Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Lita inte på AI-experter

2023-05-13

Vi har levt så länge med artificiell intelligens (AI) nu att vi kan konstatera att viljan att uttala sig om AI och förmågan att uttala sig om AI helt saknar korrelation, kausal eller ej.

Förmågan att förstå strukturerad data, och dra slutsatser från den, har vi levt med länge. En dator klarar att titta på fler parametrar och fler datapunkter än en människa, och kan utifrån dessa framgångsrikt säga något om framtiden. Idag är det ofta en AI som t.ex. bestämmer om du ska få ett lån beviljat eller ej, och den gör det genom att titta på alla kända attribut på tidigare låntagare ställt mot huruvida låntagaren framgångsrikt betalat tillbaka dessa lån. Redan när detta var en verklighet, fick man höra från personer som inte alls jobbar med AI, att detta är avlägsna science fiction-drömmar.

Förmågan att förstå ostrukturerad data som ljud och bild, har en liknande historia. Först långt efter att trängselskatten debiteras medborgarna från datortolkade foton på registreringsskyltar och deklarationer började granskas av robotar, var förbluffande många personer som inte alls jobbar med AI, beredda att säga att detta aldrig kommer att hända. SVT har redan sagt upp sina realtidstextare.

Idag finns äldre generationers konversationsmotorer och bildgeneratorer tillgängliga för alla att testa. Utan att ens ha sett dagens kapacitet, då den inte skänks ut gratis till gemene man (tro det eller ej, programmerare gillar också att få lön för mödan), inleds något slags skadekontroll.

Journalistklubben skanderar att AI aldrig kommer att kunna ersätta riktiga journalister, samtidigt som riktiga journalister tuggar sig igenom betydligt mer material genom att köpa synopser av AI-leverantörer. Nu handlar det inte längre om att låtsas vara AI-expert för att få mediatid, utan om att skydda sin egen försörjning. Den som kan vända AI till sin fördel, går ut som vinnare, medan den som ser sig själv som en förlorande motaktör till moderna verktyg, går ut som förlorare. Och det sista halmstrået handlar allt som oftast om att sälja in sin egen världsbild som fakta. ”AI kommer aldrig kunna ditt eller datt.” Till och med gemene man vet bättre än dessa självutnämnda talespersoner idag. AI är här för att stanna, och det kommer förändra samhället nästan lika mycket som tryckkonsten och Internet.

Samtidigt som en dator idag skriver bättre Freddie Mercury-låtar än Freddie Mercury själv, mycket som en konsekvens av hans död, kommer musik som är skriven och framförd av människor faktiskt att öka i värde. Men vi kommer att återgå till ett visst krav på virtuositet, eftersom alla kan skapa musik med AI och alla kan skapa musik med sin digitala MIDI-hemmastudio. Kvalitetsstämpeln ”komponerad och framförd av människor” kommer inte att vara värt något, om man inte har något alldeles extra att lägga på bordet, men kommer vara värt väldigt mycket för den som har det. Den som har övat. Detsamma gäller naturligtvis bildskapande.

Det vi inom mjukvaruindustrin kan lära oss, är att aldrig behandla annan facklig kompetens så som våran behandlas av andra. Men få andra yrken får så ofta möta och förstå annan facklig kompetens som just programmerare. Oavsett om det handlar om detaljhandel, om aktiehandel, om datorspel eller om AI, så är det nästan alltid programmerare som förväntas förstå ämnet och bygga programmen. För min del är nog den mest märkliga frågan som jag fått av en rekryterare att bygga en mjukvara som simulerar en get.

Kategorier: AI, Vetenskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips