Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Jakob Ståhle vs. Stanley Sjöberg

2012-07-02

Har skummat igenom debatten mellan mannen bakom Ateistbibelnoch pastor Stanley Sjöberg, som podcasten Mellan svart och vitt anordnade, och Stanley får gott om tid att svara på frågor om hur bibeln ska hanteras. Före debatten: Jakob berättar om sin bakgrund och sitt motiv, Stanley bryter in och säger att tro och förnuft måste vara kompatibla, och kommer snabbt till slutsatsen att hans insikt behövs för att vi ska förstå bibeln.
Jakob: Tillgång till en sökbar och indexerad bibel är nytt, pastorerna är inte vana med att behöva hantera detta. Stanley: Jag kan både kristendom, judendom och islam. Tar därefter emot beröm från Jakob om hur ett specifikt fall hanterades i debatt.
Debatten drar igång och Jakob konfronterar Stanley med att bibeln är inspirerad av Gud. Stanley svarar att bibeln inte är dikterat ord för ord, men att Gud står bakom – författarna sätter färg.
Jakob hänvisar till bibelord som bedyrar bibelns äkthet. Stanley: Paulus själv är noga med att förmedla det han fått av Gud att förmedla. Jakob: Paulus försäkrar att det han skriver är en uppenbarelse. Det låter som en diktamen: Stanley: Helheten säger något annat – Lukas vittnar om att han forskar och jämför källor. Forskningen visar att Markus är äldst.
Jakob: Helheten ska ses, inte nödvändigtvis specifika bibelord. Stanley: Jo, även specifika bibelord, de är som länkar i en kedja. Jakob lyfter fram ett nytt exempel på att bibeln själv säger att bibeln är Guds ord. Stanley påpekar att en rabbin säger att kristna tror att profetior är utsagor om framtiden, men i själva verket så ångrar sig Gud när människor anpassar sig efter hot om katastrofer. Jakob påpekar en motsägelse om hur bibeln ska tolkas, Stanley påpekar att Jesus underordnar sig andras bedömning.
Jakob går vidare med att ge exempel på osmakliga bibelord, nämner kannibalism från Jeremias. Stanley förklarar: Om ni vänder er bort från Gud, då får ni ta konsekvenserna. I andra religioner finns kannibalism. Gud varnar för fienden. Programledaren påpekar att detta kan vara en tolkningsfråga, men Stanley protesterar – Gud varnar.
Jakob påpekar att Gud själv säger att han ska utfärda straff. Stanley bekräftar att det kan hända, men säger att man måste se på Gud på ett större sätt än frikyrkan normalt gör, för Gud är inte bara kärleksfull. Solen ger värme och energi, men om du stirrar in i den, förlorar du synen. Man skall inte missbruka, då får man ett straff.
Jakob tar upp att Gud hotar med barnamord. Stanley håller med om att detta är komplicerat, men att egyptierna hade gjort sig förtjänt av det.
Jakob: Guds hotfullhet kan förklaras med Guds svartsjuka, som bibeln också vittnar om. Påpekar även att Gud kanske visar sin storhet genom att dräpa. Stanley säger att detta är komplicerat, men erkänner att Gud är fruktansvärd, kärleksfull men kan bli rasande. Som en människa, påpekar programledare. Människan är Guds avbild, påpekar Stanley.
Stanley använder argumentet att alla blir kristna på dödsbädden, Jakob svarar trevande. I det stora hela ett bra samtal, lyssna gärna här.
Avslutningsvis, lite fler lyssningstips finns på Humanistbloggen.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips