Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Inte så farligt att servera fläsk till muslimer?

2015-09-30

Nils Karlsson, miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö, skrev något intressant på Twitter häromdagen.

”Helt vansinnigt av skolor som serverar kött att servera något annat än halal.”

Givet att vi har samma höga krav på djurskydd när vi pratar om halalkött som vanligt kött, så är det egentligen bara en trollformel som skiljer dem åt. Men det lämnar oss ändå med två aspekter värda att kommentera: Vem ska behöva underkasta sig religiösa riter? Och vem har rätt att jobba som slaktare?
Jag testar Nils på den punkten genom att säga att mina barn inte får äta halal. Sanningen är att mina barn inte fick äta halal, men att de idag är stora nog att bestämma själva – ”barn” är idag mest en biologisk koppling till mig. Här pekar Nils åt ”det man inte vet mår man inte dåligt av”-hållet och påpekar att det mesta mina barn äter antagligen redan är halal. Detta tar ju lite luften ur ursprungsfrågan, eftersom man då lika gärna kan slakta djur utan besvärjelser och ljuga för muslimerna. Jag är dock tveksam till moralen i detta. Jag frågar Nils rakt ut:

”Betraktar du det som ett problem om muslimer äter fläsk mot bättre vetande eller att jag äter halal mot bättre vetande?”

Av förklarliga skäl kan inte Nils ge något principiellt svar, utan väljer istället att säga:

”Jag personligen? Nej.”

Min familj representeras av flera kulturer, så för mig är det personliga svaret och det principiella svaret exakt samma: Ja! För vissa muslimer är detta jätteviktigt, och är det viktigt för dem så är det viktigt för mig!
Och så var det frågan om vem som har rätt att jobba som slaktare. Eller snarare: Vem ska kasta trollformeln som förvandlar köttet till halalkött? Med tanke på vår konversation så kan jag kan inte se att Nils skulle ha några åsikter här, men vad skulle muslimerna säga om att ”allt” kött är att betrakta som halal? Jag är ateist, men kan självklart lära mig att rabbla trollformeln som krävs om jag skulle tjänstgöra på ett slakteri. Om man ska spela med öppna kort inför dem som ska äta köttet, kommer detta verkligen att accepteras? Någon slaktare kanske är jude, skulle det accepteras om denne kastar trollformeln över djuret? Blir det riktig halal?
Jag må vara ateist, och jag må argumentera för att muslimska besvärjelser är verkningslösa, men jag anser att man ska respektera andras önskemål till den grad det är möjligt. One size fits all, typ halalfläsk, kränker allas rättigheter och önskemål lagom mycket, men för mig finns inget självändamål i att alla ska vara lika (vilket var ytterligare en av Nils poänger). Jag är ju humanist, vi gillar olika!

Kategorier: Uncategorized

5 svar till “Inte så farligt att servera fläsk till muslimer?”

 1. Lokatt skriver:

  Anders, du skriver "jag må vara ateist, men.."
  Jag har lagt märke till att du kallat dig ateist minst en gång tidigare, och det gillar jag.
  Att vara "skeptiker", vad är det? Att tro att Han k a n s k e bor däruppe, eller att man efter en väldigt blöt fest nästan säkert hörde hans röst mullra ? 😉

  Vem garanterar att halalslakt går till på ett etiskt sätt, slaktarna själva?
  Jag gissar att ingen människa av kvinna född vågar oanmäld (eller för all del förhandsanmäld) gå in i ett halalslakteri för att kontrollera.
  Slaktarna skulle bli kränkta, ätarna skulle bli kränkta och hela vänstern skulle bli jättekränkt. Alla skulle vara övertygade om att inspektionen handlat om förföljelse av rasifierade, utförd av onda cispersoner.

  Jag är verklig djurvän och min ynka skärv går till organisationer som försöker skydda obeskrivligt, livslångt tortererade björnar I Asien t ex. Jag är övertygad om att vi i Norden har en unik inställning till djur, och vi har lagar mot djurplågeri.

  Jag tror inte att halalslaktaren för en sekund bryr sig om att bedöva djuret innan det långsamt kvävs i sitt eget blod, när ingen tittar på.
  Men om vi andra bara blundar vidare kommer tortyren aldrig ha hänt!
  Visst är det praktiskt.

 2. Lokatt! Missa inte Skavlan i kväll. En av dina favoriter, Ann Heberlein, är med. Det ryktas att hon är i en av sina mest lönsamma faser i kväll. 😉

 3. Lokatt skriver:

  Ha ha Björn
  Först bestämde jag mig för att strunta i att titta, damen höjer mitt blodtryck.. Men jag kommer inte att kunna låta bli, att spela in om inte annat 🙂

 4. Zelma skriver:

  Å, Ann Heberlein var på sitt mest skälmska humör hos Skavlan, hon nojsade och log och hade korsat sina små blanka korvben så sött. Ann konstaterade att hon inte kommer till himlen, hon är både skild och dricker för mycket kaffe. Men hon tycker samtidigt att det verkar så tråkigt i himlen att hon hoppas komma till ett annat ställe. Heliga enfald! Ann är teolog. Hur många dagar var hon närvarande under utbildningen?

 5. Lokatt skriver:

  Hahaha, Zelma !
  Ann Heberlein är lika religiös som jag. Jag satsar mitt huvud på det.
  Ni andra som går med i bettingen behöver bara betala en femhundring till mig när ni förlorar. Börja spara.

  Men, jag bara måste berömma hennes smarthet! Hon har hittat den gyllene vägen till framgång, lite bred men vad fan, gjort sig superintressant och överallt efterfrågad genom att

  1. vara förlovade med Gud,
  2. vara T. Doktor (oh, imponerande)
  och
  3. i synnerhet detta; framställande sig som lidande av en spännande "konstnärlig" psykiatrisk diagnos, där plötsliga maniska perioder får henne att vara öppen för i princip vilka sanslöst vilda sexuella äventyr som helst… med vem som helst…
  Bingo!
  Bara den lilla subtila signalen "Jag är skild " i uppräknandet av de egna synderna i programmet (och kaffe, huga!) var en jättefet krok som hon slängde ut till längtande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips