Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Lite kristen vetenskap: Moses

2015-09-03

Vissa saker är så stolliga att man både fnissar och kliar sig i huvudet när man läser det. Denna gång fastnade jag för en text som syftar till att sälja in den bibliska karaktären Moses som författare av Första Mosebok i Bibeln.

Genom att förklara Moseböckernas tillkomst som ett resultat av flera textförfattare och redaktörer så underminerar man ”trovärdigheten av skapelseberättelsen, syndafallet och flodberättelsen, och Israels hela patriarkhistoria”, och det kan man väl ändå inte göra?

Så här gick det egentligen till, enligt artikelförfattaren. Från sammanfattningen:

”I sista hand är det Gud som står bakom texten till Första Mosebok. Och Han har använt Moses. Det betyder inte att Gud använde Moses som en ”skrivmaskin”. Snarare förberedde Gud Moses för hans uppgift ända från den dag då han föddes. När tiden var inne, hade Moses all kunskap som behövdes, och leddes av Den Helige Ande så att budskapet framfördes precis så som Gud ville, vad som skulle tas med och vad som skulle utelämnas. Detta passar in med den del av historien man känner till, och med de anspråk och principer som finns i Skriften (2 Tim 3:15-17, 2 Pet 1:20-21).”

Och detta kommer alltså från en text som kallar en konkurrerande teori för ”bedräglig”.

Kategorier: Uncategorized

19 svar till “Lite kristen vetenskap: Moses”

 1. Snacka om enkelspårig teoribildning. Mina barnbarn kan bättre.

 2. Anonym skriver:

  Som kristen är detta inget problem. Varför? Det diskuteras ju ständigt hur många Jesajor det finns, vilka andra berättelser om flodöversvämingar etc som fanns i omlopp under tiden för gamla testamentet. Hur Toran kom till osv.

  Det utgör inget probelm för att Jesus förklarat Gamla testamentet riktigt! Därför utgör det inget problem – oavsett vad den historiskkritiska forskningen än kommer fram till.
  /Olle

 3. Visst Olle, Just nu är Du mer korkad än mina barnbarn…..:-)
  Jesus har historiskt inte ens existerat. Än mindre hans förklaringar. eftersom inget ögonvittne eller samtida sekreterare finns. Gå och dra något gammalt över Dig. Tex Jesus.

 4. Anonym skriver:

  Kristian – ja, det låter ju nyktert och skeptiskt det du skriver om att Jesus inte existerat, men du får knappast något medhåll av historiker (således knappast skeptiskt på rikigt – endast psudoskeptiskt).

  Hur ser du på att Paulus hänvisar till då levande ögonvittnen när han skriver sina brev? Dvs. något som mottagarna kan kolla upp. Vidare att den judiske historikern Josefus nämner Jesus likaså den romerske historikern Tacitus. Ingen av dem var anhängare av Jesus. Om du underkänner dem som historiker – behandlar du i så fall andra antika texter på samma vis? Om inte – varför? Och vidare – att Jesus tas upp av den romerske historikern Thallus, syriern Mara Bar-Serapion och romarna Suetonius och Pilinus?
  /Olle

 5. Lokatt skriver:

  Kristian G
  Jag gillar verkligen ditt sätt att uttrycka dig! Och t ex i det här fallet håller jag naturligtvis med dig till punkt och pricka.
  Ingen samtida har sett Jesus. Ingen annan heller, förutom i några amerikanska rostade brödskivor
  Så där frankt vill jag ofta skriva, på olika ställen, men för närvarande är jag portad på två bloggar och varnad på en tredje 🙁
  Och ändå har jag inte sedan mycket länge skrivit sådana ganska rara invektiv som "korkad" (vad jag kan komma ihåg) eller "gå och dra något gammallt över dig" 🙂

  Tilllägget på slutet där;"T ex Jesus" skulle ögoblickligen uppfattas som hånande av utsatt överkänslig grupp, och inneburit ytterligare en avstängning om det gällt mig.. – Om jag är bitter? Inte ett ögonblick!
  Tack Jesus, eh, Anders menar jag, för att man här kan skriva relativt fritt !

 6. Zelma skriver:

  Jag tycker Jesus verkar vara en hyvens kille! Han kunde snacka med brudarna också vilket nog var ovanligt att killar kunde på den tiden. Jesus är en djuping. Dessutom gjorde han vin och deltog i ett fot-spa, anordnat för bara honom.
  Kristian, intressant inställning. Nu blir jag nyfiken, vem menar du har hittat på storyn om honom? Hur fick den personen andra att föra traditionen vidare och vad var syftet med påhittet?

 7. Jag tror Jesus förmodligen har existerat! Det mesta som tillskrivs honom är naturligtvis bullsh-t; "underverken" är ju påhitt.

  Och med underverken står och faller kristendomen. "No tobacco, no halleluja" för att travestera proselyterna som missionären mutat till psalmsången!

 8. Anders Hesselbom skriver:

  Jag tror att det bor enhörningar på månen. Men de kanske inte nödvändigtvis kan vissla. Fast vad man tror spelar ingen roll för hur något är.

 9. Anders Hesselbom7 september 2015 07:58

  Jag tror att kanske Jesus som vanlig människa har funnits. Något annat än tro kan det inte bli frågan om här eftersom ovedersägliga bevis saknas men det är inte helt omöjligt Det är dock inget underverk om han existerat. Gabriel är impotent, Josef är den skyldige.

  Denna min tro är rimlig och något helt annat än tro på promenader på vatten eller på en otroligt (sic) ekonomisk vinproduktion!

 10. Lokatt skriver:

  Och jag tror att en hel mängd med jesusar existerade.. På den tiden var det bäddat för vidskepelse och uppenbarelser. När man lever torftigt och svälter hallucinerar man lätt, man ser syner som man tolkar som gudomliga varsel. Lyckas man övertyga en liten grupp följare att man har övernaturliga gåvor kan man med deras stöd ha det lite bättre, genom gåvor, och förhöjd status.
  Och inte var "han" särskilt trevlig, mot sin mamma t ex. Att han inte beblandade sig med kvinnor måste ha betytt att han var…konstig? Bög? Eller bara mallig?

 11. Zelma skriver:

  Lokatt
  Det var andra tider då och ändå är folk ibland
  fortfarande otrevliga mot sina mammor. Sedan vet jag inte om döden på påle innebar 'förhöjd status'. Det var först senare det blev förhöjd status med Jesu korsdöd bland kristna. Titeln Guds Son står sig ju än idag.
  Nu verkar ju inte bibelns Jesus varit nån fjolla direkt (angående att du antyder att han var bög). I så fall kanske det stått i något evangelium att Jesus och grabbarna drog iväg till Jerusalem för att skaffa honom den senaste modellen av mantel med svandun och märkessandaler.

 12. Lokatt skriver:

  Detta har inte mycket med Moses att göra, och skulle finnas under en anna rubrik, men

  Jag fick svar på min fråga om den icke hjälpsamma arabvärlden genom att läsa delar av Staffan Gunnarsons långa inlägg. (Som är det som Björn länkat här, tror jag)
  Staffan G har en räcka imponerande titlar och det är bra, för Ulf & Patrik tycker inte om obehagliga sanningar.
  Det blir ett långt citat från Staffan G:s inlägg på Humanistbloggen:

  "Ett exempel på hur analysen från ena hållet kan se ut är denna: ”Vi kan inte ta emot alla dessa flyktingar, eftersom skilnaden i levnadsstandard mellan oss och dem är för stor – det är i så fall billigare att hjälpa på plats, där de befinner sig. De går inte att integrera människor från en helt annan miljö, som är vana vid andra traditioner. Vi kan heller inte välkomna en massa flyktingar med psykiska problem och trauman bakom sig. Vårt land kan bara ta emot arbetare, som vi har behov av.”

  Vem säger då så här? Är det europeiska rasister, nyfascister, Le Pen, Ukip, Sverigedemokrater eller några äkta muslimofober? Nej, i alla fall inte denna gång. Den som nyligen framförde detta var Kuwaits ledardelegat i den arabiska givarorganisationen ”Syriens vänner”. Han är med allra största säkerhet varken antimuslim eller arabhatare. Han kommer också från ett av många stenrika länder runt Gulfen, där man alltså pga befarade kostnader och kulturkrockar inte önskar se några syriska flyktingar. Saudiarabien gör likadant och sänder sina stödpaket till Libanon och Syrien med hälsning till deras ”arabiska broderfolk”, det är allt. Inom sina egna gränser vill man inte se dem.

  Om den omtalade panarabismen och det ofta hävdade broderskapet inom islam inte sträcker sig längre än till detta blygsamma stöd från länder som verkligen har råd, ligger i samma region och där folk i hög grad delar språk, religion, kultur och historia, så kan det vara befogat att fråga sig vad man kan kräva av Europa? Dess demokratiska välfärdsländer kan givetvis göra mycket, men fördelning av ansvar och resurser enligt rimliga proportioner och avvägningar från internationellt perspektiv bör ändå diskuteras."

 13. Lokatt skriver:

  Zelma,
  du som är bibelsprängd, var lärjungarna analfabeter?
  Jag menar, beskrivs de som analfabeter, eller nämns det någonstans att de läste, från böcker eller rullar. Eller citerar de bara sånt som de hört, plus berättar muntligt om sånt som de "sett", t ex att vattnet förvandlades till vin, alla fiskarna etc.
  Vore intressant att veta.
  I min bokhylla står fyra biblar, två så gamla att jag skulle kunna få pengar för dem, min röda konfirmationsbibel och så en ny med den senaste översättningen.
  Men när jag närmar mig hyllan faller mina ögolock neråt och andningen blir snarkliknande… Därför tänlte jag åka snålskjuts på dina kunskaper!

 14. Lokatt skriver:

  Såg någon dokumentären om den unge amerikanske mormonen som skickades ut på sitt tvååriga missionsuppdrag till Leeds i England?

  Intressant var att han ständigt måste övervakas, av i första hand sin missionärskamrat. De fick aldrig någonsin vara ensamma under dessa två obligatoriska pliktår, aldrig utan varandra under dygnets 24 timmar, de sov nära varandra i ett litet rum, handlade (torftig) mat, värmde maten, bad böner, allt tillsammans. Enda undantaget från det nästan siamesiska tvillningskapet var vid toalettbesök.
  Skälet var att de inte skulle få möjlighet att synda, då skulle kamratens blotta närvaro skydda, eller han skulle ingripa.

  Vilket hopplöst jobb, att knacka dörr hos siker, muslimer och ateister, bara nej, nej, nej.
  Pojken fick bara ringa hem ett mycket begränsat antal gånger per år (2 ?), och knappt skriva brev.
  Den store gossen grät översigivet över sin längtan efter sin mamma, tårarna ville inte sluta rinna där han satt på sin enkla säng.
  Under hela filminspelningsperioden måste en sorts politruk finnas i rummet eller bakom hörnet, ständigt. Den äldre mormonen fanns hela tiden med i först USA och sedan i Leeds, och hade synpunkter på olämpliga frågor från journalisten.
  Obehagligt, motbjudande, förfärligt.

 15. Lokatt 8 september 2015 10:37

  “So the idea of thousands of foreigners coming in, without employment or any definite return date, is deeply uncomfortable for Gulf states.”

  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34173139

 16. Lokatt skriver:

  Zelma
  De som skrivit ihop bibeln har säkert gjort som många författare gör, plockat från höger och vänster från verkliga livet och i fantasin och sedan blandat. Ett antal jesusar blev Jesus, en blandning av halvgalningar, och autistiska personer, några adhd-pojkar (diagnosen fanns inte då men säkert symptomen). Någon kan ha varit outsägligt vacker – i alla fall om man ska tro det stora porträttet på en strålande filmstjärnevacker ljushårig man – med ljusa ögon, på mormonernas kontor.
  Med bög (?) syftade jag på att han/dom inte alls tycks ha attraherats av kvinnor. Dessa fick snyftande tvätta hans fötter och torka dem med sitt hår och så där, men sex-? nej.

  Jesus var överhuvudtaget inte intresserad av köttets lustar ( rätta mig gärna, med kapitel och vers), detta kan tolkas som tecken på autistiska drag.
  Den unge autistiske s k "högfungerande" pojke som jag levde nära en period kunde bekvämt luta underarmarna ovanpå min barmhylla medan vi samtalade. Han hade inte en aning om att han gjorde intrång på en erogen zon, han hade andra och annorlunda tankar i huvudet som han var absorberad av.
  Den pojkens beteende och tänkande skulle kunna uppfattas som övernaturligt på flera sätt, i en annan tid på en annan plats på jorden.

  Eller också är det helt enkelt den här fixeringen vid "renhet", "jungfru" Maria t ex.
  Som säkert faller sig naturlig för gubbar med huvudena fulla med snusk !

 17. Zelma skriver:

  Lokatt 10:48
  Jag tror inte det fanns så mycket att läsa på lärjungarnas tid. Motsvarande DN var väl en otymplig pergamentrulle :-). De körde med muntlig tradition förstås och det viktiga var de religiösa texterna, mycket utantillinlärning. Jesus kunde nog både läsa och skriva, han skrev ju något i sanden i berättelsen om den otrogna kvinnan i Johannesevangeliet.

 18. Zelma skriver:

  Lokatt 16:01
  Har du meddelat bibelforskningen dina rön?
  Hans vintillverkning verkade ju gått bra, men kunde han laga mat? I min familj fick vi barn vara på en stor gård några veckor varje sommarlov. Vi skulle lära oss sköta ett hushåll med allt vad det innebär. Mamma sa att den enda maträtt vi inte behövde lära oss var risotto, "denna vidriga sörja av fet buljong, ris och grönsaker hör bara hemma i ett hushåll där man saknar smaklökar!", sa mamma.

 19. Lokatt skriver:

  Zelma
  Vart jag ville komma var att det inte alls kan vara svårt att lyckas slå i en grupp vidskepliga analfabeter, unga killar, precis vad som helst!
  Ja, jag är infam, därför kommer jag med säkerhet inte till himmelen, buhubuh ..:-(

  Om det stämmer det du antyder, att det kanske endast var Jesus som kunde skriva, nåja, krafsa några krumelurer i sanden som bara han kunde "läsa" så måste ju bara detta höja hans gudomliga status.
  Men hur var det med hans relation till damerna?

  Jag gillar min teori (som jag kom på idag) angående Jesusfigurens speciella personlighet!
  Den skulle kunna förklara hans egensinne, hans envisa tro på sitt projekt, hans enkelspårighet. Hans förmåga att med en dåres envishet fokusera på en enda sak (Fadern, den rätta tron). Att utan problem kunna avstå från mat och dryck i dygn -det vet jag inte om han ska ha gjort, men däruppe på berget, och i öknen, när han pratade med guden, och när han brottades med djävulen – hade han matsäck med sig då..?
  Att inte inse att han tar risker- var han tolv år när han "kastade ut månglarna ur templet" – han hade ju kunnat åka på grav misshandel av de vuxna män vars utkomst han förstörde. ("Min" pojke älskade att provocera gäng med tre-fyra dubbelt så stora grabbar, sparka dem hårt i ryggen när de satt och spelade kort t ex)
  Att mässande prata själv, ibland utan uppehåll, och i princip vara ointresserad av vad andra kan ha på hjärtat. Att inte knyta speciella band med någon.
  Att vara hänsynslöst avvisande mot sin mor (när hon sökt efter honom) troligen utan att förstå hur gravt sårande han betett sig…
  Jag skulle kunna fortsätta..

  Jag misstänker att bibelforskningen inte är speciellt intresserad av mina blasfemiska idéer 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips