Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Islam är en sjuk religion

2014-11-10

Islam är en sjuk religion. Det märks inte bara på vad de religiösa texterna säger, det märks även på hur religionen försvaras. Märkliga påbud försvaras som bekant genom tolkningsbehov (Martin Lembke) och knäppa föreställningar om att tro är fristående från handling (Reza Aslan). Banalt och andefattigt, men inte sjukt enligt försvaret.

Men vad händer när man förminskar någons tro, eller gör negativa generaliseringar om densamma? Det beror givetvis på substansen i det som angrips. Islam är en religion som är grundad av en bedragare, och som tros på av personer som gör olika uttolkningar. Vissa är timida personer vars enda tillkortakommande är att de tror på den uppenbart icke-existerande Allah (eller monoteismens ”Ende Gud” under benämningen Allah), medan andra tror att avfällingar bör straffas. Redan vid denna insikt kan man misstänka att Lembke har fel om han tror att uppmaningen att dra svärdet uppmuntrar till kritiskt tänkande, och att Aslan har fel om han förringar kopplingen mellan tro och handling.

Marcus Birro utmanade islams riddare genom att göra en negativ generalisering om religionen i fråga. Att prata illa om fredens religion borde vara ofarligt. Den som förespråkar fred, borde klara mer än ett tjuvnyp före anfall. Den 4/11 skrev Birro:

”Köper inte snacket om att ”religioner” är farliga. Vad har den största delen av världens religiösa terrorism gemensamt? Islam. Fakta.”

Inget vidare träffsäkert uttalande, men så vadå? Om jag hade känt mig manad försvara en kränkt religion, skulle jag t.ex. påvisa faktorer skilda från islams betydelse för ett förkastligt beteende. Men man kan givetvis inte förneka att monoteistisk religion är en kognitiv sjukdom som inte ens muslimer är immuna mot.

Jag tänker bortse från slumpmässigt näthat. Alla som kritiserar något offentligt får utstå näthat från en massa oinitierade fans. Det spelar ingen roll om du kritiserar Sverigedemokrater, feminister, något fotbollslag eller någon monoteistisk religion, så finns det alltid någon tokstolle som ”hatar dig”, ”ska döda dig” eller ringer din chef. Man ska givetvis polisanmäla alla hot, men detta får alla ta, Birro inklusive. Se på Anita Sarkeesian efter sin granskning av sexism i datorspel eller Richard Dawkins efter The God Delusion! Jag vet att jag brukar bli missförstådd på denna punkt, så jag förtydligar mig en gång till: Att den som angriper något som har mer eller mindre hysteriska fans, får ta emot hot och hat, är något jag konstaterar, inte försvarar – hot som riktas mot dig efter att du kritiserat religion är hatbrott, och ska polisanmälas varje gång! Det anmärkningsvärda är att personer som har en publik, inte alltid är mer begåvade än din slumpmässige näthatare.

Tidigare har jag nämnt t.ex. att Richard Herrey kallade islam för sjuk, vilket givetvis renderade i massor av näthat. Men det anmärkningsvärda där, var att retorikern och centerpartisten Hamid Ershad Sarabi tyckte det var lämpligt att höra av sig till Herreys chef.

Och varför inte Mattias Irvings text som rubricerades ”Därför hatar vi Marcus Birro” som lite diskret fick en ny rubrik när det gick upp för honom hur olämpligt hans agerande var, givetvis utan någon ursäkt till Birro.

Och nu har det hänt igen. Totte Löfström (som blev känd för pr-tricket att påstå sig ”hata män”) står för denna vändas bottennapp. I något slags öppet brev skriver han att Birro är en idiot, som han gärna botar. Birro ska be om ursäkt. Islam är inte sjuk, eftersom inte alla muslimer är sjuka. Lembke och Aslan har förvisso fel, men de argumenterar åtminstone väl. Totte Löfström, Totte Löfström… Jag sympatiserar inte heller med Birro, men islams riddare kan vara riktigt platta. Det är nästan synd att han inte kommer så långt i texten att han lägger fram det resonemang som leder till slutsatsen att islam inte kan beskrivas som sjuk – som jag nämnde inledningsvis är det trots allt möjligt. Lite länkar:

Marcus Birro: Hej då
Catta: Medierna och näthatet
Lite som Marcus Birro fått på twitter
Marcus Birro: Det goda hatet har blivit ett monster
Tommy Dahlman: Får man inte lov att granska islam?
Resumé: Birro mordhotas på Twitter efter att ha kritiserat Islam

Låt mig avsluta med Löfströms skäl till att inte ”misstänkliggöra en stor grupp” (som om det var det Birro gjorde): Det är ”direkt farligt”.

Min uppmaning är att polisanmäla allt, oavsett om det är det goda lägret som hotar.

Kategorier: Uncategorized

71 svar till “Islam är en sjuk religion”

 1. Bra klarspråk Anders. Du är tidig men kommer att få följare. Till sist även i Humanistbloggen!

 2. Anonym skriver:

  Du skriver att "Islam är en sjuk religion" och att "monoteistisk religion är en kognitiv sjukdom". Du skriver samtidigt att det är direkt farligt att misstänkliggöra en stor grupp. Ser du att uttrycket "Islam är en sjuk religion" och "monoteistisk religion är en kognitiv sjukdom" skulle kunna misstänkliggöra den stora grupp människor som är muslimer?

  Eller, nej, varför frågar jag ens, det är klart att du inte ser det. Säger istället som Björn, det här var verkligen klarspråk från Humanisten Hesselbom.

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Det verkar som att du kommenterat en text som du inte riktigt förstår. "Direkt farligt" är ett citat från Totte Löfström. Jag ser alltså inte påstådd farlighet som ett argument mot att man ska säga sin mening. Och jag tycker att är på gränsen till islamofobiskt att åberopa muslimers påstådda farlighet som argument mot kritik mot islam.

 4. Lokatt skriver:

  Javisst är islam en sjuk religion, extrasjuk och farlig. Vad jag inte förstår är att det ska vara så svårt för många, t ex Humanisterna, att våga tala klarspråk om detta. Är det bara rädslan för näthat som hindrar?
  Apropå tillmälen så skrev någon som inte höll med mig "du äcklar mig" angående ett relativt icke-kontroversiellt ämne, (det handlade om kvinnors skrik-beteende som jag anser är inlärt). Äcklar.? Nätet fyller kanske en viktig funktion, knäppskallar får släppa på ventilerna och behöver inte läggas in.:-)

 5. Anonym skriver:

  "Islam är en sjuk religion" och "monoteistisk religion är en kognitiv sjukdom" är ett bedrövligt sätt att uttrycka sig på. Det är oförsvarbart för en förment intelligent människa att sänka sig till den nivån av snömosargumentation som kan betyda precis vad som helst.

  Humanisterna borde utesluta dig från förbundet om du ännu inte haft vett att gå ur.

 6. Anders Åberg skriver:

  Men katten, Islam är inte sjukare än någon annan religion. Den är bara en helt vanlig patriarkal härskarreligion, precis som kristendomen. Från vår tideräknings början fram till nu så har dom kristna härskarna skördat många gånger fler liv än dom muslimska. Det vi ser nu är en arabvärld i desperation över västvärldens imperialism, direkta anfall på arbländer, stöld av olja, utmålande av Islam som en terrorreligion, stöd till Israels kriminella framfart i Palestina och infiltration och förstörelse av visserligen diktatoriska, men ändå någorlunda fungerande regimer. Att arabvärldens förtryckta och förolämpade folk i det läget söker sig till extrema varianter av sin religion är inte alls konstigt. Vad fan skall dom göra, rent ut sagt? Vanlig krigföring fungerar inte mer än kanske tillfälligt, endast ständigt galnare och hänsynslösare terror är det som återstår.
  Detta då inte sagt som något försvar av religiöst vansinne, men vi måste förstå vår egen roll i det som sker.

 7. Anders Hesselbom skriver:

  Ska jag bort från Humanisterna (?) för att du inte gillar att jag inte använder silkesvantar när jag pratar om religion? Om du har problem kan du ju välja att läsa någon annan blogg eller berätta hur du ser på saken genom att kommentera. Jag har väl inget förtroendeuppdrag från Humanisterna jag kan avlägsnas ifrån, och detta är inte platsen för den som vill vaggas in i någon drömvärld om snälla religioner. Get real.

 8. Alla människor som tror på religioner har problem med att skilja verklighet från fantasi. De är alltså i princip "sjuka". Sjukare än alla djur. De flesta klarar av ett vardagsliv trots det. Bra för dem. De andra, som måste ha ihjäl människor, för att de intre tror på sagofigurerna, är svårt sinnesjuka, och borde låsas in på livstid. De är alltså inte förutsägbart normalkonfigurerade. Av alla religioner, innehåller just Islam, ett större antal av dylika okotrollerade människor, vilkas mordiskhet är ett problem för tredje man. Det ÄR alltså den sjukaste religionen i världen.

 9. Beträffande anonyms reaktion, kan bara sammanfattas i vanlig ordning att människor med substanslösa påståenden alltid blir förnärmade och säger att "så får man inte säga" när man talar klartext med dem. Det är inte vårt fel att religiösa människor inte har sjukdomsinsikt…..

 10. Unknown skriver:

  Hetsen mot Birro har tappat alla rimliga proportioner och detta långt tidigare sen han kritiserade vår idag mest heliga ko, islam. Finns det nån vett och sans hos Fredrik Virtanen, m.fl, då är det dags att dom visar det nu.

 11. Anders Hesselbom skriver:

  Han bad att få se hoten och fick se dem. Om jag bedömt hans intellektuella kapacitet korrekt, förnekar han dem fortfarande.

 12. Snyggt skrivet!

 13. Anonym skriver:

  Lite hets mot folkgrupp livar alltid upp. Med bloggägarens goda minne tydligen.

 14. Anders Hesselbom skriver:

  Jag är kapabel att avgöra när tankefriheten måste ge vika för kränkta åsikters rättigheter, tack så mycket. Du ska hantera övertramp genom att anmäla – polisen älskar att utreda brott som saknar brottsoffer.

 15. Anonym

  Jag hade inte skrivit så, om jag inte menat det. Jag vet att det inte anses fint att tycka att det finns en del människor, som tillhör de mer lättlurade bland mänskligheten och att de ofta kränks av att man påpekar det, men det oaktat så kräver jag personligen relevanta fakta för att tro på rövarhistorier och det har ingen religiös någonsin kunnat presentera. Vilket gör att de alla räknas till de lättlurades skara i min bok. Däremot får de gärna komma med relevans…och jag skall lyssna.

 16. Lokatt skriver:

  Kristian Gr
  Javisst, det är ju solklart. Den sjukaste i världen.

  – Anders, de här nya bokstavskombinationerna som man ska återge för att få in sin kommentar, de knäcker mig!

 17. Anders Hesselbom skriver:

  Jag har inte ändrat något, men jag kan kolla om Google har lagt upp några nya inställningar.

 18. Lokatt skriver:

  Anonym
  "Islam är en sjuk religion" och "monoteistisk religion är en kognitiv sjukdom"
  Jomenvisst, precis så anser även jag. Detta är huvudet på spiken och mitt i prick. Det här sättet att argumentera, att en person som inte har just din godkända åsikt ska "uteslutas" eller själv "ha vett att gå ur" luktar åsiktsfrihet à la Nordkorea. Om din gud blivit kränkt och nedstämd av snömoset får du väl trösta honom… Eller äsch, han kan väl trösta sig själv, allsmäktig som han ju är. 🙂

 19. Lokatt skriver:

  Aha. Ok.

 20. Lokatt skriver:

  kulturdebatt@dn.se

  Jag hamnade på dn:s nätsida och läste Elisabeth Åsbrinks presentation av Anna Bikonts bok "Vi från Jedwabne". Den handlar om hur polska katoliker under andra världskriget systematiskt våldtog, mördade och brände upp byns alla judar. För att sedan skylla dåden på nazisterna. Efter slaktandet stal man alla judarnas ägodelar , fastigheter och annat. Idag är det dödstyst om händelsen, ingen vill prata om saken.
  Detta apropå att islam är en i särklass våldsam, grym och sjuk religion ,så måste jag ändå ge Anonym en aning rätt när han tycker att Islam inte är värre än andra. Den aktuella byn tycks vara ett näste för polska verkligt tokkatolska katoliker, men om det faktiskt är just religionen som drev dem till terrormord vet jag inte än – måste läsa boken först. Men antagligen – katolicismen i full blom är också en livsfarligt helgalen villfarelse.

 21. Läste just en Johan Cronemans recension av den danska dokumentären "Krigarna från norr". Croneman vrider sig som en orm inför verkligheten och efterlyser till sist någon som kan återställa den till den vanliga PK illusionen. DN är en drake som bara låter sig spruta eld åt ett håll.

  http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-vi-kan-inte-tala-om-islam-utan-att-visa-tungt-bevapnade-unga-man/

 22. Lokatt skriver:

  Jag läste också Croneman, puh. Vad är det med dom, dom där på DN?

  Jag såg dokumentaren som han syftar på. Den verkade ärlig och sann. Det var verkligen mycket återkommande liksom förmildrade fokus på den förtvivlade fadern som förgäves sökte och sökte sin terroristkrigare-son. Fadern verkade så vettig, så normal och klok, som ett levande bevis för att "alla muslimer är inte galna". Men Croneman stördes av att man vågade visa våldet från "tungt beväpnade män".

  Jag var helt oförberedd när bomben plötsligt small av, det var annorlunda mot att läsa om mord och bomber i efterhand, det kändes nästan som om jag var med i rummet. Så fruktansvärt meningslöst, dessa nyutexaminerade unga läkare, allvarliga och med sina diplom i handen, de stolta, finklädda föräldrarna och släktingarna i publiken, det högtidliga talet om att dessa nu högutbildade skulle göra så mycket gott för landet..
  Och så PANG. Blodoch död, skrik och avslitna kroppsdelar (de visades inte).

 23. Lokatt skriver:

  Jag vill ursäkta mitt ibland slarviga språk med slagfel och annat med att jag har lite problem med redigeringen. Några gånger (tre!) har jag t ex råkat peka på "Logga ut" när jag bara ville nypa tag i nedre högra hörnet för att dra ut och förstora bilden. Och då är mitt inlägg borta! Därför skickar jag mina inlägg rakt av . Men what the heck, ni fattar ändå!

 24. http://bjornsminusblogg.com/2014/12/05/alliansen-karaktarslosa/

  Den osympatiska allianstrojkan

  Det är vämjeligt att se Lööf, Björlund och the lady in waiting för moderaterna helbelåtna med utvecklingen visa upp sin skadeglädje fast de har vunnit tack vare SD som de avspisade under förra valrörelsen.

  Sossarna och miljöarna framstår mer och mer som nyttiga idioter för alliansen. Ironiskt nog är det bara kristdemokraterna som har någon karaktär kvar att visa upp.
  Sossarna spelar ett högt spel som de bara kan förlora. Vindarna har vänt och att som idag gjordes, kalla SD och implicit dess väljare för fascister, säkrar inga röster.
  Det skulle bli mycket förvånande om de rödgröna vinner i mars. Skitborgarna kommer att ta hem spelet. Ur led är tiden!

 25. Lokatt skriver:

  Rara pojkar dom där.

 26. Lokatt skriver:

  Jag såg på CNN. Vad ska man göra åt de här bindgala människorna.

 27. Lokatt skriver:

  Lööf, Björklund och den strama ladyn är som kyssar i en rosenlund jämfört med Dinamarca. Tänker dom slappa etikettsreglerarna i riksdagen låta denna outhärdliga lilla tonårstant hålla på och härja precis som hon vill bara för att det är SD hon förolämpar? Har vänstern egna regler? Jag syftar på "Du är inte min talman".

 28. Anders Åberg skriver:

  SD är gamla nazister som bytt kavaj och allt som är dåligt för dom är bra för den civiliserade delen av världen.
  Dock i det här fallet så undrar jag om inte SD har outsmartat dom andra partierna. Man låter den sk. talmannen säga något som man vet att dom nappar på. Sedan tar han på sig martyrkoftan, nästan samma som offervarianten, men med grövre tyg och gråter ut i rutan över hur missförstådd han är. Han har ju bara sagt att judar och samer inte själva uppfattar sig som svenskar.
  Jag har inte kollat exakt vad han egentligen sa, men det räcker med lipandet för att någon procent till av svenska folket skall tycka synd om dom och ge dom sin röst i extravalet. Valtaktik kallas sådant.

 29. Senaste kritiken mot Söder är vissa uttalanden om judar och samer. Dessa ord användes inte från talmansstolen utan vid en intervju med en tidning.

  Eftersom Söder uttryckte sig partipolitiskt i egenskap av riksdagsman hade 1:e talmannen inget att erinra junior om.

  Vad menar du med ”sk. talmannen”? Vad jag vet är han utsedd av riksdagen till 2:e vice talman. Dinamarcainfluerad? Inte vettigt tycker jag.

 30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 31. Lokatt skriver:

  Anders Å
  Jag har inte satt mig in i exakt vad Söder sagt, utgår från att han uttryckte sig dumt på ett sätt som mer än gärna missupfattas av "alla". Jag tycker inte ett dugg synd om Söder, jag bara skakar medlidsamt åt det rasande drevet 😉
  I morse ringde en man in till "Ring P1" och berättade att han som arbetet hårt i Sverige i 40 år fortfarande var finländare "i mitt hjärta". Det tyckte inte programkommandoran var korrekt så hon frågade vasst "Varför kom du hit då?" (Kan ingen historia tydligen). han fick förklara sig. För henne är tydligen det finaste och mest eftersträvansvärda att "vara svensk" (Tänk Jason med passet) och det är något fel på den som inte ser svenskhet som ett adelsmärke. Hon framstod i mina öron som en sorts SD-are -fast tvärtom liksom. Min pappas finlandssvenska hjärta fanns för evigt kvar vid Saarijärvis moar trots femtio år i Sverige.
  Vad är egentligen en Svensk?

 32. Lokatt skriver:

  "Skakar medlidsamt på huvudet" ska det stå här ovan – jag har inte drabbats av skakningar.

 33. Lokatt skriver:

  Har jag fel när jag tror att samerna var först här? Kanske vet man inte riktigt. Men i så fall.. är vi då ockupanter..? Att vi har behandlat samer riktigt illa det vi i alla fall, rasforskning, gravskändande, förakt och översitteri – och inte minst tvångskristnande, vilket får mig att se rött. Svartrockarna lät bränna deras trolltrummor och hotade dem med dödsstraff om de inte genast började tro på idiotiska sagor från öknar med kameler, tvi fan.
  Vad man talar ganska tyst om är att alkoholism och suicid är allför vanligt idag bland samer, ungefär som bland Amerikas indianspillra.

 34. Man kan väl säga så här. Samerna har genetiskt korta satta kroppar, vit hy, små öron, näsor, smala läppar, korta fingrar och tår, sneda ögon och ett liv anpassat till arktiskt klimat. De var de i särklass överlägset mest lämpade att bosätta skandinavien efter isens grepp. Afrikaner, med motsatt fysionomi var de sämst lämpade. Resten kan Ni väl räkna ut själva kanske. Max Planck-institutet kan bara instämma med DNA-profiler. At Björn visar så omfattande okunskap visar bara på att vem som helst blir politiker idag. Kunskap kunde nog tom vara en belastning i CV:n

 35. Folk, som hänger upp sin tillvaro på en bok, även om den skulle vara jättestor, är inte riktigt funtade i huvudet. Och det är sällan ens botbart. Det är en form av parasitär sjukdom i likhet med myrsvamp. Invaderar hjärnan, betämmer vart myran skall gå för att dö…Direkt obehagligt.

 36. Lokatt skriver:

  Myrsvamp..? Jag var tvungen att gogla och fick klart för mig att myrsvamparna kan vara bra mot zoombies.. Tänk vad man lär sig, hela tiden! 🙂

 37. Kul att folk kan googla och i det här fallet hamnade Du dessutom på Flashback, som ju inte är känt för sina naturvetenskapliga kvaliteer…Somt faller i god jord även på lustiga ställen…Bravo….Lokatt. Du stiger i min aktning…

 38. Svampen heter Cordyceps om Ni vill ha detaljerad info. Finns filmad åtminstone i Attenboroughs The Planet Earth. Går säkert att hitta på You Tube, där allt finns att hitta.

 39. "Bravo….Lokatt. Du stiger i min aktning…"

  Sicken jävla replik. Nästan så man blir feminist!

 40. En lekfull analys: Anders B Westin har ett skarpt omdöme. Han citerar Peder Palmstjärna på Humanistbloggen."Jag upplever starkare gemenskap med en iransk intellektuell än med en svensk forbollshuligan och dessa har nog mer gemensamt med de iranska mullornas hejdukar än vad någondera skulle vilja erkänna."
  Vi har alltså här en man som självsäkert anser sig vara jämställd med Iranska intellektuella. (Lätt megalomani) och som anser att svenska Fotbollshuliganer egentligen är skräpfolk. (OK) Den intellektuella Peder har helt glömt att det finns något som heter kontext. Mullornas hejdukar är fanatiskt religiösa, fotbollshuliganer i de flesta fall mycket sekulära. Vilket gör att verkligheten är en helt annan än han antyder. Men hans höga svansföring gör, att man duperas att tro, att meningen skulle innehålla något av värde, vilket den naturligtvis inte gör. Detta gör att de flesta svenska Palmstjernors analyser om tex mellanöstern är av ungefär samma pladdriga status….

 41. Lokatt skriver:

  Det var det vidrigaste…
  Nu kan jag inte sova inatt

 42. Lokatt skriver:

  Jag grubblar över den brännheta frågan om vem som är svensk..Skulle man kanske kunna vinkla problemet till att låta en äkta främling tycka, en schweizare kanske, och en holländare och en skotte till exempel, personer som inte blandar in upprörda känslor, oro för "säger jag rätt nu" eller kränkthet inför frågan. Min gissning är att de alla skulle fundera lite och sen svara: Det är en person som bor eller har bott i Sverige och som talar svenska.

  Om någon skulle fråga mig Vem är kenyan? så skulle jag svara precis så, en person som bor i Kenya och som talar något av Kenyas 60 språk, främst bantuspråk (jag skulle vara tvungen att googla först, härregud så många) Det är en kenyan!
  Kan det var så enkelt?

 43. Hördu Kal Åberg!

  Hoppas inte du är putt! Dina kommentarer behövs för vitaliteten! Kom igen!

 44. Lokatt skriver:

  Vem är Kal Åberg? som är sur?

 45. Anders Åberg skriver:

  Egentligen är hela diskussionen om vem som är vad rätt meningslös.
  Vi är ju afrikaner allihop och skillnaderna mellan folk från olika ställen på planeten är inte stora nog för passa in i begreppet ras.
  Möjligen är dom som tror att dom är bättre än andra enbart beroende på var dom är födda att hänföra till en lägre stående form av Homo Sapiens, inga namn.

 46. "Kal" står för göteborgaren – som jag tror – Anders Åberg är. Han kan ha blivit sur när jag sågade hans vänsterangrepp på Björn Söder. Men v ad fan…

 47. I shall now stop "bullshitting"!

 48. Lokatt skriver:

  Alla vänsterangrepp ska sågas så klart! Varför viker du dig?
  Och hur alla Kal är vet man ju, jag minns Frank Baude… 😉

 49. Lokatt skriver:

  I ungdomen fantiserade jag om att flytta till Frankrike. Men jag var tyvärr för feg. I alla fall läste jag franska på kvällstid och klarar bra att översätta menyn på Cadierbaren när jag hänger där för att ta mig ett glas .
  Jag skulle aldrig drömt om att "bli fransyska" utan att kunna språket hyggligt. Att jag skulle ha rätt till tolk på ärans och hjältarnas språk varje gång jag besökte vårdcentralen efter att bott år i landet.
  Som gammal folkpartist tycker jag att det är ett måste, ett krav att man så fort man kan och med ansträngning lär sig språket i sitt nya hemland. Självklart!
  Säkert tycker en massa rödgröna att detta är rasistiskt och omänskligt kränkande, nazistiskt rentav. Merde, et ta gueule! hälsar jag dem vänligt 🙂
  Nu är förslagsställaren Sabuni borta, jag gillade henne, och nu står jag inte ut med han Roger Haddad, vill inte vara med denne floskulöse man. Endast Marit Paulsen kan
  rädda partiet från ett mini-tapp – varför är hon så tyst?

 50. Anders Åberg skriver:

  Är det jag som är Kal! Åkej du har rätt Björn, jag är ju infödd götteborgare, så vaj nött, men sur är jag inte.
  Höger vänster indelningen får man ta med en nypa salt tycker jag, själv är jag närmast marknadsliberal a la sossarna (det finns ju okunnigt folk som uppfattar sossarna som vänster, men dit hör inte jag) när det gäller större delen av världen, men mer vänster i fråga om dom mest utvecklade länderna som t.ex. Sverige. Ren höger uppfattar jag dock mest som en svordom.

 51. Anders Åberg skriver:

  Björn. Kan knappast vara en tillfällighet att bullshit förkortas likadant som riksdagens talman.
  En riktig göteborgare missar aldrig ett tillfälle att retas med fjollträskare, eller vad du nu kan vara för en ras.

 52. Förvisso är alla människor från Afrika. Troligen isbjörnar och mammutar också. Jag försökte med några exempel visa hur det fungerar, men somt föll i lösan sand…. Isbjörnar och mammutar direkt olämpliga i Afrika idag. Djurarter som anpassas till kyla och den föda som finns där, är de första som invaderar en ny kall zon. Inte värmeälskande/-beroende djur. Kallas empiri….inte ideologi. Svarta är inte acclimatiserade till polartrakter….lika lite som inuiter till Gobiöknen. Därför kan jag lätt överseende strunta i politiska pamfletter, eftersom jag vet att de är författade av dumskallar i elfenbenstorn som inte har den ringaste insikt i hur djuret människa egentligen fungerar.

 53. Kristian. Naturligtvis har du rätt om de kroppsliga anpassningarna till de olika klimatzonerna. Men är det applicerbart för lämpligheter idag på människor?

  Ingen behöver idag utsättas för varken extrem kyla eller värme alla är skyddade mot naturens egenheter. Ta exemplet med passagerarna i ett flygplan på tiotusen meters höjd. Svarta, vita och gula människor har det lika bra trots en yttertemperatur på minus 45.

  Eller en turistgrupp på bussfärd i Sahara. Plus 50 på utsidan men behagligt inuti även för turistande inuiter.

  Med andra ord har inte kulturen/tekniken onödiggjort evolutionens sakta mak för anpassning?

 54. Och en känsligare fråga: Eftersom bevisligen människors kroppar har anpassat sig till de olika klimaten har klimaten även påverkat riktning (specialiteter) och nivå av intellekten?

 55. Negroida människor får i sig mindre D-vitamin än de borde i Sverige. Vakenhetsgraden påverkas också av mängden dagsljus/timma. Hur mycket….tvistar de lärde om. Motsatsen har dock redan bevisats. De som får mest hudcancer i Australien är Irländska immigranter. Alla vita får dock mer hudcancer än originalbefolkningen, aboriginerna

 56. Lokatt skriver:

  Det sägs att starkt beslöjade arabiska kvinnor som nu bor i Norden får brist på D-vitamin, beroende på att de aldrig får sol på sina kroppar. Utomhus väl inpackade i svart, inomhus med hud som är delvis bar, men då inne i en solfri lägenhet. De platta muromgärdade taken på många hus i arabiska områden, ger kvinnorna möjlighet att få sol, bara männen inom familjen kan och får se dem där. Men var ska de sola här? Gå ut på gräsmattan och klä av sig när vårsolen äntligen visar sig? Det går såklart inte.
  En diskussion om det här var uppe för något år sedan, men lades snabbt ner och försvann. Gissningsvis för att frågan raskt skulle uppfattas som islamofobi.

  Man skulle önska att Fi intresserade sig lite för sina medsystrars hotande vitanminbrist. En utopi?

 57. Kanske är det bara D-vitamin som behövs? Kan delas ut vid ankomsten till Sverige. Ska tipsa Hägglund!

  Seriöst: Annars måste det väl finnas erfarenheter bland de svarta guldgrävarna i Alaska! Hur vakna är våra vårdcentraler om problemen?

 58. Dåligt….om Du frågar mig.

 59. Lokatt skriver:

  Inuiter är ju (eller var,i alla fall ) ordentligt inpackade, men det brunbrända ansiktet räckte kanske för D-vitaminerna. De är säkert programmerade för sitt klimat. Äter massor med fett men inga grönsaker har jag hört. Har ni läst "Igloos i natten"? Skidåkaren som kom förbi långbort ifrån fick låna frun, ett sätt att undvika inavel. Klokt.

 60. Lokatt skriver:

  Åsch, det där med att jag hänger på Cadierbaren i tid och otid var tyvärr inte sant 🙁 Fick bara sån lust att skräppa.

 61. Tror Du någon som inte är från Finland förstår de två betydelserna av ordet skräppa

 62. Lokatt skriver:

  Nä kanske inte…. Men google finns ju! 🙂

 63. Kära finska nationalister! Skräppa invandrade till Finland från Sverige när det begav sig:

  http://glomdaord.se/2012/12/14/skrappa/

  Substantivet skräppa har tydligen en annan betydelse. Men kan spekulera om hur den har uppstått… 😉

 64. Från scrotum. Hängas i skräpporna och firas i knyckar, är ett gammalt finlandssvenskt straff.

 65. På Humanistbloggen skriver Patrik L 2014-12-27 17:00

  ”Och, för att förtydliga, det är kristendomen som är problemet, inte människor som håller kristna trosföreställningar. Det är islam som är problemet, inte muslimer.”

  Aha! Nu har Patrik blivit religiös igen. Han rör sig fram och tillbaka…Det är alltså inte människor som har uppfunnit och vidmakthåller kristendomen och islam? Är det månne gudarna Jahve och Allah som ska klandras? Människorna som håller bibeln och koranen för sanning och dödar i dess namn är inte att klandra, utan lärorna menar alltså Lindenfors. Så varför dödades Binladen? Borde det inte räckt att förstöra hans koran? Bah!

  http://humanistbloggen.blogspot.se/2014/12/neil-degrasse-tysons-julskamt-upprorde.html
  PL 2014-12-27 17:00

 66. Inkonsekvensens okrönte mästare PL.:-) Och PN blir också sur som en treåring i samma tråd….. utan anledning…. Ett dilemma när teoretiker skall hantera verkligheten. Stämmer inte kartan med verkligheten…..gäller kartan… Ett inte alldeles ovanligt akademiskt tolkningssätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips