Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Johannes Axelsson anmäld

2012-03-08

Min vän Daniel har nu anmält ”newtonbloggaren” Johannes Axelsson till både skolinspektionen och till tv-programmet Uppdrag Granskning. När man läser Johannes blogg, och jämför det med läroplanen, skulle inte han själv klara ens lägsta betyg i NO. Men ingen har någon anledning att tro att Axelsson är något annat än en bra lärare, trots att han är en religiös tokstolle. Minns fallet Stavros Louca.
Jag är övertygad om att Johannes Axelsson kommer att klara skolinspektionens granskning med bravur, eftersom folk på kristna friskolor vet vad skolinspektionen vill höra. Jag kunde dock önska att vi inte hade några religiösa friskolor alls. Föräldrar, söndagsskollärare och präster är fullt kapabla att bedriva den religiösa indoktrinering som man anser barnet behöver.
Men givetvis applåderar jag Daniels anmälan, och jag hoppas på det bästa, vilket är att Johannes Axelsson korrekt representerar vetenskapen i sina lektioner, även framöver, och att vi tar vårt förnuft till fånga och låter alla skolor vara religiöst neutrala, och fria från religiös påverkan. Med den syn på vetenskap som Axelsson besitter idag, ska han inte ha ett lärarjobb över huvudet taget.

Kategorier: Uncategorized

15 svar till “Johannes Axelsson anmäld”

 1. Anonym skriver:

  intressant blogg

 2. Anonym skriver:

  Jo Johannes kommer nog klara en eventuell granskning av skolinspektionen. Det finns en mycket enkel och väl fungerande anledning till det, (och det kanske är nyheter för dig Anders) skolinspektionen är satta att granska utbildningen i själva skolan, inte vilken religions- eller åsiktstillhörighet en lärare har som person. Vill du och din vän Daniel "klämma åt" någon person pågrund av att du tycker att den är en "religiös tokstolle", så blir det nog väldigt svårt för er att få hjälp av någon myndighet eller journalist så länge vi har lagar om religionsfrihet, tryckfrihet och åsiktsfrihet bl.a. Därtill finns lagar mot diskriminering. Du har inte funderat på om du skulle trivas bättre i ett annat land, exempelvis Kina. Eller föredetta sovjetunionen, Där är man inte lika vidsynt från mydighetshåll mot varken åsikter eller religion, som här i "den fria världen."

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Nu har du missuppfattat kritiken mot Axelsson, den handlar inte om hans tro, utan just om utbildningen. Lärarens religion är irrelevant, både om utlärandet håller måttet och om utlärandet inte gör det. Om utlärandet håller måttet, är bevisligen lärarens religion inget problem, och om utlärandet inte håller måttet, är lärarens religion ingen ursäkt. Det är elevens rätt att få en korrekt utbildning som är vårt engagemang, och man kan givetvis inte vända sig till skolinspektionen med åsikter om en lärares religiösa tro.

 4. Anonym skriver:

  Ändå verkar det som det är just åsikterna i Johannes blogg som är utgångspunkten för anmälan till skolinspektionen. Och sedan lyser det igenom ditt sätt att uttrycka dig om religiösa, att de på nåt viss är
  Lite sämre människor än de som har samma livsåskådning som dig själv… Ungefär så som man brukar avfärda oliktänkande i förtryckande regimer. Vi får väl hoppas att skolinspektionen inte missuppfattar anmälan som åsiktskränkande?

 5. Anders Hesselbom skriver:

  Då ger du mig en chans att förtydliga att det är vad han berättar om utbildningssituationen, inte det han behåller som privata åsikter, som fick oss att reagera. Det absolut värsta som kan hända om du har rätt, är att skolinspektionen släpper ärendet.

 6. Anonym skriver:

  Jag förstår. Kan ändå inte låta bli att tycka att en anmälan som kommer till på det här sättet känns en aning överilad, då ni i själva verket bara har bloggen att utgå från, samt att ni såklart är motståndare till religiositet i största allmänhet. Dock finns där ett underhållningsvärde i hur pass provocerade en del blir i sådana här bloggsamanhang. 🙂

 7. Anders Hesselbom skriver:

  Det är viktigt att rätt ska vara rätt, det tycker nog både du och jag. Och anmälaren. Kom ihåg att varken du eller jag inte har något med detta att göra.

  Om anmälan görs, kommer det antingen att leda till att man konstaterar att allt är bra, eller att en brist ska korrigeras. Om ingen anmälan görs, och det finns brister, har vi mer att förlora.

  Jag läste en kommentar från en tidigare elev till Axelsson, och denne vittnar att han är en mycket kompetent lärare, så jag är inte orolig för något, och jag tror inte Axelsson är det heller.

  Eftersom tveksamma saker står i Axelssons blogg, är lika bra att frågan utreds.

 8. Anonym skriver:

  Hehe:) kul grepp det där med att skolinspektionen kommer och arresterar… På tal om missförstånd… Återigen underhållning med total avsaknad av självinsikt.:) eller tror du på fullaste allvar att skolinspektionen bryr sig det minsta om åsikter dryftade i bloggosfären?

 9. Anders Hesselbom skriver:

  Nej, det är strikt det som händer i skolan som ska utredas. Är inget fel där, ska han med rätta frias. Eftersom tveksamheter skrevs, är en utredning ett gott initiativ. Det kostar så lite att kolla att allt är bra, men så mycket att blunda om det verkligen är något fel. Ingen vettig människa kan ha något att invända på att vi följer upp att våra skattepengar används till rätt sak, inte ens Axelsson själv. Din oro är således obefogad.

  Ja, var fick jag det där med åsiktskränkande ifrån? Det är ju uttryck för galenskap!

 10. Anonym skriver:

  Det där med oro verkar mer vara en projektion av dina egna känslor, det är ju inte jag som är orolig för brister i undervisningen i detta fall…

 11. Anders Hesselbom skriver:

  Varför detta gnäll om åsiktskränkande då? Om han representerar evolutionsteorin klanderfritt, händer inget med anmälan, och om han inte gör det, blir problemen belysta och lösta. Då hoppas jag att du står bakom denna anmälan. Att inte anmäla, är det enda som kan sluta illa. Då kan vi båda stötta Daniels anmälan.

  Allt gott! Jag lämnar in en egen anmälan mot Axelsson direkt imorgon bitti.

  Tack för tipset!

 12. MrArboc skriver:

  Hej Anonym!

  Visst är du medveten om att alla har rätt till sin åsikt, men ingen har rätt till sin egen fakta? En livsmedelsinspektör kan inte underkänna en restaurang bara för att den serverar fläskkött oavsett vad som står om fläskets renhet i en "helig" text t ex.

  (Blogspot suger BTW, helt omöjligt att kommentera med OpenId)

 13. Ludvig Grahn skriver:

  Hoppsan! Om jag räknar rätt så är vi nu fyra stycken som skickat in anmälningar. Det är antagligen därför skolinspektionen också agerat ganska snabbt och bett Hannaskolan yttra sig i frågan. Ska bli spännande att följa det här.

 14. Anonym skriver:

  Ja, låt oss hoppas på det bästa. Vad händer egentligen i sådan här skolor när inte skolinspektionen är där och kikar? Med tanke på att dessa friskolor dessutom utövar religiös diskriminering och inte anställer ateister eller utövare av andra religioner så har jag inga höga förväntningar om objektivitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips