Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Lokaltidningsspökerier

2014-03-30

I dagens Nerikes Allehanda (NA) kunde vi läsa ett helt uppslag om spöken. Journalisten Stellan Noren berättar om sitt möte med ett spöke, och bedragaren Terry Evans blir intervjuad i egenskap av sakkunnig. Det hela var ackompanjerat med en faktaruta. Faktarutan beskriver olika övernaturliga fenomen som t.ex. extrasensorisk perception och levitation. Första punkten i faktarutan konstaterar att ”övernaturliga fenomen [inte kan] förklaras med vetenskapliga undersökningar eller genom [slutledningar grundade på erfarenheter]”. Detta är ”fakta”, trots att det inte står något faktamässigt om spöken där. Istället påstår man att vetenskapen står handfallen i frågan, ackompanjerat av intervjun med det påstådda mediet Terry Evans i egenskap av kunskapsauktoritet. Så efter att först läsa i faktarutan att slutledning inte kan grundas på erfarenheter i denna fråga, och sedan läsa Evans slutledningar grundade på sina erfarenheter, undrar jag vad NA anser att Evans kan som inte vetenskapen behärskar? Jag förmodar att Evans förmodade lämplighet att uttala sig kommer från hans bias i frågan, en bias som är av exakt den typ som genomsyrade hela NA-artikeln om spöken.
 
Att vetenskapen inte kan/vill/bör bekymra sig om en föreställning, påstås konsekvent om falska föreställningar, av dem som besitter föreställningarna. Detta gäller inte bara för spöken. Även när det kommer till gudar, andar, remote viewing och healing, är skeptiska frågeställningar oönskade. Föreställningen om spöken vilar på en hypotes som spöktroende delar med många religioner: Att det finns en själ som överlever kroppens död. Men föreställningen om en själ, drivs av rent fysiska organ i kroppen, inte minst hjärnan. Kroppen är alltså inte ett temporärt fordon som människan klarar sig utan, den är en förutsättning för vårt medvetande och vår självuppfattning. Den vetenskapliga synen är att spökupplevelser av den typ som beskrevs i texten, bäst förklaras av inre upplevelser och falska minnen, inte av faktiska spöken. En trädgård kan vara vacker utan att man behöver fantisera om att det bor älvor i den, och verkligheten kan vara intressant utan att man behöver tänka att det finns spöken.

Så kommer NA att följa upp detta? Jo, sist på uppslaget annonserar man efter andra som sett spöken. Förmodligen med förhoppningen att vetenskapsmän läst ”faktarutan”.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips