Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Lorentz Tovatt visar varför politiker inte bör vara ett karriärsyrke

2021-01-01

Igår kväll skrev riksdagsledamoten och miljöpartisten Lorentz Tovatt följande på Twitter:

Idag är en bra dag för idag stänger ytterligare en kärnkraftsreaktor! Ringhals 1 kommer aldrig öppnas igen. Farlig kraftproduktion ut, vind och sol in!

Hur farligt kärnkraft är, kan diskuteras. Det är inte ovanligt att människor som tar ställning emot kärnkraft använder tsunamin och Fukushima-olyckan, eller möjligtvis Tjernobyl-olyckan som förebild när de tar ställning mot kärnkraft. Men svenska kärnkraftverk har säkerhetsmekanismer som Tjernobyl saknade, och vi har inte samma problem med jordskred och tsunamis i Sverige som man har i Japan. Dessutom behöver inte kärnkraftverk vara stora statliga reaktorer, utan mindre kommunala anläggningar. När det gäller vindkraftverk så vet vi definitivt att de påverkar ekosystemet negativt, inte minst för att insekter kan minska runt vindkraftverken. Bara i Tyskland försvinner 1,2 biljoner insekter varje år på grund av vindkraften. Inte minst Tovatt själv betraktar insekter som en framtidsföda, men vilda djur kan inte köpa odlade syrsor för 2000 kr/kg.

Vidare uppstår inte sol-el av avvecklande av kärnkraften. Sol-el måste produceras i solcellsanläggningar, och dessa kläcks inte ur avvecklad kärnkraft. Avvecklad kärnkraft ökar kravet på annan elproduktion, och för Sveriges del även importbehovet av el. I bästa fall kan vi köpa kärnkraftsel från Estland, eftersom Ringhals ägare Vattenfall satsar på kärnkraft där.

Det är sådana Lorentz Tovatt som är anledningen till att jag anser att riksdagspolitiker inte ska vara ett karriärsyrke, utan en tillfälligt förtroendeuppdrag man kan föräras. Ynglingar som aldrig haft ett riktigt jobb, som gått via ungdomsförbund in i politiken, och som aldrig under resans gång fått den minsta inblick i hur samhället de ska bestämma över fungerar, kan aldrig bli annat än en Lorentz Tovatt. Det håller inte.

Kategorier: Politik

2 svar till “Lorentz Tovatt visar varför politiker inte bör vara ett karriärsyrke”

  1. Plattis skriver:

    Håller med om allt du skriver. Vindkraft ger stor miljöpåverkan som är oundviklig. Kärnkraft medför utomordentligt små risker. Men det var en jordbävning som orsakade Tsunamin som slog ut Fukushima; ej ett jordskred.

  2. Anders Hesselbom skriver:

    Ja, det är bra att det påpekas. Jag menar jordskred och tsunamis som två exempel på hot, men är tacksam för ditt förtydligande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips