Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Kolloidalt silver botar inga sjukdomar

2017-09-26

En hälsokostbutik som heter ”Morotsliv” tipsar i en text på sin hemsida att man kan använda kolloidalt silver i olika sammanhang. Med kolloidalt silver menas vatten med silver i kolloidal form, alltså vatten med silveratomer i, och det är inte tillåtet att sälja som kosttillskott. Kolloidalt silver är mycket giftigt, men eftersom den produkt som säljs som alternativmedicin är utspädd nästan till homeopatisk nivå, är den verkningslös. Doser så höga att de skulle kunna ha en positiv effekt, kan istället leda till antibiotikaresistens och sjukdomen argyria.

Texten i fråga påstår att däggdjur är immuna mot silvret genom silvrets oligodynamiska karaktär, men det som gör silvret ofarligt vid måttlig konsumtion är att dosen är låg. Människan består av mer främmande DNA än mänskligt DNA, och är beroende av den bakteriekultur som normalt finns i människokroppen, och en verksam dos av kolloidalt silver skulle därför ha kraftigt negativa hälsoeffekter. Eftersom silver är en tungmetall är produkten dessutom miljöfarlig, vilket igen förmildras av den låga dosen.
Kolloidalt silver har ingen effekt på virus, men eftersom kroppen själv tenderar att komma till bukt med virusinfektioner som t.ex. förkylning, finns det utrymme för att man upplever ett orsakssamband som egentligen inte existerar, ungefär som när man botar förkylning genom att äta apelsin. Vidare lyfter texten fram anekdotiska felaktiga påståenden som är tänkt att förstärkas av påståendet att kolloidalt silver användes under vilda västern (1800-talets andra hälft), men hade det funnits läkemedelsforskning som bekräftade det man påstår, hade man säkerligen valt att hänvisa till den istället.
Uppsala Universitet: Användning av silver som bakteriedödare framkallar antibiotikaresistens
De framgångshistorier som ibland bubblar upp, som t.ex. den skånske mannen som tror sig kunna bota ebola med kolloidalt silver, är aldrig vetenskapligt underbyggda alltid motiverade av falsk bias eller av ren opportunism. Det finns alltså inga skäl att köpa detta dyra vatten.

Kategorier: Pseudovetenskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips