Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Jag måste lyfta på hatten för Sakine Madon

2015-04-15

Frågan om vänstervridna barnprogram trodde jag i min enfald var utagerad och klar. När jag själv var liten var barnprogrammen vänsterinriktade och SVT hade monopol. Det handlade om att titta på kommunistpropaganda eller avstå, vilket är världens enklaste val för en 6-åring. Såklart man vill se Ville, Valle och Viktor illustrera hur marknaden suger märgen ur samhället, det var ju skojigt! Viktor var jättetokig!

När jag själv hade småbarn på 90-talet, var jag ganska misstänksam mot barnprogrammen på SVT, så till en början satt jag med och tittade på Bolibompa. Barnprogrammen var konkurrensutsatta redan då, men SVT faktiskt bäst. Det verkade mest satsa på att låta politiskt korrekta pingstvänner göra barnprogrammen, och de skötte skutan betydligt mer proffsigt än vad kommunisterna gjorde när jag själv var liten, så jag kunde slappna av – nästan inget lyste igenom och allt var hyfsat neutralt.
Det är därför ganska förfärande att höra Sakine Madon beskriva Utbildningsradions program Banderoll. (Utbildningsradion är som bekant en licensfinansierad avknoppning från SVT.)

”Utbildningsradions ”Banderoll” går på tv nu. Programmet – som riktar sig till barn – förklarar pedagogiskt att marknadsekonomi är dåligt. En vuxen elak boxare fuskar och slår en svag pojke. ”Du är elak!” säger den taniga pojken. Elakingen svarar: ”Ja, jag fungerar som marknaden”.”

Och vidare:

”I Banderoll-avsnittet om den globala ekonomin filmas människor i utvecklingsländer. ”Blir de lyckliga för att vi kommer dit och shoppar?”, frågar bakgrundsrösten sorgset. Som om det givna svaret vore att nej, fattiga blir jättelyckliga om vi stänger gränserna och slutar byta varor och tjänster med dem.”

Jag är i min naivitet ganska yrvaken inför det faktum att man fortfarande kan välja att vända sig till barn med politisk propaganda, och jag är förundrad över att vänsterns ganska skeva och förvirrade föreställningar om vad marknaden egentligen är, får passera som om det vore fakta. Inför barn. Naturligtvis inte för att barnen mår dåligt av lite kommunistpropaganda, utan för att man, helt oavsett partifärg, betalar för just kommunistpropaganda i ett medium som ska vara neutralt.
Och från public service-propaganda till miljöpartiet och ytterligare en lysande kommentar av Madon. Miljöpartiet ser nu till att utöka den könsseparerade tiden på ett badhus i Botkyrka. Kvinnor (vilket är 9-åriga flickor eller äldre) ska inte behöva beblanda sig med män när de badar. Madon summerar:

”Mångkultur är att tillåta såväl bara bröst som burkinin på kommunala simhallar, inte att könssegregera för att bakåtsträvare kräver det. När det dessutom sker med argument om att nioåriga flickor inte kan bada inför män borde varningslampan blinkat tydligt nog.”

Hatten av!
Jag blir aningen mindre imponerad av miljöpartisten Omar Vinterfröjd som snarare föreslår användning av slöja som skydd för kvinnor.
Läs gärna även om miljöpartisten som vill lösa miljöproblemen genom urbanisering.

Uppdatering 2015-04-23: Läs gärna Malin Lernfelts text från i måndags.

Kategorier: Uncategorized

26 svar till “Jag måste lyfta på hatten för Sakine Madon”

 1. "Miljöpartiet ser nu till att utöka den könsseparerade tiden på ett badhus i Botkyrka."

  Är inte Ulf Gustafsson på Humanistbloggen någon sorts tjänsteman i Botkyrka kommun? Bara en tillfällighet?

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Du får väl fråga honom.

 3. Lokatt skriver:

  Den här Vinterfröjd, är han på riktigt? Ska kvinnor "skyddas" av slöjan?
  – Är alltså nioåringar på ett naturligt sätt sexobjekt?
  Jag blir förtvivlad. Det är en sak att vissa medeltidsmän och kvinnor (de är tyvärr många) har de här åsikterna om synen på kvinnor och småflickor, men att vi, som har kommit så oerhört mycket längre i utvecklingen, att vi ska backa och underordna oss är fantastiskt, otroligt.
  Var står Fi i den här frågan, om nioåringarna? Var är deras ramaskrin?

 4. Anders Hesselbom15 april 2015 21:01

  Har så gjort genom att skicka frågan till Humanistbloggen. Efterlyst svar i den här tråden i den här bloggen.

 5. Lokatt skriver:

  Jag kommer inte in på Vinterfröjds klipp härovan, jag är "inte auktoriserad".
  Men jag hittade andra youtubeklipp av vinterfröjd själv, och insåg direkt att man ska välja sina strider och att denne säregne konvertit får rabbla sina korantolkningar på svenska och arabiska ifred för mig .. oj..

 6. Lokatt skriver:

  Slöjor och burkor och fan och hans moster är avskyvärda. "Skyddar", nä kyss mig långsamt.
  Men jag är också trött på donnors plastbröst (kanske är den vitjumprade söta flickan till vänster i bilden alldeles äkta utrustad men oj vad det är vanligt med stora konstgjorda hyllor i trånga vita jumprar, t ex på butiksbiträden (och en bit ovanför bomberna ett par uppblåsta anknäbb-munnar i ständig plutning). Det tycks rasa en epidemi av "jag-måste också- ha fotbollar-innanför tröjan".
  Usch så dumt.

 7. Lokatt16 april 2015 09:16

  Tryck på "följ"-knappen så kommer du in när Vinterfröjd accepterat dig. Du kan alltid "avfölja" när du vill.

  Annars Vårfröjd med backsippor här vid Emåns strand idag. Och Iden leker i bäckarna. Det du Kristian!

 8. Lokatt skriver:

  Aha, id. Korsordet härmed löst, tack Björn 🙂

 9. Lokatt skriver:

  Jag vet inte om jag verkligen vill bli accepterad av vinterfröjden! Jag tror han kan vara släkt med vår avsomnade "Anonymus". Eller så har de gått i samma klass kanske .

 10. Lokatt skriver:

  I Ulvsundasjön simmar två svanar i solglittret.
  Det är så synd om det här paret, det blir tydligen aldrig några ägg eller ungar. År efter år – ingenting. Jag får sån lust att stjäla ett par svanägg nånstans där det finns många och ge dem.
  Men jag vet ju inte var de bor 🙁

 11. Lokatt16 april 2015 11:20

  Kanske samkönade? Ar adoption tillåtet i Sverige/Ulvsunda?

 12. Jag tror han är skyddingeniör. Nu är jag inte säker, men skydd av slöja borde verkligen var lika viktigt som gasmasker. Fast skyddet av ett tunt tyg är ju faktiskt bara okulärt. I de flesta industrimiljöer är lösa tygstycken rena mordvapen. Tänk på Lawrence av Arabia.

 13. Vi har de mest fantastiska norrsken kväll efter kväll. Det går att köra bil på isen utanför stugan däremot och rödingarna i sjöarna är rätt små. Sikarna vid stugan mellan 0,7 och 1,5 Men öppet vatten är det i Ljusnan och Ljungan….id finns inte.

 14. Patrik L talar i nattmössan. Vi blir inte äldre. Det är bara medellivslängden som ökar. Min stamfar på medeltiden, som var smed, blev 92 hans hustru 97. Han får skärpa vetenskapligheten i sitt språk….

 15. Lokatt skriver:

  Oj, norrsken!
  Ja Ljusnan har man ju badat och rott i ett antal gånger.. Abborre var det som man fick på kroken. Många ben.

 16. Lokatt skriver:

  Haha!
  Nej nej jag tror inte de är samkönade. Vi är inte så moderna här 🙂

 17. Lokatt skriver:

  Och tänk på Isadora Duncan.

 18. Patrik N skriver:

  "Vi blir inte äldre. Det är bara medellivslängden som ökar. "

  Eh…

 19. Patrik N19 april 2015 08:06

  Är det så svårt? De äldsta idag blir inte äldre än de äldsta på medeltiden.

  Ökning av medellivslängden betyder att miljön (krubbet och sjukvård) i genomsnitt är bättre nu men att när generna gavs tillfälle att bestämma tillsammans med god miljö på medeltiden så är (var) det ingen skillnad. Menar i alla fall jag.

 20. Lokatt skriver:

  På sätt och vis ovidkommande:
  Just nu spelas medeltida musik i P2, en entusiastisk kör sjunger med euforisk fart och kläm och till rytmiska pukslag "Vi skyndar mot döden!" (på latin). Så ska naturligtvis kristna känna, om de nu tror på svamlet, Som på medeltiden ju var dagsens sanning 🙂

 21. Lokatt skriver:

  En klosterkör var det som sjöng, en nutida inspelning naturligtvis.

 22. Lokatt skriver:

  Men när man hör Cecilia Bartoli sjunga vill man konvertera, till vad som helst, för hennes röst är övernaturligt vacker och hennes sångteknik gudomlig…

 23. Björn. Patrik N. har inte blivit känd heller för sina vetenskapligt relevanta uttalanden. Naturligtvis förstod Du rätt och Patrik L är den slarvigaste genetiker jag träffat.

 24. För Patrik N vars huvudintresse kanske inte är matematik vill jag förklara följande. Snittålder är inget en människa har. Det är den statistiska åldern på en kohort. Låt oss säga att människor blir mellan 0 och 100 år gamla för enkelhetens skull. Om hälften blir 100 och andra hälften dör som spädbarn så är snittåldern (medelåldern) på kohorten 50 år, även om ingen dör på sin 50-årsdag. Med än så länge Patrik? Om man minskar barndödligheten blir medelåldern högre, även om ingen äldre individ blir äldre. Minskar man ungdomsdödligheten(tex i krig) så blir medelåldern ännu högre. Ser Du…? Medelåldern stiger, trots att ingen blir äldre. Därför handskas Patrik L ovarsamt med sanningen, precis som alla statistiker alltid gör. I min bok är det förfärligt ovetenskapligt och genomgående för Humanistbloggens sätt att resonera om verklgheten. "Cherry-picking" kallas det. Ljuga utan att ljuga….

 25. Lokatt skriver:

  Även jag har fattat det där. Att man kan ljuga utan att ljuga, t ex med hjälp av statistik. – Ät inte ananas! Alla människor dör som har ätit ananas, det är vetenskapligt säkerställt.
  Eller, som jag nyss hörde om, från ett tidigare sänt Debatt, fick ett farligt påstående stå oemotsagt (detta program där den som skriker högst vinner). Det handlade om att vaccinera barn mot mässlingen, för eller emot vaccinering. Motståndargruppen är mycket liten, men de två grupperna framställdes i programmet som jämnstarka.
  Slutklämmen ska ha blivit ett från motståndarsidan upprört: "Men alla dessa barn som dör, dem vill ni inte prata om! I USA har 150 barn nyligen rapporterats ha avlidit efter vaccinationen!"
  Detta påstående måste ju ha skrämt föräldrar från vettet. Vad ingen berättade var att 1. Vem som helst kunde till den sajt som åsyftades anmäla att ett barn dött. 2. det fanns inga krav på att även berätta att det funnits andra, parallella skäl till dödsfallet som kanske bara råkat samanfalla med mässlingsvaccinationen.

 26. Lokatt skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips