Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Jag är inte övertygad om att Socialdemokratin kan bekämpa kriminaliteten

2022-05-27

Socialdemokraterna tänker knäcka de kriminella gängen genom hårdare vapenlagar. På sin hemsida, skriver man under rubriken ”Tuffare vapenlagar som slår mot gängkriminella”:

Innehav och smuggling av vapen är en viktig del i de kriminella nätverken. Nu föreslås skarpare lagar som riktar in sig på gängkriminellas vapeninnehav och smuggling. Vapen och explosiva varor i kriminella miljöer, samt smuggling av dem ska medföra längre straff.

Är det verkligen tillgången på skjutvapen och bristande vapenlagar som orsakar skjutvapenmord? Inte om man tittar på siffrorna. Finland, Norge, Sverige och Danmark har 32,4, 28,8, 23,1 respektive 9,9 skjutvapen per hundratusen invånare, och någorlunda strikta vapenlagar (där Sverige och Norge sticker ut som extra restriktiva).

Tittar man på antal skjutvapenmord per år i ljuset av detta, skulle man kunna gissa att Norge har aningen färre mord än Finland och aningen fler än Sverige, men så är inte fallet. Norge har nästan inga skjutvapenmord, medan Sverige, som har färre vapen per capita än Finland, har lika många mord per hundratusen invånare och år.

Så hur ser faktorn skjutvapen/mord ut? Dividerar vi antalet skjutvapen per mord och tittar på tusendelar, kan vi konstatera att Sverige sticker ut. När det gäller antalet vapen hamnar vi på plats tre, men när det gäller förhållandet skjutvapenmord per vapen, hamnar vi på plats nummer ett, med 5,6 gånger så många mord per vapen som Norge!

Det är alltså varken vapenlagarna eller antalet vapen som avgör om ett land har många skjutvapenmord. Givet Sveriges strikta vapenlagar, och att de flesta skjutvapenmord som sker i Sverige, utförs med illegala vapen. Det är alltså inte vapen som respekterar vapenlagarna, oavsett vilka dessa är, som används vid mord. Antalet legala vapen verkar inte heller spela någon roll. Det verkar snarare som att kriminalisering vapeninnehav leder till illegala vapeninnehav, på samma sätt som kriminalisering av abort leder till illegala aborter. Utan att säga att jag anser att skjutvapen ska avregleras, vill jag säga att jag är för en liberal abortlag. Men det jag verkligen anser om skjutvapen är att det inte är vapenlagarna som påverkar antalet mord utförda med skjutvapen, för då skulle vi ha lika få mord som Norge. Kanske att det finns andra problem i Sverige som kan förklara varför vi har så många skjutningar som vi ändå har?

Kategorier: Sosseriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips