Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Jag stöttar #minhijab

2016-08-25

Människors klädval (eller frånvaro därav) på badstranden utgör en mycket viktig principfråga. I Sverige har vi generellt sett inte några problem med att kvinnor behöver ha mer restriktiva regler för hur man får eller inte får klä sig. Det tydligaste exemplet på det skulle kunna vara olika badhusregler för män och kvinnor – om ett subjekt blir kränkt över att ett objekt är topless, är subjektet ett problem om objektet är man, medan det är objektet som utgör problemet om objektet är kvinna. Jag ifrågasätter alltså inte västvärldens orättvisa omyndigförklarande av kvinnor.

I samma anda borde det inte vara några konstigheter att Frankrike kriminaliserar användandet av den heltäckande baddräkten ”burkini” på stränderna? Om man diskuterar i perspektiv av symbolspråk och vad olika saker står för, kan ett burkiniförbud vara rimligt. Svenska makthavare beskattar sådant som är problematiskt (solenergi eller biståndsdonationer) och förbjuder sådant som anses vara direkt farligt (gårdsförsäljning av vin). Personligen anser jag att rätten att själv få bestämma hur man ska vara klädd, väger tyngre än det faktum att burkinins existens kommer från primitiva mäns syn på kvinnor som hårdvaluta. Jag förstår alltså varför man kan ogilla burkinin, men jag tycker att man ska kunna möta en burkini på ett mer vuxet sätt än en önskan om att förbjuda den.
Och med eller utan ett förbud, att tvinga av en person sina kläder, eller bötfälla denne för att kläderna bärs, är inte rimligt. Det kan jag motvilligt gå med på när symboler fästes på kläderna, som t.ex. en svastika, men inte när frågan snarare handlar om vad omgivningen associerar till själva plagget.
Ni som följer min blogg vet att jag har bevakat hur de kommunala badhusen använt olika måttstockar när de förhåller sig till män som badar topless och kvinnor som gör detsamma. Och nu är det alltså förenat med böter att bära vissa plagg i Frankrike – om man är kvinna. Så även om man erkänner det faktum att burkinin är en konsekvens av ett förtryck, så är en ”grundläggande princip är att man ska få ha vilken religion eller livsåskådning man vill, man ska ha rätt att byta eller lämna sin religion, man ska få kritisera religioner och välja hur man vill att ens livsåskådning ska komma till uttryck”. Och när det är principen som är problemet, så är det principen som ska angripas, vilket jag gärna gör. Därför stöttar jag #minhijab!

Uppdatering 2016-08-26: Burkiniförbudet i Frankrike rivs upp.

Kategorier: Uncategorized

7 svar till “Jag stöttar #minhijab”

  1. Hur är den franska lagen när det gäller män på stranden i burkini? Någon?

  2. Unknown skriver:

    "Personligen anser jag att rätten att själv få bestämma hur man ska vara klädd, väger tyngre än det faktum att burkinins existens kommer från primitiva mäns syn på kvinnor som hårdvaluta."

    Så för att skydda en liten indoktrinerad och/eller opportunistisk grupps "frihet" ska vi ignorera alla som inte har den minsta frihet att välja klädsel på grund av förtyck från familj och omgivning?
    Aktivt samtycke är ett väldigt dåligt sätt att bekämpa förtryck…

    "Jag anser att det är rätt att förbjuda burka och burkini, men att man gjort det på fel sätt i exempelvis Nice. För bakom varje kvinna i burka/burkini finns en man med taliban-etik. Denna etik, som grundas på hederskulturella oskuldsnormer, har programmerats in i flickor och pojkars hjärnor på ett liknade sätt som varje totalitärt system lyckats hjärntvätta stora delar av sitt folk med olika politiska ideologier."

    http://www.expressen.se/debatt/problemet-ar-djupare-an-burkiniforbud/

  3. Lokatt skriver:

    Undras hur burkinikvinnan tänkte där, innan hon gick ner till stranden för att löga sig. "Nu ska det bli skönt att få sola mina bleka lemmar .." Knappast. "Det ska bli så härligt att få simma och plaska i vågorna, känna det svala vattnet mot kroppen.."
    Nej inte det heller.
    En provokation, var det. Ett sätt att demonstrera makt.
    Om en kroppsblyg muslimsk kvinna följer sina barn till stranden kan jag förstå att hon inte vill framstå som prostituerad eller något värre, om alternativet är att hennes barn inte får plaska i vattnet "måste" hon vara iklädd burkini eller varför inte den vanliga niqaben – plus badskor, kan man tänka, jag gissar att upphetsningen kan bli enorm inför exponering av nakna tår.
    Men den här burkinisolbaderskan bara satt, helt meningslöst.

  4. Lokatt skriver:

    Jag missade mannekängen som poserade i burkini i Opinion Live, såg bara en liten skymt innan hon satte sig.
    Hon såg ut att vara klädd i något slimmat fantomendräktliknande, men på de bilder jag sett på burkinidamer har de en sorts löst hängande klänning ovanpå kroppsstrumpan.
    Det bör vara den klänningen som den solbadande damen tvingades ta av sig, man vill inte ha tygsjok som kan dölja ett bombbälte bland solande turister och fransmän.
    "Hon tvingades klä av sig" som rubriker lyder är missvisande, det handlade inte om att hon tvingades solbada naken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du som kommenterar för första gången: Det kan dröja en stund innan kommentaren syns på sidan, eftersom den modereras manuellt. Har du kommenterat här förr, syns din kommentar direkt.



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips