Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Kort kommentar om VoF’s anklagelse

2012-07-05

När man ger sig in i Vetenskap och Folkbildnings diskussionsforum, så godkänner man att forumadministrationen är åklagare, domare och kontrollerar vad som publiceras om domarna. För sakens skull, vill jag bara kommentera att det som påstås om mig på forumet – hot om att röja en forummoderators identitet – är ett falskt påstående. Detta inlägg är en motvillig kommentar från min sida, men eftersom VoF har friheten att påstå detta om mig, så har jag valt att svara, dock utan att hänga ut någon personligen. Mot slutet av min vistelse där var jag ständigt uppvaktad av forumets moderatorer genom PM fyllda med mer eller mindre legitima åsikter om mig. Vissa mer legitima, andra mindre legitima. I en sådan konversation, tolkar en moderator att jag ämnar att röja någons identitet, vilket inte är tillåtet. Eftersom han direkt reagerar på det, får jag en chans att dementera, och samtalet fortsätter. Senare hänvisar han till detta igen, varpå jag berättar att det inte finns något att oroa sig för, eftersom jag aldrig skulle göra något sådant. Alltså, hela idén om identitetsröjning kom inte från mig, utan var något denna moderator hade kommit på att jag kanske tänkte göra, men eftersom han var öppen mot mig och jag fick dementera, så borde allt vara lugnt. Några dagar senare går VoF ut med att jag har hotat att röja en moderators identitet. Jag kontaktade givetvis ansvariga personer, men eftersom moderatorn i fråga var så säker på hur han uppfattade det jag hade skrivit, så var det den versionen som var den som gällde, och i egenskap av både åklagare, domare och publicist, så har man rätt att skriva vem som gör sig skyldig till vad, oavsett intentionen från den som anklagas. Anklagelsen som VoF har publicerat mot mig, är alltså falsk, och det ger mig en chans att förtydliga hur jag ser på frågan om anonymitet. Jag ogillar att personer som diskuterar, och modererar diskussioner på ett forum som saknar ansvarig utgivare är anonyma, men jag respekterar det utan förbehåll. Att situationer som denna uppstår, beror på hur forumadministrationen jobbar, och förmodligen är anklagelser om överträdelser av mer eller mindre uttalade regler, som riktas mot andra än mig, också av varierande kvalité, även om de flesta påstående är mer svävande än just det specifika påståendet jag dementerar. I andra fall hänvisar man till t.ex. ”ohörsamhet” eller ”allmän okänslighet”. Det jag vill ha sagt i denna kommentar, är att deras anklagelse om hot om identitetsröjning, inte är korrekt, och eftersom anklagelserna görs offentligt på nätet, vill jag även att svaret ska vara lika offentligt, med den skillnaden att jag inte vill hänga ut någon personligen.
Uppdatering 2015-04-25: Forumets administratör har bett om min tillåtelse att publicera det påstådda hotet, vilket jag har godkänt och ser som en upprättelse.

Uppdatering 2015-05-02: Idag tog jag emot ett mail från VoF:s forumadministratör, skickat igår kväll, så från och med idag (nästan tre år senare) vet jag varför man påstår att jag har hotat att röja en persons identitet, trots att så aldrig skett. Jag nämnde i förbifarten för en person jag trodde jag kunde lita på, att jag faktiskt har googlat på en användare. Jag vet att detta var dumt gjort, och jag brukar verkligen inte göra så, men den gången ansåg jag mig ha skäl. Och i samband med detta påpekar man rätten att vara anonym på nätet för mig, vilket jag svarar att jag håller med om och värnar om. Så tvärt emot vad som påstås om mig på VoF:s forum, så har jag inte hotat att röja någons identitet, uttalat något sådant hot eller ens haft några sådana intentioner. Det påstås, trots att det helt enkelt inte är sant.

Kategorier: Uncategorized

2 svar till “Kort kommentar om VoF’s anklagelse”

 1. Det finns ett allvarligt problem med modereringen på VoF. Dessutom har tonen inom den interna diskussionen blivit tonårsmässigt pueril och Rinkebymässigt raljant. Inget man kopplar ihop med kunnande, respekt, hyfs eller förstånd. Är alla numera autodidakta experter eller tror de bara att de är det? Det är mycket mer självgodhet i alla kommentarer, mer svepande nedlåtenhet och usel distans än i mina barnbarns kommentarer. Jag förstår mycket väl Din irritation, själv har jag fortfarande medföljning och förbluffas över den nivå jag inte trodde var möjlig på universitetsplanet…..PISA slår igenom överallt.

 2. Lokatt skriver:

  Jag tänker rätt ofta på PISA.
  Jag tycker de usla resultaten avspeglar sig överallt, undrar vad det är som dom läser nuförtiden. Och vilka "krav" som egentligen ställs och på vilka grunder betyg sätts.
  Unga professorer säger "ejengklien". Ingen kan uttala Champs Elysées och alla tycks tro att von Rosen ska uttalas som det står; "Von" Rosen.

  För nu länge sen läste jag på KomVux. Jag var mycket angelägen om att få högsta möjliga betyg eftersom jag satt målet högt, och bad en lärare vars intentioner varit oklara inför ett prov att ge mig chansen att skriva om ifall jag missuppfattat något i ämnet.
  Men hon svarade:
  "Nej, du har redan så höga betyg så du kan inte få fler".
  Ibland grubblar jag över det där, vad det betydde. Men det är nåt lurt i skolsystemet, flera hundar begravna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips