Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Kan du välja mellan Biden och Putin?

2022-04-10

Den 16/2 fick Jimme Åkesson frågan i SVT om vem av Vladimir Putin eller Joe Biden han föredrar. Att behöva välja mellan dessa två är en falsk dikotomi, för i verkligheten finns fler val. Åkesson nöjde sig med att säga att han föredrar demokratin i det öppna USA framför skendemokratin i det stängda Ryssland. Gott så? Inte tillräckligt.
Andra har inte varit lika tydliga som Åkesson, men det är inget vi kräver av dem. Stefan Löfven fick chansen att välja mellan Trump och Putin år 2018 och svarar helt korrekt att man inte kan se det så. Det accepterades, trots att han inte, som Åkesson, förtydligade något.
Både Jimmie Åkesson och Stefan Löfven svarar rätt på frågan, men endast Åkesson förtydligade dessutom att han föredrar USA framför Ryssland.
Ändå är det Åkessons svar som regeringen fortfarande tjatar om. Senast igår twittrade vår klimatminister om saken, och hon är förresten den senaste i ledet som själv inte kan svara på frågan. Vad föredrar hon om valet står mellan NATO och Ryssland? Tips: Biden tillhör NATO. ”Det som är bäst för Sverige.” Men kravet att kunna välja tycks alltså endast ligga på Jimmie Åkesson.
Jag har betydligt högre förväntningar på S än på SD eftersom jag betraktar S som ett betydligt mer seriöst regeringsalternativ än SD, men jag tycker att det är konstigt att jag har så pass få med mig i denna fråga. Kanske både gemene man och Socialdemokraterna själva anser att S inte ska regera av andra skäl än gammal vana? I så fall är det rimligt att man pratar om andras brister istället för att demonstrera sin egna förträfflighet. Åtminstone Jimmie Åkesson verkar nu ha tagit ställning.

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips