Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Jenny Wenhammar frias

2015-09-01

Jenny Wenhammar protesterade med bar överkropp mot PEGIDA i februari i år. Nu har hon friats från anklagelsen om förargelseväckande beteende på grund av att hon visade brösten, vilket givetvis är positivt. Regler som gäller kvinnor men inte män, hör inte hemma i ett civiliserat samhälle, allt tyckande till trots. Skånska Dagbladet:

Hon är också kritisk till en formulering i domen där rätten skriver att det i och för sig inte spelar någon roll i det aktuella målet, men att ”det i praktiken finns en skillnad mellan hur och i vilka sammanhang män och kvinnor uppträder med bar överkropp”. 

– De kan inte låta bli att inflika en mening som upprätthåller idén om att det finns en skillnad i praktiken. Därmed upprätthåller de den rådande könsdiskrimineringen.

Ja, vad säger man? Vi har en lång väg att gå. Misstolka mig inte, jag är en entusiastisk försvarare av människors rätt att skyla sig. Inte bara brösten, för allt jag bryr mig får ni gärna gömma er i en niqab, oavsett kön. Det viktiga är att ingen annan ska bestämma. Att vissa kulturella påtryckningar säger olika saker, visar bara att det finns bättre och sämre kulturer. Att ett badhus säger att kvinnor får bada topless tills någon klagar, men att män har rätt att göra det, följer inte med nödvändighet att det är något fel på kvinnor, utan till att vi lever i en patriarkal struktur.

Kategorier: Uncategorized

32 svar till “Jenny Wenhammar frias”

 1. Illwill skriver:

  Det låter ju fint och så, väldigt politiskt korrekt. Ingen ska bestämma! (törs jag gissa att du är miljöpartist, de ligger trots allt närmare anarkismen än det andra kommunistpartiet i riksdagen?)

  Men om ingen ska få bestämma över vad någon annan har på sig, då är det helt ok om jag går med dolmen ute när du knatar runt med dina barn, antar jag? Jag menar, det är ju bara kulturellt trots allt.

  Svara snabbt, snart är det för kallt för det hela.

  P.S. "patriarkal struktur", lol…tror du på "gud" också?

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Moderat. Ateist. Berätta gärna vad du anser att meningen uttrycker om inte en patriarkal struktur.

 3. Alla män vet att de blir betuttade av nakna kvinnobröst. Detta är biologi; inte kultur. Endast eunucker eller lögnare kan påstå något annat. Eftersom män vet detta och inte vill ha historiska romerska bad med erotik i Svedala har de med rätta gett uttryck för sin patriarkaliska struktur och tar avstånd till nakna kvinnobröst i offentligheten. Till båtnad aven för de flesta kvinnors matriarkaliska struktur.

 4. Anders Hesselbom skriver:

  Eftersom vi vet att bröst inte är erogena i alla kulturer, så kommer påståendet att skillnaden egentligen är biologisk med en viss bevisbörda.

 5. Anders Hesselbom1 september 2015 20:40

  Kom inte dragande med de goda vildarna! Deras kultur är i många fall mycket "lössläppta" när det gäller både sex och urvalet av partner (s).

  Huruvida de nakna brösten bidrar till deras promiskuitet eller inte, är inte utrett. Dessutom – en del kvinnoformer i långhyddorna kan vara rent avtändande. Motsvarande oestetiska former hos männen i byarna får väl kvinnorna att vägra umgänge får man förmoda.

  Om en normal svensk man i svensk normalkultur inte blir upptänd av en på överkroppen bar flicka bör han nog söka för problemet.

 6. Anonym skriver:

  Anders – hur "vet" vi det? Vissa urbefolkningars nakna kvinnobröst kan ju också vara ett utttyck för en patriarkal struktur. Vidare – i kulturer där kvinnor går med nakna bröst sker en naturlig habituering av lusten vilket inte är detsamma som att kvinnobröst inte biologiskt skulle vara lustväckande.

  Det finns en rolig anekdok om några missionärer som gav några barbröstade kvinnor skjortor att ha när de gick till kyrkan. De kom med skjortorna på men hade klippt ut hål för brösten. Själva anekdoten kan tolkas både feministiskt eller kvinnofientligt – hur du vill.

  Det är så kul att det finns så många naivmaterialister som har en sån förkärlek för socialkonstruktivism (när det passar).

  /Olle

 7. Bäste Anonym! Och Anders H också för den delen…

  För att få in alla kommentarerna i kronologisk ordning använd INTE "Svara"-funktionen utan kommentera i "ny" box. Det går mycket bra att i den boxen referera med namn och tid till den kommentar man vill svara på. Om man kommenterar i "Svara"-boxen blir det rörigt och man riskerar att missa kommentarer.

 8. Lokatt skriver:

  Jag såg ett teveprogram om svenska naturister.
  Det var så beklämmande att skåda – ursäkta så hemskt mycket min icke-korrekthet, gammelgubbarnas motbjudande ölmagar ovanför pinniga ben, deras platta skrynkliga skinkor, knotiga knän och knöliga gamla fötter med krokiga tår…Och deras dingdongtillbehör, starkt påverkade av gravitationen. De borde inte visa upp sig så där.
  Det är de som borde få böter!
  Jag tror jag sett Jenny W, och att hon har så vackra bröst att hon tar chansen att visa upp dem vid olika event. Exhibitionist, javisst. Men vad gör det?

  Lite lustigt, att från att rätt länge ha varit en utpräglat kvinnodominerad kommentarsspalt här vaknar plötsligt en hel liten grupp pojkar till !
  Efter att Anders nämnt det magiska ordet Kvinnobröst 🙂

 9. Zelma skriver:

  Lokatt

  Jag såg också det där TV-programmet om naturister och iakttog att somliga av kvinnorna också hade skrynkliga skinkor och lår och att deras bröst var starkt påverkade av gravitationen. De hade också hängmagar, kanske pga genomgångna graviditeter eller så var det kanske gravitationen. Det är väl okej att visa sig så där inom ett överenskommet område som ett nudistbad men annars tycker jag man ska iaktta normal klädkod, alltså vara någorlunda påklädd på allmän plats. Det tycker säkert Magdalena Ribbing också, och hon är ju expert.

 10. Lokatt skriver:

  Zelma
  Javisst hade även kvinnorna skrynklor och hängande kroppsdelar. Men förmodligen hade de flesta av dem fött och ammat barn, medan männen i fråga har slappat och framförallt ölat sig till sina spända trumm-magar.
  Såklart är det helt okej att bada naken på naturiststrand (det var viktigt att inte använda ordet "nudist" sa man, vilket tycktes beteckna lössläppt sexuell aktivitet).
  Jag själv badar naken så ofta det går, det är underbart. Men ingen jävel får filma mig.

  Men nu var detta ett teveprogram. Jag är självklart inte för censur, naturligtvis inte, men det är något mystiskt med de här farbröderna som gärna visar upp sina rynkiga stjärtspringor.

 11. Zelma skriver:

  Lokatt,
  Nja inte beror väl kvinnors skrynklor enbart på barnafödande och amning. Du generaliserar väldeliga. Rynkighet, 'häng' och stora magar kan vara genetiskt betingat, det gäller både kvinnor och män. Jag vet personer som tränar och står i och håller diet men ändå ser ut så där. Men utanför hemmets väggar ska man nog ha kläder på sig, det är trevligast så. Förresten, i det där programmet satt de med sina bara stjärtar på stolarna i någon lokal, kanske ett café, det är väldigt äckligt!

 12. Lokatt 1 september 2015 22:22, Zelma 2 september 2015 05:28
  med flera.

  Genetik i all ära. Det är vad men gör av de medskickade generna som har betydelse. Svamparna i programmet "Fråga doktorn" är beklämmande. Om något – åtminstone en i paret är läkare – befäster det för svenska folket att övervikt på gränsen till det groteska är all right. Vackert utseende så långt generna medger är en fråga om karaktär i vårt kolhydratrika kanelbulleätande fikasamhälle. Så enkelt och ändå så svårt!

  Ja Lokatt. Vi gubbar (pojkar) är naturligtvis smygtittare på era kommentarer. och njuter utan ingripande. Men att också lämna kvinnobröst utan synpunkter vore en passivitet ogrundad i biologin! 😉

 13. Anders Hesselbom skriver:

  Om olika kulturer egentligen tycker lika i alla frågor, så måste ju det förklaras, därför hänvisar jag till Ockhams rakkniv. Samtidigt är det en bifråga, för en individs rättigheter ska inte låta sig begränsas av andras böjelser. Leva och låta leva. (Jag blir förvisso kränkt av religion, men jag har ännu inte kommit på idén att det är förargelseväckande beteende att praktisera religion.)

 14. Anders Hesselbom skriver:

  Vem är jag att ha åsikter om andras utseende? Mina rättigheter bygger i förlängningen på att andra också har rättigheter.

 15. Anders Hesselbom 2 september 2015 08:05
  och 08:07

  Vårt samhälle bygger på att vi har synpunkter (bland annat) på andras utseende. Till exempel är fetma en bidragande orsak till att våra skattepengar förslösas i sjukvården. (Man måste ju hjälpa även när åkomman är självförvållad). Därför är "leva och låta leva" i det här fallet att ge alibi till slapphet som drabbar mina skattebidrag. No good!

 16. Lokatt skriver:

  Björn B
  Jag fattar! Såklart, hur karlar fungerar.
  Men jag tyckte var lustigt, att när Zelma och jag (och någon gång Jocke Mejsel och någon gång Anders H) diskuterar världsaltets problem , alkoholism, pedofili, Gud å sånt, är det bara vi. Men sen när någon mumlar Tuttar! då rister det liksom till hos grabbarna 🙂
  Kan bero på slumpen förstås. Slumpen har vi också diskuterat.

  Mitt påhopp på de nakna farbröderna var ju inte snällt naturligtvis. Men det är något irriterande skevt mellan deras belåtenhet över sina fula kroppar och de kvinnor som män bedömer.
  Unga flickor sprutar ängsligt in silikon lite överallt, de måste ha jättetuttar, farmor Ankamun, tränar tränar, målar sig, bantar bantar bantar för att kanske duga.
  Medan tjocka nakna herrar är mer än nöjda med sina deformerade kroppar…
  Fast kanske är de här, naturisterna, en väldigt liten grupp, vad vet jag.

 17. Lokatt2 september 2015 09:42

  Lokatt. Jättetuttar är inte snyggt ens välformade. Allt ska vara i moderation och proportionellt mot hela figuren. Det är en (kvinnlig) myt att män föredrar groteska behag!. 😉

 18. Zelma skriver:

  Björn

  Apropå Fråga doktorn så tycker jag att programledaren är både sympatisk och behaglig, dessutom är hon vacker. Om hennes övervikt kostar skattebetalarna i sjukvårdsavgift så är hon i gott sällskap av t ex alkoholister och rökare, för att inte tala om alla idrottsutövare som skadar sig hela tiden och utnyttjar sjukvården. En del kämpar för att gå upp några hekto i vikt, de går också till sjukvården och får hjälp av dietister bl a.

 19. Lokatt skriver:

  Björn
  Jag har faktiskt under en längre tid i mitt liv varit nära bekant med en stortuttman., "Ju större deso bättre".
  Hans mamma gav honom snålt med kärlek under uppväxten, vet jag. Måste ligga där på nåt vis.
  -Nu svarade jag under "Svara" i alla fall, det kändes liksom rätt.

 20. Lokatt skriver:

  Jag måste skaffa rättstavningsprogram, det här går inte längre.

 21. Lokatt skriver:

  Ibland vill jag smyga på tjockisar, för att se vad de äter.

 22. Zelma 2 september 2015 11:28

  Fetma är en epidemi med vådliga konsekvenser i lidande och kostnader för både den enskilde och samhället. Långt större så än alkohol och tobaksbruk – som dessutom är på nedgång medan fetma orsakad av ohämmat och felaktigt kaloriintag – är i stigande.

  Vilka signaler sänder en fet programledare i ett hälsoprogram till tittarna? Ett varnade exempel? Vad jag vet har hon tyvärr aldrig presenterat sig som sådant utan i stället stryker utseendet feta tittare medhårs.

  De båda rultorna i programmet borde utlysa en tävlan med tittarna att minska sina omfång under programserien med mätning i varje avsnitt. I annat fall borde SVT ge båda sparken eftersom de tydligen inte själva kan ta sitt ansvar.

  Vacker? Tja…smaken är som…

 23. Zelma skriver:

  Björn

  Alkoholism orsakas av ohämmat alkoholintag, rökning är ohämmad inandning av tobaksrök. Vad som för ögonblicket är i stigande eller sjunkande varierar som bekant i tiden. Programledaren i Fråga doktorn är medveten om sin övervikt och påtalar den själv ibland. Menar du att tittarna springer och hämtar chipspåsen och börjar käka ohämmat för att hon är i rutan? Nonsens! Den andra personen i programmet, läkaren, tror jag inte ens kan betraktas som fet. En gång såg jag ett program om barnfetma och i panelen satt en barnläkare som heter Claude Marcus, han satt ständigt med fingret i vädret och förmanade om kost och motion. Det var bara det att doktorn själv var fet och fingrarna såg ut som tjocka korvar. Han verkade inte ha en aning om att han var fet.
  Vad som kostar i sjukvården är intressant. Omskärelse, återställande av mödomshinnor, såna helt nödvändiga saker? Behandling och sjukskrivning av deprimerade människor, som är en stor grupp och ökande i antal hela tiden. Vad får kosta i sjukvården?

 24. Zelma skriver:

  Lokatt,

  Tjocka människor äter nog ungefär som vi fast mycket mer, eftersom de tänjt ut magsäcken genom större volym föda. Är det bulimiker kan de äta väldigt konstigt som ett helt paket smör eller en liter glass på en gång.

 25. Lokatt skriver:

  Fetma är ibland intressant.
  Jag minns en amerikansk moder som i pricip inte kunde röra sig ur fläcken på grund av extremt extrem övervikt.
  Då undrar man förstås varför inte omgivningen helt enkelt slutar att räcka fram brickor överlastade med pommes frites och majonnäs, hon själv kunde ju inte ta sig ur sängen, än mindre gå till kylskåpet.
  Det visade sig att hon var en fruktansvärd tyrann och plågoande. När döttrarna/hemslavarna på uppmaning av husläkaren försiktigt började vägra skyffla i mamman obegränsat med fett och flott började hon vråla (och försöka sprattla hotfullt med armarna) och ringde sen polisen för att skrikande anmäla sina barn. Jösses.

 26. Lokatt skriver:

  I min bekantskapskrets finns en bulimiker. Det är intressant att studera henne. Ingen i hennes närmaste krets vill se, höra eller ens misstänka något.
  Bulimikern själv har skickligt manipulerande ursäkter och förklaringar till kombinationen matfrossande – mycket låg kroppsvikt.
  Jag lägger mig inte i, hon är inte min huvudvärk. (Men hon har ofta det, huvudvärk).

 27. Jag får nog hålla med Anders här. Det går mycket längre tillbaka än så och hänger ihop med själva evolutionen. Läste Ni aldrig det i skolan. De mest lämpliga hanarna vill att de mest lämpliga honorna skall föda deras potentiellt lämpligaste barn. Äganderätten till honan emanerar ända därifrån. Patriarkalt eller normativt. Det är moderna kulturella benämningar som okunniga människor idag använder som knölpåkar i samma kamp egentligen…. Så visst finns patriarkatet överallt. Det är designat så, vad än Södertörn eller Umeå säger.

 28. Sen får man förvisso tycka att det är orättvist….

 29. Lokatt skriver:

  Kristian G
  Men i naturen… Tjäderhönan väljer den starkaste tuppen, han måste strida för att få henne. Hon rynkar på näbbet åt den klene som förlorat: Stick, din mes !
  Vem som har äganderätt till vem här vet jag inte riktigt.
  En löpande tik passar gärna på att para sig med den hanhund hon har lust till (alla?) och kan lyckligt promiskuöst greja en kull valpar med en rad olika fäder.
  Hon ensam äger sina valpar och hon roar sig med vem hon vill – som hon sen ger blanka fan i !

 30. Lokatt skriver:

  Lejoninnor verkar ha mer kul än lejonhannar, vars uppgift mest är att gå omkring och vara ståtliga, och gäspa.
  Om Freud har rätt (ibland, har han det) i att receptet för ett lyckligt liv är att kunna älska och arbeta, så har lejoninnorna det perfekt. De älskar sina ungar, vänslas kamratligt med varandra och arbetar hårt med att jaga, tillsammans, i grupp.

  Någon gång ibland bestämmer hon sig för en herdestund med hanen, och går fram och smäller till honom med svansen. Och fjäskar och larvar sig lite.
  Men det är hon som bestämmer! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips