Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Lyssnarfråga: Varför tror vi inte på Gud?

2018-02-19

Det har gått ett par månader sedan vi släppte sista avsnittet av Radio Houdi, men vi ser på nedladdningsstatistiken att vi fortfarande har lyssnare, och det kommer fortfarande in lyssnarbrev, om än i fallande takt. Anledningen till att jag vill svara på ett par brev som inkommit, beror på att de rör intressanta ämnen: Varför tror vi på evolution och varför tror vi inte på Gud? Men först en fråga om podcasten självt.

Kommer det något nytt avsnitt av Radio Houdi? Nej, det kommer inget mer avsnitt. Det har varit en enorm förmån för mig att få jobba med John Houdi. Jag har nog aldrig träffat någon så mångfacetterad och proffsig kommunikatör, och skulle jag få chansen att göra något med honom i framtiden, skulle jag tacka ja utan att blinka.
Ni som inte tror att Gud finns, hur kan ni styrka att inte Gud finns? Allt som ofta får jag frågan om min skepticism från personer som blir arga när jag svarar, eftersom de egentligen frågar för att ”sätta dit” mig, för att de vill ha medhåll i sin tro eller så frågar de rent retoriskt för att de vill argumentera för att sin egen tro är rationell. Väldigt sällan ställs frågan av någon som uppriktigt och nyfiket vill veta min ståndpunkt. Men i korthet: Avfärdandet av en hypotes, t.ex. att Gud finns, kommer efter att hypotesen har presenterats. Jag kan inte på slentrian säga att Gud inte finns, men jag har funnit mycket goda skäl att avfärda de anledningar att tro som presenterats för mig. En ateist behöver inte ha någon egen idé om hur det ligger till med den saken, det räcker att inte tro på Gud. Men jag anser att gudstro är kulturellt betingat och att tanken på Gud är tillräckligt tilltalande för tillräckligt många för att gudstro ska kunna leva vidare genom generationerna.
Hur kan evolutionen förklara arternas mångfald? Så fort man har självreplikerande strukturer som utsätts för selektion, sker evolution. Biologisk evolution drivs av gener som är självreplikerande strukturer som utsätts för, och under lång tid har utsatts för, selektion. Evolutionsteorin beskriver alldeles utmärkt hur arter uppstår, anpassats till sin miljö och hur komplicerade organismer kan uppstå. Men detta är en fråga som inte har något med Gud att göra, för om Gud förväntas vara förklaringen bakom sådant vi egentligen inte förstår, så har vi fortfarande egentligen ingen förståelse för fenomenet vi vill förklara, samt en Gud vars betydelse minskar med all ny kunskap vi erhåller. Vi har lite artiklar på ämnet samlade här.

Kategorier: Radio Houdi, Religion

2 svar till “Lyssnarfråga: Varför tror vi inte på Gud?”

  1. Anonym skriver:

    Visst har du upplevelsen av att Gud skrattar bakom din rygg?
    /Olle

  2. Anders Hesselbom skriver:

    Mitt mytologiska väsen, Cthulhu, skrattar bakom din. Nej, verkligheten räcker för mig – den är intressant nog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips