Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Kyrkan måste stå med båda fötterna på jorden om den ska prata om himlen

2012-01-27

Denna text skrev jag tillsammans med Samuel Varg Thunberg, som en insändare till den kristna tidningen Dagen. Jo, den blev publicerad, men givetvis med de brännande bitarna noggrant bortklippta. För mycket verklighet passar sig inte på den tidningen. Ämnet är evolution, eller snarare fundamentalisternas problem med evolution. Här är den ocensurerade texten:

Att kyrkan idag befinner sig i något av en smärre kris är ingen hemlighet, men orsakerna till detta är kristna inte överens om. Svaret är säkerligen mångbottnat och att det finns fler än en anledning kan nog de flesta vara överens om.

Men att kyrkan envist håller sig fast vid en urgammal hypotes om människans ursprung skulle kunna vara en stor anledning till att människor vänder sig från kyrkan är inget som ofta tas upp. Den 18:e januari publicerade Dagen en artikel som visade på skrämmande siffror inom detta ämne. Enligt artikeln så trodde 73% av de amerikanska pastorerna, som tillfrågats i undersökningen, inte på evolutionsteorin. Att kyrkan, till och från, har varit verklighetsförnekande är ingen nyhet. Visst har kyrkan hyst stora tänkare och vetenskapsmän så som Thomas av Aquino och Georges Lemaïtre, men exemplet med Galileo Galilei allt för typiskt, och är i hög grad aktuellt än idag.

Så nyss som för en vecka sedan hörde vi om hur en ung kille gått till kyrkan, eftersom han var nyfiken på Gud, men besöket blev kortvarigt då han i samtal med pastorn fick reda på att ”evolutionsteorin inte stämde”. Han gick ut därifrån och tänkte att pastorn var så verklighetsfrånvänd att det är med Gud måste vara ytterligare ett av de hjärnspökena som pastorn hade fått för sig. Pastorer, precis som alla andra, bedöms utifrån de uppfattningar man besitter, och att ställa sig för långt bort från vad som är vedertaget, har ett högt pris. Det uppfattas som ett ställningstagande mot kunskap, utveckling och framsteg.

Förnekar man de mest grundläggande uppfattningar om vår verklighet så kan man knappast förväntas att ens börja bli tagen på allvar i frågar så som att Jesus skulle vara Guds son eller att Han skulle ha uppstått från de döda. Och evolutionsteorin är i allra högsta grad ett bevisat faktum. Det är en teori vi förlitar oss på inom medicinsk forskning. Penicillin upptäcktes av den kristne biologen Alexander Fleming, tack vare hans vetenskapliga insats – inte hans religiösa – och vad som håller på att hända när resistans utvecklas, förstår vi tack vare evolutionsteorin.

Varför envisas kyrkan med att gå emot detta? Ska vi förneka att jorden är rund också? Bibeln talar ju trots allt om ”jordens fyra hörn” vid flera tillfällen (Jes 11:12, Jer 49:36, Hes 7:2,  Upp 20:8)? Och när vi ändå är i farten kanske storkteorin ska börja läras ut vid sidan om sexteorin när vi pratar barnalstring?

Nej, om kyrkan vill förväntas bli tagen på allvar när det kommer till de verkligt stora frågorna om Gud och himlen så måste den först stå med båda fötterna på jorden.

Samuel Varg Thunberg och Anders Hesselbom 

Tillägg: Twittraren AteistBibeln (följ!) gjorde detta konstaterande. Tidningen Dagen är om inte annat duktiga på att förutspå vad som är kontroversiellt och tankeväckande – sådant måste (i sann kristen tradition) bort.

Tillägg: Samuel konstaterar att de som ”respekterar båda sidor” i debatten, får det utrymme de behöver av Dagen.

Kategorier: Uncategorized

5 svar till “Kyrkan måste stå med båda fötterna på jorden om den ska prata om himlen”

 1. Samuel Varg skriver:

  Verkligen tragiskt att Dagen skarvade i insändaren utan att säga till ens.

 2. Creutz skriver:

  Bra insändare; men vad klipptes bort i pappersversionen?

 3. AteistBibeln skriver:

  Väl skrivet!

  Fult av @Dagen att redigera innehåll innan publicering!

  Här är ytterligare referenser till vår platta jord:
  Jer 16:19, Upp 7:1, Job 38:13, Dan 4:8, Jes 40:22

  Uppslagsverket har en tagg (ämne) som är "Platt jord"

 4. Anders Hesselbom skriver:

  Creutz, vi insinuerade att det är lika knäppt att tro på skapelse som att tro på storken. Dagen r-e-s-p-e-k-t-e-r-a-r skapelsetro, och kan därför inte hantera för mycket verklighet i en och samma text.

 5. Creutz skriver:

  Det är annars en lysande jämförelse att göra…! Sätter saker och ting i rätt perspektiv, så att säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips