Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Jag förstår hur advokaterna resonerar, men du blir ifrågasatt om du nolltaxerar

2023-09-03

I kölvattnet av att den ”arga snickaren” blev polisanmäld för ringa stöld har Aftonbladet både applåderat gärningen att stjäla, och tipsat om hur detta ska gå till, för den som själv vill hoppa på det tåget. Jag ogillar Aftonbladet, för jag anser att företagare, som sliter hårt för att göra rätt för sig, ska få en ärlig chans. Att det finns ICA-butiker som genererar väldigt mycket pengar och att alla ICA-butiker finansierar en väldigt framgångsrik koncern, är en klen ursäkt. Svensk ekonomi behöver fler som gör rätt för sig, inte färre.

Nu har nästa orosmoln börjat tona upp sig på en allt mörkare himmel, men här kan jag åtminstone ha en viss förståelse för de principer som åberopas.

Flera inflytelserika personer opponerar sig emot att staten vet vilka finansiella tillgångar man har, inte minst flera framstående advokater på X (Twitter). Personer som nolltaxerar, alltså personer som antingen saknar både inkomst och tillgångar eller döljer sina inkomster och tillgångar från staten för att slippa skatta, ska inte bli ifrågasatta om de köper dyra kapitalvaror.

Jag erkänner att man är oskyldig till motsatsen har bevisats, men jag har en viss förståelse för att skattebrott är undantagna. Om du har en skyldighet att deklarera din inkomst, sparar staten massor av administration, och kan göra stickprov istället för att spendera resurser på att bevisa varje medborgares inkomst.

Risken är att om advokat Anne Ramberg och advokat Peter Hellman får som de vill, skulle välfärdssamhället inte ens kunna drömma om att leverera försörjningsstöd, arbetslöshetsersättning, sjukvård, infrastruktur eller brandkår. Dagens totala skatteintäkt skulle inte täcka mer än en liten del av den arbetskraft som behövs för att producera bevis för vad varje medborgare ska betala i skatt. Men Ramberg och Hellman är inte så säkra på att denna nivå av samarbete kan avkrävas.

Vad händer med samhället när det är fritt fram att nolltaxera, och lägga pengarna som skulle ha gått till välfärden, på att köpa kapitalvaror till sig själv? Som vanligt är det samhällets svaga som blir drabbade. Jag förstår principen att man inte frivilligt ska behöva deklarera sin inkomst eller sina tillgångar, men rent praktiskt blir det svårt att driva ett samhälle utan ärligt och frivilligt samarbete. Därför är det bästa sättet att slippa bli ifrågasatt för din fina jacka eller klocka, att inte nolltaxera!

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips