Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

IRM om Nina Drakfors

2016-06-07

Här följer en kort kommentar om Simon Anderssons text om Nina Drakfors, som Inte rasist men… publicerade 2/7. Här kritiseras Drakfors, inte för att hon är Sverigedemokrat eller för att hon är rasist, utan för att hon felaktigt tror att varelser från yttre rymden infiltrerat mänskligheten, för att hon tror att regeringen utsätter oss för besprutning via chemtrails, samt att hon blivit kontaktad av en ande.

Det är givetvis så att Nina Drakfors föreställningar med största sannolikhet inte beskriver vår omvärld på ett korrekt sätt. Vi är förmodligen inte infiltrerade av rymdvarelsen eller chemtrailsbesprutade, och andevärlden finns förmodligen över huvudet taget inte. Men vad har det med Inte rasist men… att göra?

Skulle man hänga ut alla som har en felaktig verklighetsuppfattning, så finns det många som tror att profeten Muhammed red till himlen på en bevingad häst, eller att Jesus mor var oskuld. Ändå är det Drakfors som kritiseras, inte t.ex. en muslim som Yasri Kahn, eller en kristen som Elisabeth Svantesson.

Självklart beror kritiken på att Drakfors är rasist enligt den mall som Inte rasist men… använder sig av. Men då borde det vara det man kritiserar – inte att hon pratar med andar! För om den typen av föreställningar ska vara grund för kritik hos Inte rasist men…  så är det rätt många, bl.a. kristna och muslimer, som också måste kritiseras enligt samma logik. Tanken att Jesus är född av en jungfru är nämligen inte mindre galen än tanken att vi är infiltrerade av rymdvarelser – båda föreställningar saknar trovärdighet, och kritik mot båda föreställningar kan legitimeras genom det avtryck de ger i politiken i övrigt.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips