Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Licensfinansierad agendajournalistik

2017-04-01

Konsekvensneutral journalistik syftar till att rapportera viktiga nyheter utan hänsyn till vilka konsekvenser rapporteringen har. Som förespråkare av konsekvensneutral journalistik anser man att man vänder sig till en vuxen publik som vill konsumera objektiva nyheter från journalister som jobbar oberoende av medieföretagets ledarskribenter. Motsatsen är agendajournalistik, som bygger på tanken att läsaren ska formas. Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski beskriver deras agendajournalistik så här:

Vi kommer att satsa mer på denna typ av agendasättande journalistik som får oss att båda tänka och känna.

Alltså en motsats till konsekvensneutralitet, där ledarskribenter jobbar parallellt med medieföretagets journalister. DN’s journalistik syftar inte till att representera något objektivt – de producerar journalistik som syftar till att förmedla tankar och känslor, och som sätter en agenda. Wolodarskis agenda. Att DN bedriver agendajournalistik är helt i sin ordning. I ett marknadsliberalt samhälle måste alla kommersiellt gångbara inriktningar att vara välkomna.

Oavsett om Sveriges Television sysslar med agendajournalistik eller ej, så får man som läsare en känsla av att det är precis det man vill syssla med. Men när det gäller licensfinansierad journalistik som man måste betala för, är det inte lika självklart att agendasättande journalistik är bättre än objektiv journalistik. Låt mig få bjuda på ett par färska exempel från SVT:s rapportering.

Gång på gång när man vill presentera ”folkets röst” eller ”mannen på gatan” kontaktar man en aktiv SSU:are vid namn Marwa Karim, som får företräda en vanlig invånare. Samma SVT avslöjar att mannen bakom intressegruppen ”Rädda vården” på Facebook har ett förflutet i Moderaterna. Detta är inte konsekvent. Apropå det här så vill jag tipsa om en debatt från Publicistklubben med bl.a. Aron Flam. Debatten kan avnjutas i sin helhet här, men godbitarna finns i ett separat klipp.
Så om någon kritiserar hur våra regerande politiker förvaltar sitt uppdrag, är man enligt SVT föremål för granskning. Om man ställer till med bråk, och polisen vill ha hjälp, då är man inte samarbetsvillig med hänvisning till sin trovärdighet. Helt plötsligt. Va?

Uppdatering 2017-04-03: Systemlojal journalistik granskar medborgarna

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips