Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Katolik vill skydda barnen från samkönade äktenskap

2014-05-18

Aftonbladet bjuder på ett lysande exempel på att vissa bibeltexter är att betrakta som konkreta livsråd, medan andra är att betrakta som symbolik man inte ska ta på orden. Aftonbladet rapporterar att Paolo Roberto, Anna Maria Corazza Bildt, Jan Myrdal, Christina Doctare och Siewert Öholm har undertecknat ett upprop mot vigsel mellan samkönade i kyrkan, och vi får anta att ingen av dessa har något emot varken homosexuella eller homosexualitet, utan att det är deras kristna tro som säger dem att det ska vara bögfritt. Nya Testamentet tar upp frågan i  Romarbrevet under rubriken ”Ett liv utan kunskap om Gud” (Rom 1:18):
Ty Guds vrede uppenbaras från himlen och drabbar all gudlöshet och orätt hos de människor som håller sanningen fången i orättfärdighet. Det man kan veta om Gud kan de ju själva se; Gud har gjort det uppenbart för dem. Ty alltsedan världens skapelse har hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomlighet, kunnat uppfattas i hans verk och varit synliga. Därför finns det inget försvar för dem; de har haft kunskap om Gud men inte ärat honom som Gud eller tackat honom. Deras tankemöda ledde dem ingenstans, och deras oförståndiga hjärtan förmörkades. De ville gälla för visa men blev till dårar. De bytte ut den oförgänglige Gudens härlighet mot bilder av förgängliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur.

Därför lät Gud dem följa sina begär och utlämnade dem åt orenhet, så att de förnedrade sina kroppar med varandra. De bytte ut Guds sanning mot lögnen; de dyrkade och tjänade det skapade i stället för skaparen, som är välsignad i evighet, amen. Därför utlämnade Gud dem åt förnedrande lidelser. Kvinnorna bytte ut det naturliga umgänget mot ett onaturligt, likaså övergav männen det naturliga umgänget med kvinnorna och upptändes av begär till varandra, så att män bedrev otukt med män. Därmed drog de själva på sig det rätta straffet för sin villfarelse. Eftersom de föraktade kunskapen om Gud lät han dem hemfalla åt föraktliga tänkesätt så att de gjorde det som inte får göras, uppfyllda av allt slags orättfärdighet, elakhet, själviskhet och ondska, fulla av avund, blodtörst, stridslystnad, svek och illvilja. De skvallrar och baktalar. De föraktar Gud. De är fräcka, övermodiga och skrytsamma, uppfinningsrika i det onda, uppstudsiga mot sina föräldrar, tanklösa, trolösa, kärlekslösa, hjärtlösa. De vet vad Gud har bestämt: att alla som lever så förtjänar döden. Ändå är det just så de lever, ja än värre, de tycker det är bra när andra gör det.
Så låter man Paolo Roberto uttala sig i egenskap av teolog, men det går lite sådär för honom.
”Självklart har homosexuella rätt att ingå äktenskap. Men för dem finns ju sambolagen. Det är ju ungefär samma lag.”
Gissningsvis tänker han på möjligheten att registrera partnerskap, men frågan handlade om ritualen i kyrkan.
”Äktenskapet är till för att skydda barnet. Det står i FN:s barnkonvention.”
Detta är varken skiljelinjen mellan partnerskap och äktenskap eller en fråga som rör den kyrkliga ritualen.
”Då skulle ju inte jag kunna gifta mig i min kyrka, den katolska kyrkan, eftersom de är emot äktenskap mellan homosexuella.”
Detta påstående betyder inget. Om man slänger in föreställningen om den Katolska kyrkans ofelbarhet blir påståendet relevant, utan att bli mer förnuftigt.
Men det är intressant att en katolik tänker att samkönade äktenskap är farligt för barn. Jag skulle nog varna mina barn för katolska kyrkan långt innan jag varnar dem för samkönade äktenskap.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips