskriver. Men nu när vi har sekulariserade stater där stat och religion skiljs åt så kan vi ha kristna majoritetsbefolkningar utan att detta resulterar i blodbad och tyranni. Varför menar du att detta inte skulle fås att fungera med islam? En moderniserad islam borde mycket väl kunna samexistera med demokratin. Det är en bit att gå för att komma dit, men jag ser ingen principiell omöjlighet."

  Ja, nog är det en bit att gå! Hur lång kan "en bit" egentligen bli ? Och vad är "moderniserad" islam?

 30. Lokatt skriver:

  Käre skryt-Bo
  (jag vet nog att du bor i Bollmora 😉

  Främlingarna skulle ju inte behöva betala fattar du väl, de skulle flytta in!
  I befintliga boenden såklart, jag trodde det framgick i mitt förslag.

  Statsvetaren Jenny Madestam lovade visst att öppna sitt hem för en flyktingfamilj, om det knep (?). Tror jag inte en sekund på, men bra PR.

  Likt Malena Ernman, som känner att hon måste yttra sig kontroversiellt i tid och otid, först änglalikt om flyktingar och nu om Birgit Nilsson på nya sedeln.

  Malena är freelancer och starkt beroende av att synas för att få höras.
  Jobbig männscha.

 31. Lokatt skriver:

  Apropå samerna Björn, så tittade jag på Oddasat, jag gör det ibland.
  där berättades att man i år firar den första samebibeln 150 år. Dvs den första kompletta bibeln tryckt på samiska, tidigare måste de ha fått sig sagoberättelserna itryckta på svenska, norska eller finska, eller kanske fått rabbla enstaka översatta verser om och om igen.
  De firar!
  De borde bränna den, så som missionärena brände deras nåjders trolltrummor. Öga för öga…..
  Har de lappsjuka? Det visste jag inte. Arma.
  I så fall beror det på svartrockarnas framfart som gjort att de förlorat sina rötter, satana perkele.

 32. Anders Hesselbom skriver:

  Spekulationer om Lindenfors. Prata med honom om du är nyfiken!

 33. Han kan prata i ditt forum. Jag svarar!

 34. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 35. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 36. “Kan man göra sig förälskad i en främling?”

  Nu har Patrik Lindenfors slagit till igen genom att på sin Humanistblogg lägga in en artikel klippt från The New York Times som visar att man kan försätta sig i en situation där kärlek ofelbart kommer att uppstå även mellan två främlingar. Man kan spekulera om Lindenfors bevekelsegrunder med inlägget; jag hittar åtminstone två möjligheter:

  -Att han vill varna sig själv, närstående och bekanta.
  -Att han tycker att fenomenet visar på en väg ut ur främlingshat. Ett inlägg i immigrationsfrågan. Vilken är den riktiga?

  När det gäller påståendet som sådant i artikeln är det bara hype och tillför inget nytt. Två människor, en kvinna och en man, på en annars på människor tom ö, faller obönhörligen efter en tid för varandra.
  Detta har kulturer med arrangerade äktenskap vetat i årtusenden. Artikeln visar bara på en väg att accelerera processen.

  När det gäller Humanistbloggen tror jag den naivt vill antyda att vi kan lära oss älska våra invandrare. Då är artikeln till ingen nytta. De “främlingar” som där faller för varandra har samma språk, samma kultur, är stöpa i samma for och har samma värderingar.

  Bättre recept Lindenfors!

  http://humanistbloggen.blogspot.se/2015/01/kan-man-gora-sig-foralskad-i-en-framling.html

 37. Lokatt skriver:

  Varför skriver H.bloggen kryptiskt om förälskelse?
  Dumt av mig att lägga mig i eftersom jag rätt snabbt gav upp genomplöjandet av materialet (när försökskaninen beskrev att det tagit två timmar bara att besvara de avgörande frågorna i experimentet).

  Det är klart man kan bli förälskad i en främling, det vet väl varenda människa!
  Otrohetsaffärer handlar inte sällan om detta, där det främmande och okända hos främlingen förgylls, främlingen ses som mycket mer lockande och spännande än urtråkige John-Erik i soffan framför Sportextra där hemmavid
  Men antagligen menas något helt annat.

  Fast det räcker inte med att bli förälskad i den främmande främlingen, han måste också älska mig.
  Jag minns en radioreportage där unga invandrarkillar ( rätt länge sen, det var i P1) frankt förklarade att de hade som hobby att knulla runt med ack så villiga svenskfödda flickor, men att de bara kunde tänka sig att gifta sig med en oskuld ur den egna gruppen, ofta en kusin som föräldrarna sett ut. Det var självklart.
  Stränga regler gäller mellan främlingar, en muslimsk flicka får inte gifta sig med en icke-muslim. En muslimsk pojke får gifta sig med en kristen , eller ateist eller annat – på villkor att hon konverterar till islam.
  Jag kan ha fel, rätta mig gärna. 🙂

 38. Lokatt skriver:

  Men vad gjorde de två "strangersarna" där,inklippta mitt i, springande i parken.?

 39. Lokatt skriver:

  Jag läste för rätt länge sen om författaren Christine Falkenland, som just då hade gift sig, eller i alla fall flyttat ihop med en komplett främling.

  Jag minns det som att han var från mellanöstern någonstans, de hade träffats och slagit till nästan omedelbart. Det intressanta var att de inte kunde prata med varandra! Inte ett ord, om jag minns rätt.
  Han kunde endast sitt språk (arabiska?) det kunde inte hon.
  – Där kunde man verkligen tala om att "bli förälskad i en främling".
  Undras hur det gick sen.
  Falkenland har en intressant schartauansk bakgrund och hade först tänkt bli präst. En apart person.

 40. Jag tror min dator är kapad av ISIS! (Någon har tjallat…)Främlingarna i parken är krigare som vill visa sina humanistiska fritidsaktiviteter mellan dödandet. 😉

 41. Lokatt skriver:

  Iiiiihhh :- o

 42. Det vanliga vinklade reportaget…

  När det gäller bristen på muslimska möteslokaler finns det ett underbart sammanträffande: Hur många kyrkor som helst står ju tomma, församlingarna har inte råd att ens hålla värmen; färgen på Kristus flagnar, kyrkklockorna störtar ned och kyrksilvret mörknar. Detta både i land och stad. Låt muslimerna ta över! Ja kräv det! Nybyggen slöseri med mark.

  Tegnerladorna kan i likhet med katedralen Hagia Sofia i Istanbul lätt konverteras till moskéer, tornen bli minareter och tupparna ersättas av högtalare. Alhamdulillah! Same shit but different!

 43. Lokatt skriver:

  Mest av en slump hamnade jag på Per Gudmundsons blogg.http://gudmundson.blogspot.se/
  Jag är chockad över det han skriver, att
  Märstas Unga Muslimer bjuder in hatpredikant:

  "På lördag framträder den brittiskpalestinske predikanten Haitham al-Haddad i Märsta. Arrangörer är Märstas Unga Muslimer och Islamguiden.com. Haitham al-Haddad har betecknats som hatpredikant av flera organisationer i Storbritannien, med anledning av hans uttalanden om homosexuella och judar, hans motstånd mot demokrati, hans försvar för självmordsbombningar, åsikten att Usama Bin Ladin har blivit martyr, hans legitimering av könsstympning och hans förespråkande för införandet av Sharia-lagar med stening av otrogna och dödsstraff för avfällingar på straffskalan – bland annat."

  På Gudmundsons bloggsida finns ett kort klipp (3,5 min) där al-Haddad säger de mest häpnadsväckande saker, bland annat att kvinnor från väst söker upp honom för att be om att få bli stenade efter att de varit otrogna, "De vill bli stenade eftersom de begått ett brott".
  http://www.youtube.com/watch?v=aWTPCPAR2f0

  Mannen är så skrämmande osannolik att han inte skulle platsa i en parodi, han skulle anses för överdrivet skildrad.
  Det är upprörande att en sån person bjuds in för att tala inför svenska unga muslimer. Oerhört skrämmande.

 44. Lokatt skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips