Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Kapitalister förstör miljön?

2018-09-28

Gurra G från Just D skrev tidigt i morse ett tweet som lyder:

Jag skulle ha enormt mycket större respekt för kapitalister om de åtminstone sa: ”Visst, jorden kommer att gå åt helvete med all vinsthets men vi öser på så länge det håller för det är skönt att ha fett mycket cash”.

Det är inte helt orimligt att tänka att Gurra G ser kapitalister med dess vinsthets som en viktig miljöbov, och givet den tolkningen tänker jag hävda något radikalt annorlunda: Det är inte kapitalister, det är kapitalismen.

Kapitalister är inte bara goda, men de är viktiga. Att utveckla företag skapar, förutom vinst, arbetstillfällen och intäkter till statskassan. Vinst är inte bara dåligt eftersom det ger underlag för nya investeringar och anställningar, medan frånvaron av vinst har motsatt effekt. Så även om en del av de pengar som en verksamhet genererar hamnar hos andra kapitalister – aktieägarna – anser jag inte att det är dessa aktörer som är det primära hotet mot miljön.

Om man istället tittar på kapitalismen, så ser jag ett betydligt större miljöhot. Apple skulle inte tillverka handdatorer (iPhone) om ingen köpte dem, och när så nu är fallet bryts det en massa litium för att bygga en massa batterier som behöver ha en massa ström från ett elnät som (åtminstone vintertid) förstärks av importerad kolkraft. Oavsett om batterier ska byggas eller om de ska laddas så tar miljön stryk.

Lösningen är inte enkel. Visst kan man köra med enklare mjukvara som drar mindre ström, visst kan man avstå att uppgradera hårdvaran om så inte behövs. Men med minskad efterfrågan av det kapitalismen producerar följer minskad efterfrågan på kapitalismens aktörer, nämligen arbetarna. Alltså de som genererar intäkter till staten när de jobbar i dagbrotten, de som genererar intäkter till staten när de bygger mjukvaran. Och när dessa blir mer beroende av offentlig försörjning, ökar trycket på den stat som förlorar sina intäkter.

Jag skulle ändå säga att den som köper en ny mobiltelefon vart femte år istället för vart tredje, gör miljön en tjänst. Men inte så mycket som den som helt enkelt kan låta reparera sin gamla och strunta i alla nya finesser, som egentligen inte höjer levnadsstandarden mer än att man kan avstå.

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips